13.12.2010

Advent calendar 13; my super success chocolate candy recipe and winter visit in Eastern Finland


We visited my colleague and her husband in Eastern Finland on weekend. It was beautiful, but very cold (-27 C) over there.

Husband had a chage see their airplane and to test drive their tractor, we had a local sightseeing tour, had change to see new born calves and enjoy hospitality in their beautiful home. Our car was also loaded with the local eco delicacies when we left home; lingonberry jam, fresh laid eggs, honey, meat, milk...

On the way back home we stopped for some Christmas shopping in beautiful Tertti manor house outside of Mikkeli. Our hosts had their wedding reception there summer 2009, so it was nice to see it also on 
winter time.

I brought them asw a hostess gift my home made chocolates that are always a big hit among friends and family on Christmas time.

I mixed melted milk chocolate with  home made muesli (but you can use also store bought crunchy muesli) mixed with raisins, cubed dried apricots and figs. After mixing place spoonfuls of chocolate mix on parchment paper and let cool outdoors or in refrigerator.

Vierailimme kollegani ja hänen  miehensä luona Savossa viikonloppuna. Oli kaunista muttä hyytävän kylmää (-27 C).

Siippa sai ihailla heidän lentokonettaan, testiajaa traktoria, kävimme paikallisella opastetulla kiertoajelulla, näimme vastasyntyneitä vasikoita ja nautimme vieraanvaraisuudesta heidän kauniissa kodissaan. Paluumatkalle automme lastattiin paikallisilla luomuherkuilla; munilla, ternimaidolla, lihalla, puolukkahillolla, hunajalla...

Kotimatkalla pysähdyimme Tertin kartanossa jouluostoksilla Mikkelin ulkopuolella. Isäntäväkemme häävastaanotto oli siellä kesällä 2009, oli mukava nähdä kaunis kartano myös jouluvalaistuksessa.

Tuliaiksiksi vein ystävien ja sukulaisten keskuudessa suuren suosion saavuttaneita suklaamakeisiani, joita olen valmistanut jo vuosia hieman varioiden joka kerta. 

Sekoitin vesihauteessa sulatettua maitosuklaata  kotitekoiseen mysliin, johon lisäsin rusinoita ja kuutioituja kuivattuja aprikooseja ja viikunoita. Suklaaseoksesta otetaan teelusikallinen kerrallaan leivinpaperille, parhaiten suklaat jähmettyvät ulkona tai jääkaapissa.

1 kommentti :

  1. Magic Winter pictures!! Love them all and your style is beautiful - as usual!
    I will go on about the travel books AND coffee table books by you until you do them!! :)

    Love the look and sound of the chocolate. Yum!

    x Charlotta

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.