11.2.2017

Laventelikana | Lavender chicken

Harvemmin tulee valmistettua kokonaista broileria, vaikka usein olen katsonut kivoja ohjeita netistä ja keittokirjoista.  Nyt ostin kokonaisen broilerin, mutta päädyin lopulta maustamaan sen laventelilla ja lisäämään siihen dekadentin herkullisen twistin korvaamalla voi ankanrasvalla. Tulisi turmelus jos tätä joka päivä söisi...




kanaruoka, broileri, resepti



Jääkaapista nimittäin löytyy purkillinen jo pitkälti ennen joulua syötyjen säilöttyjen ankankoipien rasvaa, jonka keräsin talteen keittämällä desinfioituun lasipurkkiin. Kun ohjeissa kehotetaan tekemään maustevoi ja hieromaan se broilerin nahan ja lihan väliin, minä tein maustetun ankanrasvan... Kerrassaan turmiollinen, mutta ah niin herkullinen lopputulos!




Dekadentti laventelikana

1½ kg kokonainen broileri

2 isoa sitruunaa


2 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja hienonnettuna


2 valkosipulinkynttä, puolitettuna


2 isoa kourallista rosmariinia ja basilikaa, hienonnettuna


1½ rl laventelin siemeniä, murskattuna


Suolaa ja mustapippuria


100 g pehmeää voita - tai ankanrasvaa


4 isoa perunaa

Kuumenna uuni ja sopivan kokoinen univuoka 225 asteeseen. Pese broleri sisältä ja päältä, kuivaa talouspaperilla. Irrottele sormin varovasti nahka lihasta, varo repimästä nahkaa. Raasta sitruunasta keltainen kuori. Lisää laventelin siemenet kulhoon sitruunankuoriraasteen, murskatun valkosipulin ja yrttien kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita sen voin/ankanrasvan kanssa. Työnnä rasvaseoskanan nahan ja lihan väliin. Hiero hyvin ja vältä rikkomasta nahkaa.


Leikkaa kuorittu sitruuna kahtia ja työnnä se linnun vatsaonteloon valkosipulin puolikkaiden kanssa . Sitten laittaa kana kuumaan vuokaan ja paista uunissa 20 minuuttia. Leikkaa perunat lohkoiksi. Poista kana uunista, tähän mennessä rasvaseos on sulanut ja valunut vuoan pohjalle. Lisää perunat, sekoittele perunat sulaneessa rasvassa. Valele lintua rasvaseoksella. Paista broileria ja perunoita vielä noin 40 minuuttia. Anna seistä 10 minuuttia ennen leikkaamista.




Tarjoa kotitekoisen aiolin ja ohueksi viipaloidun fenkolin ja veriappelsiinin kera.



In most recipes for whole chicken the bird is rubbed with seasoned butter. I replaces butter with duck fat. Decadently tasty!



Decadent lavender chicken

1½ kg chicken, preferably organic
2 large lemons
2 cloves garlic, peeled and finely chopped
2 cloves garlic , halved
2 good handfuls rosemary and basil leaves, finely chopped
1½ tbs lavender seeds, crushed
Salt and freshly ground black pepper
100 g softened butter - or duck fat
4 big potatoes



Preheat the oven and an appropriately sized roasting tray to 225 degrees C. Wash the chicken inside and out and pat dry with kitchen paper. Using your fingers, part the breast skin from the breast meat, being careful not to rip the skin. Grate gently the yellow part of lemon skin. Add lavender seeds to the bowl with the lemon skin, garlic and herbs. Season, with salt and pepper and then mix it all into the butter/duck fat. Push fat mixture the space you have made between the meat and the skin -- rub and massage any that's left over in and around the bird.


Cut the peeled lemon in half and push it into the cavity with the garlic halves. Then put chicken in the hot roasting tray and roast in the preheated oven for 20 minutes. Cut potatoes in vedges. Remove the chicken from the oven, by which time the tasty butter/fat will have melted. Add potatoes, toss and coat the potatoes with the melted fat/butter, baste also chicken wtihthe melted fat. Cook chicken and potatoes for around additional 40 minutes. Leave to stand for 10 minutes before carving.


Serve with home made aioli, thinly sliced fennel bulb and blood orange.

4 kommenttia :

  1. Aika herkullisen ja ylellisen kuuloinen resepti. Itsekin ostin tänään tuoreen kokonaisen broilerin slow-cooker kokeilua varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Resepti on ihan helppo, mutta laventeli ja ankanrasva tuovat siihen ekstraa.

      Poista
  2. Olkoonkin vaikka miten turmiollista, mutta hitsit, että näyttää ja kuulostaa niin herkulliselta.
    Me usein tehdään kokonaisena broileria. Perheen miespuoliset tykkää koivista ja me naiset taas rintapaloista.
    Ihanan herkullista viikonloppua Lumo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin näppärää, kaikki saavat juuri sellaista osaa kuin haluavat. Meille kahdelle tämä riitti kahdeksi päiväksi, toisena päivänä kanaa riivittiin salaattiin

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.