3.1.2017

Ruokatrendit 2017 | Food trends 2017

Hyvää uutta vuotta, arki on alkanut! Nyt on aika ennustaa tulevan vuoden  2017 ruokatrendejä ja juomasuuntauksia niin arkeen kuin juhlaankin.

Viime vuoden alussa arvailin hieman mitkä tulevat olemaan vuoden 2016 ruokatrendejä. Osa meni metsään, osaa vuoden nousijoista en osannut ennustaa ollenkaan ja aika paljon osui oikeaankin.

Vuoden lopussa voi sitten tarkastella, kuinka tarkka tämän vuoden arvio oli. Olen lukenut kymmeniä erilaisia nettisivustoja, kuunnellut ruokaan liittyviä juhlapuheita ja keskustellut ruoka-alan toimijoiden kanssa. Tämä katsaus on siis korkeintaan valistunutta arvausta, ei tieteellisesti toimitettu aineisto.

It's time to forecast food trends for year 2017. This indication is not put together in any scientific manner, but my thoughts based on speeches and talks with food professionals and reading dozens of trend forecasts online.


Suomi100, juhlalounas
hirviruoka, hirvipata, hirvenliha, pataruokaSuomi 100-juhlavuosi nostaa meillä Suomessa kotimaisen lähiruoan ja luontomme annin valokeilaan tänä vuonna. Perinneruoat ja niiden modernisoidut versiot tulevat näkymään vuoden varrella. Maailmanlaajuisestikin turvattomuuden tunne saa palaamaan perinteisiin, aitouteen, tuttuun ja turvalliseen. Keittiönostalgia on muutenkin pinnalla; esim. vanhasta kunnon piimästä  ja etenkin sen käytöstä juomisen lidäksi myös ruoanlaitossa povataan yhtä tulevan vuoden nousijaa. Yhdessä syöminen on myös yksi juhlavuoden teemoista; syödään yhdessä ja jaetaan ruokanautinto muiden kanssa.

Kansainvälisistä keittiöistä nousevat Portugalin ja Filippiinien keittiöt.

Traditions, authencity and familiarity are the keywords this year. Nostalgy will be seen in Finnish kitchens year 2017 as our nation celebrates 100 years of independency. Sharing and eating together are some of the official themes for this year.

Portuguese and Philippine kitchen are on the rise on 2017.
gazpacho, kylmä keitto, kasvisruoka

peruna, pesto, kasvisruokaHärkis, salaatti, talvisalaatti, kasvisruoka
Kasvissyönti ja kasvisruoan lisääminen sekasyöjien ruokavalioon jatkuu tänäkin vuonna. Lihankorvikkeita kehitellään kiivaasti ympäri maailman, meilläkin Härkis ja Nyhtökaura tulevat saamaan varmasti lisää kilpailijoita nyt kun myös suuryritykset ovat heränneet huomaamaan kasvissyöntiin liittyvän kaupallisen potentiaalin.

Erilaiset erikoisruokavaliot jatkavat trendissä myös elämänvalintoina, ei vain lääketieteellisten ruokarajoitteiden takia. Briteissä ilmestyy jopa Free from-ruokalehti. Joidenkin ruokavalioiden suosio saattaa kuitenkin olla hieman laskussa. Googlen gluteeniton-haut ovat laskeneet 14% kuluneen vuoden aikana verrattuna aiempaan ja tämän katsotaan indikoivan gluteenittoman ruokavalion suosion laskua. 

Kypsentämistä vaille valmiit ateriat ja ruokien kuljetuspalvelut kasvattavat suosiotaan. Helsingin katukuvassakin ruokalähettien määrä on silminnähden lisääntynyt kuluneena vuonna.


Viime vuonna Suomeenkin avattiin hävikkiruokaan erikoistuneita ravintoloita, hävikin minimointi on tämänkin vuoden kantavia teemoja. Muotopuolet kasvikset hyväksytään, vihannesten ja ruhojen aiemmin hävikiksi päätyneet osat pääsevät lautaselle ja ruoantähteet jalostetaan uusiksi annoksiksi.

Sustainability, nose to tail and root to stem, no waste thinking are strong also this year. Vegetables are moving even more strongly to the center on the plate.  There will be even more new products to substitute and imitate meats.

kuhoruoka, ruokatrendit 2017, havaijilainen ruoka
Monet viime vuoden suosikitkin, kuten kulhoruat jatkavat edelleen suosiotaan. Terveellisyys korostuu, mutta vastapainoksi myös herkkuöverit ovat yhtä lailla suosittuja. Sokeri on pannassa monella, mutta rasvoja ei karteta. Rasvat ovat kuitenkin hyviä rasvoja, joita sisältävät vaikka virallisessa ruokasuosituksessakin olevat pähkinät.


Many favorites for 2016 will continue their success, like bowl foods and overloaded freak shakes. Good fats for exsample in nuts are recommended.cocktail, ruokatrendit 2017, juomatrendit 2017


Mitä tapahtuu juomarintamalla vuonna 2017?

Cocktaileja voi valita mielialan mukaan, vaikkapa itsevarmuutta buustaamaan. Selkeät tuoksut cocktaileissa ovat nousussa. Etenkin Yhdysvalloissa juomavalinnoilla voi näyttää jopa poliittista kantaa juomalla kotimaista olutta tai
vaikkapa meksikolaista mezcalia.

Cocktails can be chosen to stimulate and boost mood or even to show your views on politics. Strong scents on cocktails are on the rise.


viilennetty viini, viini, punaviini, juomatrendit 201y7
Etenkin keveät punaviinit tarjoillaan totuttua viileämpinä, jopa selkeästi viilennettyinä. "Huoneenlämpöinen" ei viinistä puhuttaessa tarkoita meidän kotoisia ympärivuotisia 21-22 asteen sisälämpöjämme, vaan useamman asteen viileämpää.Especially lighter-bodied red wines are being served cooled.
fiskars, tislaamo, juomatrendit 2017, akvaviitti
Meillä Suomessa ladukkaita juomia valmistavat tislaamot, esim. Helsinki Distillery, Kyrö Distillery, Valamon tislaamo ja uusimpana Ägräs ovat lähteneet tekemään laatutuotteita joilla tähdätään/ollaan jo päästy maailmanmarkkinoille ja kansainvälisille palkinnoille. Laadukkaati ginit, akvaviitit ja viskit sekä niistä valmistetut juomasekoitukset näkyvät jo nyt hyvin moderneissa cocktailpaikoissa. 


Several Finnish artisan distilleries have started to make quality aquavits, gins and whiskies for domestic and international markets. Cocktails based on these are popular.mocktail, cocktail, alkoholiton juoma


Alkoholittomuus on ollut nousussa jo muutaman vuoden ja mocktailit ovat yhtä maukkaita kuin alkoholia sisältävät cocktailitkin.

Non and low alcoholic drinks have been popular already few years, but they are even more so this year. Mocktail taste and looks have to be at least as stunning as in alcoholic cocktails.instagram, ruokatrendi 2017, smoothie, aamiainen


ruokatrendit 2017, ruokakuva, ruokakuvaus, itseilmaisu
Ruoan ulkonäölläk ja esillepanolla on entistä enemmän väliä. Kuluttajat kuvaavat ja julkaisevat yhä useammin kuvia ruoka-annoksistaan sosiaalisessa mediassa ja kuvauksellisuuden eteen nähdään vaivaa. Ruoasta onkin tullut yksi kuumimmista itseilmaisun muodoista. Ravintolatkin ovat huomanneet tämän ja annosten esillepanoa saatetaan suunnitella myös Instagram-näkyvyys mielessä. Annosten kuvaaminen ei siis tule ainakaan vähenemään lähitulevaisuudessa.


Minkä ruokatrendin uskot nousevan entä minkä viimein painuvan unholaan?


Looks of portions is getting more and more important. Taking photos of food in restaurants has become so commonplace, restaurants are now making it easier for patrons who Instagram their meals before eating. Posting pictures of also home made dinners online means that meals have become a form of self-expression.  Food is seen as the second most photographed thing, after yourself of course.

What's your favorite and/or pet peeve food trend?Lähteinä mm./Sources among others thefoodpeople.co.uk, newyorkpost.com, finedininglovers.com, thespiritbusiness.com, executivestyle.com.au, viisitahtea.com, hs.fi, theguardian.com


12 kommenttia :

 1. Uskon, että kasvisruoat jatkavat suosiotaan. Juhlavuoden takia täällä Suomessa perinneruoat nostetaan myös esille.
  Ihanaa ruokavuotta Lumo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvisruokien suosio niin perinteisissä muodoissaan kuin uusina innovaatioina on varmaan vuoden suurimpia trendejä.

   Poista
 2. Hyvä postaus. Uskon, että ruokaa ja syömistä aletaan tarkastella pian myös vielä laajemmin. Climatarianismi saa varmasti vielä enemmän tuulta purjeisiin lähitulevaisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietoisuus ja tuotantoketjun ympäristövaikutusten puntarointi ruokavaliovalinnoissa varmaan lisääntyy usealla eri tavalla tulevaisuudessa

   Poista
 3. Upeat kuvat sinulla ja hyvä postaus muutenkin. Uskon, että meillä suomessa tuo ruoan puhtaus ja perinneruokien twistaus tänä vuonna ihan huipussaan ja varmasti myös kasvisruoka tulee lisääntymään uusien innovaatioiden myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinneruoat eri muodoissaan ovat varmasti esillä tänä vuonna. Kasvisruoka ja terveelliset valinnat jatkanevat myös suosiotaan.

   Poista
  2. Perinneruoat eri muodoissaan ovat varmasti esillä tänä vuonna. Kasvisruoka ja terveelliset valinnat jatkanevat myös suosiotaan.

   Poista
 4. Mielenkiintoisia huomioita ja pohdintaa vuoden 2017 osalta!
  Minusta on ihanaa, että perinneruuat tulevat taas. Niihin liittyy nostalgiaa ja muistoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostalgia näkyy varmasti 100-vuotisjuhlavuonna myös ruoissa.

   Poista
 5. Olipa mielenkiintoinen postaus. Tuo keittiönostalgian esilletuonti oli kiva juttu. Piimä on mainio juoma. Ja omenapiirakan pohjaan olen sitä käyttänyt, pitänee lisätä käyttämistä. Ja kasvisruuat edelleen valtaavat alaa.
  Kiitos Lumo ja mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piimää Käytän harvoin, täytyykin oikein tutustua mihin kaikkeen sitä voikaan käyttää.

   Poista
 6. Olipa mielemkointoinen kooste.Minua ilahduttaa se että Suomessa kasvisruuan arvostus on noussut,ja sen myötä parpi tarjontakin.Filippiinit hmmm,täällä filippiniläiset vierastyöläiset pitävät viikonloppuna pientä ruokatoria,pitääkin mennä katsomaan mitä sieltä löytyisi.

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.