27.2.2014

5:2-paasto; lohta kesäkurpitsan ja fenkolin kera /5:2 fast; salmon with squash & fennel



 
5:2-paastopäiviä edeltävänä iltana saattaa ajatus seuraavista 24 h ruoatta tympiä. Mehän syömme "paastopäivinä" vain illallisen eli väli edelliseen illalliseen venyy n. vuorokauden mittaiseksi.
 
Kun seuraava aamu koittaa, ei ruokaa kuitenkaan paljoa ajattele. Juon aamulla reilusti vettä, töissä juon välillä heti tullessani ison kupin "detox"-teetä (puhdistumisesta en kuitenkaan ole kovinkaan varma, mutta maku on hyvä), ennen puolta päivää kupillisen kahvia rasvattoman maidon kera ja tyhjennän vesipulloa ahkerasti.

Nälän tunne tulee toki
välillä päivän kuluessa, mutta etenkin reilusti juodessa se tulee ja menee muodostumatta häiritseväksi vatsan kurninnaksi, ajatuksetkaan eivät kierrä erikoisen paljon ruoan ympärillä. 500 kcal illa
llinenkin tuntuu täyttävän ihan hyvin, eikä seuraavana aamunakaan ole kiljuvaa nälkä.

Yleensä ottaen tämä elämäntyyli ja painonhallintatapa sopii minulle hyvin. En tunne "kärsiväni" paljoakaan paastopäivinä. Saanhan sitä paitsi syödä normaalisti viitenä päivänä viikossa.
 
Ulkonäköasiat ajoivat viime vuoden maaliskuun lopulla paaston aloittamiseen eniten. Onkin kieltämättä imartelevaa, kun saa positiivisia kommentteja. Terveyttä edistäviä vaikutuksiakin laihtumisella on, monien sairauksien riski lienee laskenut jonkin verran vaatekoon pudottua muutamalla.

Tajusin juuri, että suurin osa kesävaatteista on nyt varmaan liian suuria, viime kesän lopulla monet tuntuivat jo väljiltä. Piakkoin pitäisi ryhtyä harkiten hankkimaan kevääksi/kesäksi vaatteita. Ehkä nyt saan rakennettua fiksua "kapselipuvustoa"?

Huom! 500 kalorin ohjeeni ovat aika ohjeellisia, en kovin orjallisesti laske tarkkaa kalorimäärää. Joskus kaloreita on hieman enemmän, välillä taas vähemmän kuin tasan 500.
 
500 kcal lohisalaatti on helppo valmistaa. Ohje yhdelle.
 
 
200 g lohifilettä
ripaus suolaa ja pippuria
½ limen mehu
 
Laita lohipala uunivuokaan, purista limen mehu kalan päälle. Mausta suolalla & pippurilla maun mukaan.
Paista 200 C uunissa n. 25 min.
 
Kalan ollessa uunissa valmista salaatti
 
½ kesäkurpitsa juustohöylällä ohuiksi viipaleiksi höylättynä
½ pieni fenkoli ohuina viipaleina
½ pieni punasipuli silputtuna
kourallinen tuoretta minttua
 
Paista kuivalla (parila)pannulla kesäkurpitsoja niin, että ne saavat hieman väriä. Kesäkurpitsaviipaleet saavat jäädä kuitenkin hieman rapsakoiksi.
 
Kastike
 
½ limen mehu
½ tl karkeaa sinappia
½ tl silputtua chiliä tai pari tippaa tabascoa
 
Lado kesäkurpitsaviipaleet lautaselle, ripottele päälle fenkoli ja punasipuli ja mintunlehdet. Nosta kala päällimmäiseksi. Valele kastikkeella.
 
 
On the night before our 5:2 fast days I might sometimes feel a little anxious about next 24 h without food. We eat on "fast days" just a dinner, so there is 24 h without eating between the meals.
But when the next morning comes, I don’t think much about food. I drink plenty of water in the morning, at work I first drink from a big cup of "detox" tea (I am not too sure about the detox effects, but the taste is good). Before noon I have a cup of coffee with skimmed milk and drink plenty of water during all day long.
I feel hungry now and then during the day, but drinking water helps a lot and the feeling goes away quite soon. A 500 kcal dinner is enough and I don’t feel especially hungry the following morning.

Generaly I have to say that this lifestyle suits me well, dinners are easy to prepare and I don't "suffer" much on the days when I eat less. After all; on five out of seven days of the week I can eat normally.
When we started the 5:2 fast end of March last year, I thought mostly of my looks. I have to admit that it is undeniably flattering to receive positive comments. Health-promoting effect of weight loss is also important, the risk of many diseases is probably decreased somewhat while clothing has dropped by two sizes.
I just realized that most of my summer clothes are now probably too big,  some were somewhat loose already by end of last summer. I should start to think of what to buy for spring and summer. Maybe I now could build up a clever, well thought of “capsule wardrobe”?
Note! My 500 calories are only indicative , I don’t slavishly calculate the exact calorie intake. Sometimes there a slightly more calories, sometimes less than 500.
 
500 kcal salmon salad is easy to prepare. Recipe is for one portion.
 
200 g salmon fillet
a pinch of salt and pepper
juice of ½ lime
 
Place a piece of salmon in a casserole, squeeze the lime juice over the fish. Season with salt & pepper to taste.
Bake in preheated oven at 200 ° C for 25 min.
 
While the fish is in oven prepare the salad
 
½ zucchini/squash sliced very thinly
½ small fennel , thinly sliced
½ small red onion , chopped
a handful of fresh mint
Toast courgettes a dry (griddle)  pan, so that they get a little color. Courgettes , however, should have a little crunch after the toasting.
 
 



1 kommentti :

  1. Mun täytyy alkaa kurkkia näitä sun paastopäivien sapukoita, sillä saan itsekin omaan kevennysurakkaani motivaatioita! Onnea sun upeasta saavutuksesta, kesävaatteita uusii varmasti hymy kasvoilla. :)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.