Lehtevä, rapsakka lohipiirakka ilman työlästä kaulimista ja kääntämistä

Kuinka saada lehtevä, rapsakka voitaikina ilman työlästä kaulimista ja kääntämistä? 


Tätä kysyi moni Instagramissa, kun julkaisin kuvan lohipiirakkapalasta, jonka kerroin valmistuneen ilman pitkää kaulimista ja kääntämistä. Resepti oli Instagramissa jo joulukuun lopulla, mutta laitetaan se tänne bloginkin puolelle talteen.





Anoppini tekee joka jouluksi Elisabeth Järnefeltin lohipiirakan, jonka salaisuus on taikinaan lisättävä Koskenkorva. Haihtuessaan uunissa viina jättää taikinaan pieniä kuplia, tämä lehtevöittää taikinaa. Anoppi muistelee ohjeen olleen aikoinaan jossain lehdessä, mutta alkuperäinen ohje on kadonnut kauan sitten. Hän tekee piirakan “korvakuulolta” ja kertoessaan sen minulle painotti, että määriä ja paistoaikaa täytyy joka leipurin varioida itse sopivaksi.


Elisabeth Järnefelt oli suomalaisen taiteen ja kulttuurin innoittaja ja kannustaja sekä mm. taidemaalari Eero Järnefeltin, kirjailija Arvid Järnefetin sekä Aino Sibeliuksen äiti.


Elisabeth Järnefeltin lohipiirakka



Elisabeth Järnefeltin lohipiirakka


Taikina


1/2 kg huoneenlämpöistä, pehmeää voita

1/2 kg puolikarkeita vehnäjauhoja

2 dl kylmää vettä

1 dl Koskenkorvaa tai vodkaa


Täyte


3/4 lämminsavulohifileestä

1,5 dl puuroriisiä

6 kovaksi keitettyä kananmunaa

1 dl kermaa

1 ruukku tilliä

Ripaus valkopippuria

(suolaa)


1 kananmuna vatkattuna voiteluun


Sekoita voi, jauhot ja vesi kulhossa  hyvin. Lisää lopuksi vodka. Laita taikina jääkaappiin kelmulla peitettynä kahdeksi tunniksi.


Tee täyte;

Keitä riisi ohjeen mukaan, anna jäähtyä. Pilko kananmunat ja lohi pieneksi. Laita kulhoon riisin kanssa. Lisää kerma ja tilli. Täytteen tulisi melko kiinteää. Tarkista maku, lisää valkopippuria ja suolaa tarvittaessa.


Lämmitä uuni 200 C asteeseen.

Kostuta ohut keittiöpyyhe kylmällä vedellä, kierrä nihkeäksi. Levitä liina työtasolle. Laita leivinpaperi liinan päälle. Aloita kauliminen keskeltä, kauli taikina tuorekelmun läpi voipaperin päällä uunipellin kokoiseksi. Nosta taikina uunipellille. Levitä täyte taikinan pitkälle sivulle, taikinalevyn toiselle puolikkaalle. Taita taikina täytteen yli leivinpaperin avulla. Kostuta paistinlasta kylmällä vedellä. Irrota paistinlastan avulla voipaperi piirakan kannesta. Nipistele taikina tiiviisti kiinni täytteen ympäriltä.


Voitele vatkatulla kananmunalla. Paista piirakkaa n. 40 min.


Oletko koskaan maistanut näin tehtyä taikinaa?

Vaniljavaahtoa ja paahdettua valkosuklaata

Loppiainen päättää joulu ja vuodenvaihteen juhlakauden, moni haluaa sitä juhlistaa paremmalla aterialla.

Olen tehnyt jälkiruoaksi helppoa, vain muutaman työminuutin vaatiivaa vaniljavaahtoa mustikoiden ja paahdetun valkosuklaan kanssa Itsenäisyyspäivänä ja uutena vuonna, tämä helppo jälkiruoka sopii hyvin myös loppiaiseen tai muihin talven juhliin.

Paahdettu valkosuklaa oli iso hitti muutama vuosi sitten. Se on valkosuklaan vielä herkullisempi versio.

Paahdettu valkosuklaa on kinuskisen makuista, rapeaa ja paahtuessaan kauniin kullanruskeaa, se on herkullinen, helposti valmistuva lisä jälkiruokiin ja leivonnaisiin.

Vaniljavaahdon voi myös pakastaa annoskulhoissa, näin siitä saa helposti jäädykkeen.


Vaniljavaahtoa ja paahdettua valkosuklaata

Vaniljavaahtoa ja paahdettua valkosuklaata

Vaniljavaahtoa ja paahdettua valkosuklaata


Vaniljavaahtoa ja paahdettua valkosuklaata

1 prk vatkautuvaa vaniljakastiketta

1 rkl sitruunamehua


150 g valkosuklaata

pensasmustikoita koristeluun


Valmista ensin paahdettu valkosuklaa.

Pilko valkosuklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi.
Levitä rouhe uunipellille leivinpaperin päälle.

Paahda valkosuklaarouhetta 175-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Pidä suklaata silmällä, ettei se pala. Anna jäähtyä.


Kaada vaniljakastike isoon kulhoon, lisää sitruunamehua. Vaahdota vaniljakastike kuohkeaksi.

Nostele vaniljavaahtoa annosmaljoihin, koristele paahdetulla valkosuklaalla ja pensasmustikoita.


Onko sinulla joku nopeasti valmistuva jälkruoka, jota teet silloin kun haluat jotain helppoa ja herkullista?











Helppo makeansuolainen joulusuklaa

Joulusuklaan valmistus on kuulunut jouluperinteisiini vuosikymmeniä. Ensimmäiset joulusuklaat tein alle 10-vuotiaana.

Tämä helppo makean suolainen joulusuklaa menee joulun perinteisiin suklaapusseihin, joita jaetaan läheisille. Monet alkavat jo hyvissä ajoin vihjailla suklaista joulunalusviikoilla.


helppo makean suolainen joulusuklaa

helppo makean suolainen joulusuklaa

helppo makean suolainen joulusuklaa

helppo makean suolainen joulusuklaa

helppo makean suolainen joulusuklaa

helppo makean suolainen joulusuklaa


Helppo makeansuolainen joulusuklaa

2 maitosuklaalevyä

2 valkosuklaalevyä

2 tummasuklaalevyä

Suolatikkuja

Koristerakeita

Suklaamakeisia


Esilämmitä uuni 125  asteeseen.  Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.


 ÄAsettele suklaalevyt  värejä sekoittaen uunipellille mahdollisimman lähelle toisiaan.


Laita pelti 4 minuutiksi uuniin.  Sekoita suklaa suömäpuikolla tai ohuella veitsellä marmoroiduksi kuvioksi.  Ripottele heti päälle katkottuja suolatikkuja, makeisia ja koristerakeita tähän käytin Dr. Oetker Rudolph Xmas Mix-rakeita/PR-näyte.  Jäähdytä suklaata jääkaapissa ja ulkona, kunnes suklaa on jähmettynyt 

Leikkaa tai taittele suklaa paloiksi.  Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

Onko sinulla joitain perinteisiä jouluherkkuja, joita teet joka vuosi?