30.10.2019

Pihlajanmarjahyytelö

Pihlajanmarjasadosta ja tulevan talven lumisuudesta on kahta sanontaa; kun marjoja on pajon toiset toteavat "Pihlaja ei kanna kahta taakkaa", kun taas toiset uskovat pihlajanmarjoja olevan paljon enen lumista talvea, jotta linnuilla olisi syötävää vielä silloinkin, kun maassa on paljon lunta.

Niin tai näin, kevensin hieman pihlajien marjataakkaa viikonloppuna ja keittelin tulevaksi talveksi useamman purkillisen pihlajanmarjahyytelöä. Monin paikoin pihlajanmarjaa löytyy vielä hyvin, pikku pakkanen vain syventää niiden makua. 


Alkoholin ja rosepippurit voi halutessaan jättää poiskin hyytelöstä, mutta ne antavat hyytelölle hienon makuvivahteen. Joinain vuosina pihlajanmarjahyytelö on jäänyt varsin vaaleaksi sävyltään, mutta tämän vuoden purkilliset ovat sävyltään upean syvän punaoransseja.

Pihlajanmarjahyytelö maistuu riistan ja juustojen kanssa, kokeile myös vaniljajäätelön kanssa.


Pihlajanmarjahyytelö


2 l puhdistettuja pihlajanmarjoja
5 dl vettä
1 kg hillosokeria
2 rkl konjakkia tai calvadosta
1 tl rouhittua rosepippuria


Irrota pihlajanmarjat tertuista ja poista huonokuntoiset marjat. Huuhtele pihlajanmarjat huolellisesti siivilässä.

Kiehauta vesi, kaada marjat ja rosepippuri kiehuvaan veteen ja keitä hiljaisella lämmöllä 15 min.

Siivilöi mehu kattilaan. Anna marjojen valua siivilässä hetki, mutta älä paina marjoja siivilää vasten, jotta mehu pysyy kirkkaana. Kuumenna valutettu mehu, sekoita hillosokeri kuumaan mehuun. Keitä sekoitellen keskilämmöllä 10 minuuttia.

Tipauta seosta viilennetylle lautaselle, laita lautanen jääkaappiin minuutiksi ja vedä hyytelön keskelle lusikalla vako. Mikäli vako ei umpeudu, on hyytelö valmista. Jos hyytelö on vielä liian juoksevaa jatka keittämistä  viisi minuuttia ja kokeile uudestaan. Lisää calvados lopuksi. 


Pihlajanmarjahyytelö maistuu riistan ja juustojen kanssa, kokeile myös vaniljajäätelön kanssa.

3 kommenttia :

  1. Mulla myös monta purkkia tätä kyseistä hyytelöä ja melkein sama on reseptikin ainoa, että mä tykkään jättää sekaan myös muutamia kokonaisia marjoja. Tämä hyytelö kuuluu hyytelöiden aateliin, niin hyvää se on.
    Upea tuo kuvaamasi pihlajanmarjaterttu <3.

    VastaaPoista
  2. Minä olen kerran tehnyt hyytelöä pihlajanmarjoista ja me syötiin sitä paahtoleivän ja valkohomejuuston kanssa, oli todella hyvää. Upeat kuvat <3
    Mukavaa loppuviikkoa sinulle Tuuli!

    VastaaPoista
  3. Voin kuvitella, että on hyvää mm. juustojen kanssa! Minä pikkelöin pihlajanmarjoja syyskuun lopussa, unohdin ne täysin, pitää testata miten esim. riistapullien kanssa maistuvat!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.