17.11.2024

Häränhäntäpata on marraskuun lohturuokaa

Harmaan päivän täydellistä lohturuokaa on täyteläisen umamisen makuinen häränhäntäpata. Resepti vaihtele aina; viimeisimpään pataan laitoin mm. palsternakkaa, erivärisiä porkkanoita, yrttejä, karamellisoitua sipulia, valkosipulia, kirsikkatomaatteja. Kareamellisoitua sipulia minulta löytyy usein kkasesta jääpalakuutioihin pakastettuna, näin saan näppärästi sopivia annoksia. 

Nesteeksi pataan tuli punaviinietikalla. jauhetuilla, kuivatuilla suppiksilla, chilillä, worchesterkastikkeella ja dijonsinapilla maustettua lihalientä, joskus olen käyttänyt tummaa olutta lihaliemen sijaan. Häränhännät ja juurekset paahdetaan, ainekset laitetaan pataan ja kaadetaan neste päälle. Annetaan hautua useita tunteja uunissa. 

Pataruokien maun salaisuus on pitkä haudutusaika. Niihin ei kannata käyttää kalleimpia ruhonosia vaan edulliset luiset ruhonosat antavat pataruokiin muhevimman maun ja lihan syinen koostumuskin on pataruokiin sopivampi. Ruoan voi hyvin tehdä päivää aiemmin ja lämmittää seuraavana päivänä, pataruoathan vain paranevat seuraavaksi päiväksi. Jos nestettä jää jäljelle, sen voi käyttää keiton pohjana.

Häränhäntiä saa mm. Hakaniemen hallista Helsingissä.

Mikä sun syksyinen lohturuokasi on?

häränhäntäpata

häränhäntäpata



häränhäntäpata

häränhäntäpata




 Häränhäntäpata


1,5 kg häränhäntiä paloina
Suolaa ja pippuria
Oliiviöljyä
1 keskikokoinen sipuli, hienonnettuna tai  2 rl karamellisoitua sipulia
2 suurta porkkanaa, paloiteltuna
1 pasternakka, paloiteltuna
1 dl balsamiviinietikkaa

5 dl lihalientä
1 rl puanviinietikkaa
1 chili
2 rl dijonsinappia
1 rl worchesterkastiketta
( 1rl kuvattuja suppilovahveroita jauhettuna)
3 kokonaista valkosipulinkynttä
Rosmariinia

Pippuria

Suolaa


Kuivaa häränhännät paperipyyhkeillä. Ripottele joka puolelle suolaa  ja pippuria. Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä keskilämmöllä pannulla. Ruskista häränhännät erissä, nosta syrjään.

Lisää hienonnettu sipuli, palsternakka, porkkana ja valkosipuli pannulle. Kuullota muutaman minuutin ajan, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Kaada punaviinietikka pannulle ja anna kiehahtaa kunnes noin puolet on haihtunut. Lisää häränhännät takaisin kattilaan. Lisää maustettu lihaliemi ja rosmariini. Anna kiehahtaa. Siirrä kaikki ainekset uunivuokaan tai pataan  ja hauduta kolmesta neljään tuntia 150° C asteessa kunnes liha on mureaa ja irtoaa luusta haarukalla.
Kun liha on mureaa, nosta häränhännät lautaselle. Kuori rasva päältä lusikalla tai nosta jääkaappiin (anna jäähtyä huoneenlämpöön ensin), niin että rasva kovettuu, jolloin se on helpompi poistaa. Häränhäntäpata on herkullista uudelleen lämmitettynäkin.

Tarjoile häränhännät  uunivihannesten tai murskaperunoiden kera, koristele rosmariinilla.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.