30.3.2014

Taivaallinen tiramisu / Heavenly tiramisu





 

Toissa lauantaina tarjoilin jälkiruoaksi ystäväjoukolle tiramisua.
 
Laitoin tuon alimman kuvan facebookiin teaseriksi syömään kutsutuille ystäville iltapäivällä ennen illallista. Joku ystävän ystävä oli luullut, että kuvassa on suklaapuuroa ja kalapuikkoja...

Reseptin kopsasin ilmeisesti jo edesmenneestä Fanni ja kaneli-blogista. Tiramisuni jäi hieman löysäksi, taisin laittaa liian vähän keksejä, jotka olisivat imeneet nestettä. Maku oli kuitenkin jumalainen.

Uusimmassa Koti & keittiö-lehdessä oli ohje mascarponen tekoon, ehkä kokeilen seuraavan kerran tehdä myös tiramisuun tarvittavan mascarponen itse?
 
 
Tiramisu (8-10 annosta)
4 hyvälaatuista kananmunaa
 4 rkl sokeria
 400 g mascarponea
2-3 rkl jälkiruokaviiniä (esim. Vin Santo tai Sherry)
200 g tiramisukeksejä (Savoiardi)
 1 dl espressoa tai vahvaa kahvia
 75 g tummaa suklaata
 3-4 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
 
 
Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset kulhoihin. Lisää keltuaisiin sokeri ja vatkaa vispilällä kevyesti pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa reilusti tasaiseksi seokseksi.
 
 
Vatkaa kananmunan valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita valkuaisvaahto mascarponevaahtoon. Kaada sekaan loraus valitsemaasi makeaa viiniä ja sekoita. Rusinainen Vin Santo on erinomainen italialainen vaihtoehto.
 
 
Lusikoi kerros vaahtoa ison kulhon pohjalle. Ripottele päälle rouhittua tummaa suklaata. Kasta keksit kevyesti jäähtyneessä espressossa, ja lado vaahdon päälle keksikerros. Peitä keksit reilulla kerroksella mascarponevaahtoa ja ripottele päälle suklaata. Tee muutama kerros niin että mascarponekerros jää päällimmäiseksi. Siivilöi pinnalle reilusti kaakaojauhetta tai ripottele pinnalle suklaarouhetta. Anna tiramisun tekeytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 
I made tiramisu for a group of friends we had for dinner.

As a teaser I published the last photo of tiramisu above in Facebook the same afternoon: A friend's friend took a look at the photo and thought I was going to serve fish fingers and chocolate mousse...
 
 
Tiramisu (8-10 servings)
- 4 good quality eggs
- 4 tablespoons sugar
- 400 g mascarpone
- 2-3 tablespoons  dessert wine (such as Vin Santo or sherry )
- 200 g Savoiard cookies
- 1 cup espresso or strong coffee
- 75 g  dark chocolate
- 3-4 tablespoons unsweetened cocoa powder

Separate the egg yolks and egg whites in the bowl . Add the sugar to yolks and beat with a whisk lightly until the yolks with until soft foam forms. Add the mascarpone and beat well into a smooth mixture .Whisk the egg whites with an electric mixer until stiff . Mix the egg whites with mascarpone cream. Pour in a dollop of your choice of sweet wine and stir.
Spoon a layer of mascarpone foam on the bottom of a large bowl. Sprinkle with grated dark chocolate. Dip the biscuits lightly in cooled espresso and layer on top of mascarpone foam. Cover with a layer of mascarpone foam and sprinkle with chocolate. Make a few layers so that the top layer is of mascarpone foam. Sift the cocoa powder (or sprinkle chocolate) on the surface. Let the tiramisu set couple of hours in the refrigerator before serving.

2 kommenttia :

  1. Tiramisu on kyllä hyvää...Ei ole tullut tehtyä vain sitä vuosi kausiin...Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  2. Mmmm......tiramisua....pakko tehdä itsekin :) kiitos vinkkauksesta!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.