5.11.2014

Taas ne tarjoaa hummerikeittoa! / Lobster soup - again!







Sain edellisvuoden tapaan viime vuonnakin töistä Delicardin lahjakortin.

Viime viikolla tilasin lahjakortilla tuotteet. Tilaaminen on kätevää, etenkin kun tilaan paketin töihin, eikä tarvitse huolehtia postiin ehtimisestä toimituspäivänä. Samalla rahalla toki saisi kaupasta samat/saman tapaiset tuotteet edullisemmin.

Yhdeksi tuotteeksi valitsin hummerin, josta ajattelin tehdä hummerikeittoa ystävien tullessa illalliselle. Tajusin keittoa valmistaessani, että samat ystävät saivat hummerikeittoa myös vuosi sitten. Kysyinkin heiltä ajattelevatko he että "Aina ne tarjoaa sitä hummerikeittoa!" No, hyvin keitto kelpasi.

Hummeria on syksyn juhlapyhien alla välillä ihan hyvissä tarjouksissakin, joten sen tarjoamien ei välttämättä ole niin elitistisen kallista kuin miltä se helposti kuulostaa.

Ohjeen otin vanhasta Glorian ruoka ja viinistä.
Hummerikeitto

1  hummeri (pakaste, noin 400 g)
2  salottisipulia
2  porkkanaa
1  varsisellerin varsi
2  valkosipulinkynttä
2  tomaattia
3 rkl oliiviöljyä
3 cl VS-konjakkia
20 g voita
1 oksa timjamia
1 oksa rakuunaa
2 rkl tomaattipyreetä
1/2 l vettä
2 dl kuohukermaa
4 rkl hummerifondia (esim. Touch of Taste)

Sulata hummeri ohjeen mukaan ja halkaise se pituussuunnassa selkäpuolelta vahvalla, terävällä veitsellä. Poista pää. Poista pyrstöstä tumma suolinauha. Ota pyrstöliha talteen. Katkaise sakset. Halkaise saksien kuoret pähkinänsärkijällä tai vasaralla napauttamalla. Ota lihat talteen. Kaavi hummerin kuoret ja pää lusikan avulla puhtaiksi. Pilko kuoret lihanuijalla. Hienonna hummerin lihat suupalan kokoisiksi.
Kuori sipulit ja hienonna ne. Kuori porkkanat. Leikkaa porkkana ja varsiselleri 1 cm:n paksuksiksi viipaleiksi. Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet. Paloittele tomaatit ja poista puumainen kanta.
Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja paista hummerin kuoria noin 5 min. Lisää konjakki ja sekoita.
Kuumenna voi toisessa kattilassa ja kuullota sipuleita, porkkanoita, varsiselleriä, valkosipuleita, tomaatteja ja yrttejä miedolla lämmöllä noin 5 min. Lisää tomaattipyree ja hummerinkuoret liemineen.
Kaada päälle kylmää vettä noin  1/2 litraa tai niin paljon, että ainekset peittyvät. Anna kiehua hiljaa poreillen noin 45 min. Kuori pinnalle muodostunut vaahto. Lisää kerma ja anna kiehua matalalla lämmöllä 10 min.
Siivilöi keitto toiseen kattilaan. Painele vihannes-hummerinkuorimassaa reippaasti lusikalla siivilää vasten, jotta saat kaikki maut talteen. Lisää keittoon hummerifondi ja paloitellut saksi- ja pyrstölihat. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja konjakkia.

Aiolia en tehnyt Glorian ohjeella, vaan tein "blogimajoneesia" netissä levinneellä ohjeella. Ja niin sain minäkin, joka en koskaan saa majoneesia onnistumaan, kuohkean paksua majoneesia hetkessä aikaiseksi. Tavallisen Dijonin korvasin karkealla Dijon-sinapilla, lisäsin myös hieman aitoa vaniljaa, joka antaa oman miellyttävän pyöreän säväyksen majoneesiin.

Valkosipulimajoneesi

2 valkosipulinkynttä
2 tl karkeaa dijon-sinappia
1 kananmuna
1/2 sitruunan mehu
hieman valkopippuria
ripaus suolaa
2 dl rypsiöljyä (huoneenlämpöistä)
veitsenkärjellinen vaniljansiemeniä

Hienonna valkosipulit ja laita ne kapeaan kannuun.

Mittaa kannuun myös muut ainekset.

Laita sauvasekoitin kannuun, terä kiinni kannun pohjaan. Käynnistä sekoitin, ja nosta sitä vähitellen kohti pintaa.

Majoneesi on valmis



I got last Christmas a gourmet gift card from my employer.


Last week, I ordered the gift card products. Ordering is convenient, especially when I could arrange delivery to my office. At the same time of course, plain old cash could buy the same / similar products more cheaply.

One of the products I ordered was a lobster and decided to make a soup of it for a dinner with friends. When preparing the soup, I realized that the same friends had lobster soup also a year ago. Well, they liked the soup also this time.


Lobster soup


1 lobster (freeze approximately 400 g)

2 shallots


2 carrots

1 stalk of celery


2 cloves of garlic

2 tomatoes


3 tablespoons olive oil

3 cl of cognac VS


20 g of butter

1 sprig of thyme


1 sprig of tarragon

2 tablespoons of tomato paste


1/2 liter of water

2 cups whipping cream


4 tablespoons lobster fond





Thaw lobster according to the instructions, and divide it lengthwise from the back of a strong, sharp knife. Remove the head. Remove the dark tail bowels tape Take aside tail meat. Turn off the claws. Split the shells of clawsnutcracker or hammer. Take aside claw meatvered. Scrape the lobster shells. Chop the shells. Finely chop the lobster meat into bite-size pieces.



Peel the onions and chop them up. Peel the carrots. Slice carrot and celery into 1 cm pieces. Peel and cut garlic cloves. Chop the tomatoes and remove the woody stem.



Heat the olive oil in a saucepan and fry the lobster shells for about 5 min. Add  brandy and stir.



Heat the butter in another saucepan and saute the onions, carrots, celery, garlic, tomatoes and herbs on low heat for about 5 min. Add tomato paste and lobster shells.



Pour in about 1/2 liter water or so much so that the ingredients are covered. Let simmer gently for about 45 minutes. Shell on the surface of the foam formed.Scoop pur any foram on surface. Let simmer at low heat for 10 minutes.



Strain the soup to another saucepan. Press the lobster shell pieces and vegetables briskly with a spoon against a sieve to get all the flavors out. Add to the soup lobster fond and lobster meat. Check the taste, add more salt if needed and brandy.





This aioli making method has spread trough several blogs. I have never succeeded with my mayo making, but this time I nailed it! Basic Dijon I replaced with coarse Dijon mustard, I also added pinch of vanilla seedsit gives a nice round finish to aioli.



Aioli

2 garlic cloves

2 teaspoons coarse Dijon mustard

1 egg

1/2 lemon juice

a little bit of white pepper

pinch of salt

2 dl rapeseed oil (at room temperature)
pinch of vanilla seeds



Finely chop the garlic and put them in a narrow pitcher.



Measure the remaining ingredients into the pitcher.



Put the blender in the pitcher, a blade attached to the bottom of the pitcher. Start the mixer and lift it slowly to the surface.



Mayonnaise is ready






2 kommenttia :

  1. Upea keitto nam. Delicard on kyllä loistava lahja, tilasimme viime vuoden kalat Delicardilla.. <3

    Mukavaa päivää.

    VastaaPoista
  2. Noin minullekin on käynyt. :) Ruokakuvasi ovat niin kauniita!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.