Ricottaohukaiset

Kun instagramissa tuli australialaisen ruokagurun Donna Hayn ricottaohukaiset vastaan, resepti piti päästä toteuttamaan pikinmiten.

Olen fanittanut Donna Hayn helppoja ja herkullisia reseptejä jo parikymmentä vuotta ja hännen ruokakirjojaankin minulta löytyy muutamia. Donna Haylla on liike Sydneyn Woollahrassa, harmitten  etten löytänyt sinne kun olimme Australiassa yli kymmenen vuotta sitten ja pyörimme tuollakin alueella muutamana päivänä. Ehkä joskus vielä palaamme Australiaan ja pääsen silloin käymään liikkeessä.

Ricotta on italialainen herasta valmistettava tuorejuusto, jonka nimi merkitsee "uudelleen keitetty". Ricottaa löytyy nykyään hyvin isommista ruokamarketeista.

Kotitekoista pestoa on helppo valmistaa ja se on paljon parempaa kuin kaupasta ostettu.

Pestoa voi käyttää pastaan lisäksi risotoissa, salaateissa, tomaatti-mozzarellasalaatissa, siihen voi dipata leipää jne. Purkki kotitekoista pestoa on myös hyvä tuliainen kyläillessä.


Ricottaohukaiset

Ricottaohukaiset

Ricottaohukaiset

Ricottaohukaiset


500 g tuoretta ricottajuustoa

40 g hienoksi raastettua parmesaania tai pecorinoa

1msitruunan hienoksi raastettu kuori

3 munaa

suolaa

mustapippuria

oliiviöljyä paistamiseen

 

Pestoa tarjoiluun



Kotitekoinen pesto

2 ruuukkua basilikaa
1/2 dl oliiviöljyä
pieni kourallinen pinjansiemeniä
1/2 dl parmesaania
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Lisää öljyä, jos haluat pestosta juoksevampaa.

Sekoita ricotta, juustoraaste, sitruunankuori, munat, suola ja pippuri kulhossa.

Kuumenna öljy suuressa tarttumattomassa paistinpannussa keskilämmöllä, nosta ricottaseosta lusikalla pannulle, paista erissä 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta tai kunnes ohukaiset ovat ruskistuneet.

Tarjoile ricottaohukaiset peston ja salaatin kanssa.


Oletko tehnyt tällaisia "juusto-ohukaisia"?

Kaikki samaan vuokaan

Usein parhaat ruoat syntyvät, kun kaapeista kootaan kannikat, pätkät, pussien ja purkkien pohjat. Näin syttyi raviolivuokakin.

Viime viikonloppuna tein maalla kesäkurpitsa-maissivohveleita. Siippa oli ostanut vohveliaineksia aika runsaasti ja anoppilan jääkaapissakin oli yhtä sun toista purkin jämää, päätin käyttää kaikki loput seuraavan päivän raviolivuokaan. Vuokaan upposi maissia, puolikas kesäkurpitsa, kermapurkin puolikas, parmesanraastepussin loppu. Kotona olin parturoinut vieläkin upeasti rehottavaa salviaa parvekelaatikosta, siellä muistin viimeksi voissa paistamieni salvianlehtien olleen hitti. 

Raviolien sijan voit käyttää tortellineja, pastaa tai gnoccheja. Määrät ja aineksetkin voivat vaihdella, käytä mitä sinulla on kotona.


raviolivuoka

raviolivuoka
raviolivuoka

raviolivuoka





Raviolivuoka

1 rasia tuoreravioleja

1 pussillinen pakastemaissia

½ kesäkurpitsa

 2 dl kermaa

½ pussia mozzarella-, emmental- tai muu juustoraastetta

parmesanraastetta

mustapippuria

suolaa

rouhittuja korianterinsiemeniä


Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Sekoita raaste maissinjyvien kanssa. Levitä kesäkurpitsa-maissiseosta ohueksi kerroksesksi vuoan pohjalle, levitä päälle keittämättömiä tuoreravioleja, levitä uusi kerros kesäkurpitsa-maissiseosta. Sekoita kerman joukkoon pippuri, suola ja murskatut korianterinsiemenet, kaada vuokaan. Levitä vuoan päälle juustoraaste ja parmesanraaste. Paista 200 C uunissa noin puoli tuntia. Jos juustoraaste alkaa tummua liikaa, peitä vuoka foliolla.

Teetkö itse ruokaa tähteitä hyödyntäen?



Kolme päivää Hollannissa

Nyt on kuulkaa ollut jännittävää! Matkailu on alkanut jälkeen. Paitsi Joensuussa, olin pari viikkoa sitten myös ulkomailla, ihan lentokoneella ja kaksi yötä poissa!


oss, hollanti

Hollantilainen pitkäaikainen yhteistyökumppani kutsui minut ja työnantajani palaveriin yritykseensä Hollannin maaseudulle. Emme kumpikaan olleet lentäneet sitten alkuvuoden 2020 ja yhteyttä yhteistyökumppaniinkin on pidetty vain sähköisesti. Oli upeaa nähdä pitkästä aikaa kasvokkain, tavata Euroopan kollegoita, ideoida ja nauraa yhdessä.

Hollannin työmatkalta kuvia julkaistuani sain Instassa useita kyselyitä kuinka matkalla toimitaan, mitä dokumentteja lentämiseen vaaditaan ja onko lentokentällä jotenkin erilaista kuin aiemmin. 

Säännökset voivat muuttua syksyn mittaan vielä paljonkin -toivottavasti lieventyen- ja eri maissa on erilaisia vaatimuksia maahantuloon. Yleisesti ottaen chek in kannattaa tehdä netissä etukäteen. Samalla täytettiin lisätietoja passin tietoja sekä koronaa koskien.  Kentälle kannattaa silti tulla hyvissä ajoin. Mennessä jouduimme menemään KLM:n tiskille näyttämään rokotustodistuksen (tai todistuksen ennintään 72 h aiemmin otetusta klronatestistä tai korkeintaan 6 kk aiemmin sairastetusta koronasta) ennen kuin saimme boarding passin vaikka check in olikin jo etukäteen tehty.

Kone oli aivan täynnä, konekapasiteettia on miltei joka lentoyhtiöllä ainakin toistaiseksi aiempaa paljon vähemmän.


oss, hollanti


oss, hollanti

oss, hollanti




Vartin aamukävely palaveripäivän aamuna ennen aamiaista kannatti, parin sadan metrin päässä hotellilta oli lehmälaidun ja tienpätkä, joista sai takana kulkevan moottoritien ja oikealla puolella olevan varastorakennuksen kuvista pois rajaamalla oikein tunnelmallisia otoksia. Viistosti paistava aamuaurinko oli kuin hollantilaisten mestarien maalauksista.







Palaveri oli perjantaina. Illansuussa suuntasimme Amsterdamiin, jossa yövyimme vielä joukolla yhden yön viehättävässä boutiquehotelli Apollo Firstissä kansallismuseon eteläpuolella. Yöpyjämäärät olivat tässäkin hotellissa romahtaneet, mutta Hollanin matkailukin alkaa hiljalleen elpyä.


Amsterdam kanaali

Amsterdam kanaali



Amsterdam kanaali

Amsterdam silta

Amsterdam silta

Amsterdam silta

Amsterdam silta

Amsterdam silta

Amsterdam silta

Amsterdam silta
amsterdam kukat

amsterdam kuja



But first coffee


amsterdam taide

Amsterdam genever


Isäntäväkemme oli järjestänyt perjantai-illaksi vielä opastetun, genever-maisteluun päättyneen kävelyn sekä illallisen Amsterdamissa. Suurin osa rajoituksista oli Hollannissa poistunut, maskien käyttö oli voimassa enää julkisessa liikenteessä. Baareissa ilmeisesti oli vielä maksimirajoitus asiakasmäärälle, mutta ruokaravintolat olivat täynnä iloista väkeä.

Kepeä lopetus yritysvierailulle oli tässä ajassa vielä aiempaa tärkeämpää. Oli upea tunne istua pitkästä aikaa joukolla lämpimässä illassa juttelemassa ja nauramassa ja kävellä aamulla kauniiden kanaalien varrella.


Amsterdam tulppaanit

Amsterdam tulppaanit

Seuraavana päivänä ehdin vielä pikku kävelylle ja ostamaan tulppaanisipuleita sekä vakiotuliaisen, aamiaisleivän kotiin. Sitten olikin kiirehdittävä kentälle. Amsterdamista menee nopea junavuoro parhaimmillaan 16 minuutissa lentokentälle. Kenttä on todella iso, joten ihan normaaliaikanakin pelkkään portille siirtymiseen turvatarkastuksen jälkeen kannattaa varata kymmeniä minuutteja aikaa. Nyt turvatarkastus meni sutjakasti, mutta siihen kannattaa varata myös enemmän aikaa kuin normaalisti, ihan varmuuden vuoksi.



Matkustaminen korona-aikana

Kentällä ja koneessa oli maskipakko, paitsi ruokailun ajan. Yllätyksekseni KLM tajoaa edelleen voileipälounaan juomineen ilman lisämaksua. Suomen päässä kysyttiin todistusta kahdesta rokotuksesta, 6 kk sisään sairastetusta koronasta tai testistä edellisten 72 h sisään. Puhelimen näytöltä riitti todistus, mutta olin varmuuden vuoksi tulostanutkin todistuksen myös paperille.

Ystävät olivat innoissaan kun kerroin lähteni työmatkalle Hollantiin. Tunsin viimein voivani matkustaa huolettomasti kahdesti rokotettuna, etenkin kun yhteistyöyrityksessä kaikki ja eurooppalaiset kollegatkin olivat kahdesti rokotettuja. Samaan aikaan myös Suomessa terveydenhuollosta alkoi tulla arkeen ja matkustamiseenkin palaamisesta kannustavia viestejä. En saanut ystäviltä tai instassakaan negatiivisia kommentteja, mutta aika monta instagam-seuraajaa lähti matkakuvia julkaistuani, osa heistä vielä ilmeisesti paheksui matkaani.

Matkoja on haaveissa ja yksi pieni reissu Tallinnaan tulossakin. Lentoja en ole vielä varannut mihinkään, mutta toivottavasti piakkoin pääsisiin myös johonkin Euroopan kohteeseen matkustamaankin taas.