28.6.2013

Apricot pavlova

 
 
 


Lumon keittiössä kaikki ei mene aina aivan kuten oli suunniteltu...
 
Juhannuspäivänä oli tarkoitus syödä mansikkapavlovaa, mutta aaton aattona ostetut, kylmässä pidetyt mansikat olivat homeessa. Kotona valmiiksi tehty marenkikin hajosi nostaessani sitä kuljetuslaatikosta kakkulautaselle.

Onneksi juhannusaaton salaatista oli jäänyt aprikooseja yli ja marenginkin kasailin tyynesti jonkinlaiseen muotoon. Sitten vain appelsiinicurdilla maustettua kermavaahtoa ja aprikoosilohkoja marengin päälle ja hyvältä näytti! Jälkkäri sai myös mausta kehuja.


Tällä reseptillä onkin hyvä aloittaa loma, vietän tänään jo ensimmäistä lomapäivää! Muutama päivä piti ottaa etukäteen, sillä heinäkuun lopulle loman keskelle osui pari päivää, jolloin työrintamalla vaaditaan läsnäoloani.
 
Pavlova

marenki

6 kpl kananmunan valkuaista
2 tl sitruunan mehua

2tl maissitärkkelystä
3 dl sokeria


Appelsiinitahna

2 appelsiinia
2 keltuaista
2 dl sokeria
50 g voita
1 tl vanilliinisokeria


Raasta huolellisesti pestyjen appelsiinien kuoreet ja purista mehu talteen. Vatkaa vesihauteessa keltuaisia ja sokeria kunnes vaahto muuttuu vaaleaksi ja kuohkeaksi.


Lisää joukkoon sitruunankuoriraaste ja mehu vähitellen, koko ajan vatkaten. Nosta kulho vesihauteesta ja vatkaa vähän jäähtyneen seoksen joukkoon voi. Mausta vanilliinisokerilla. 


Appelsiinitahna säilyy tiiviissä rasiassa jääkaapissa pari v iikkoa.
täyte
 
2,5 dl kermaa
½ l marjoja tai hedelmiä
appelsiinitahnaa maun mukaan


Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sitruunamehu joukkoon vatkauksen aikana. Sekoita sokeri ja maissitärkkelys varovasti valkuaisvaahdon joukkoon. Levitä valkuaisvaahto pellille leivinpaperin päälle ympyrän muotoon (halkaisija noin 26 cm) siten, että keskelle jää syvennys. Paista marenkipohjaa 100 °C:n lämpötilassa uuninluukku raollaan noin 1,5 tuntia ja anna kuivua uunin jälkilämmössä pari tuntia. Marengin voi säilyttää pari päivää ilmatiiviissä rasiassa ennen käyttöä.

Vatkaa kerma ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.  Aseta pavlovaan täytteeksi kermavaahtoa, curdia sekä marjoja tai hedelmiä
Käytin marenkiin pari lusikallista Tertin kartanosta ostamaani yrttisokeria, jossa on korianteria, fenkolia, anisiisoppia, sitruunamelissaa, tuoksuampiaisyrttiä, kehäkukan terälehtiä, maitohorsmankukkaa ja ruokosokeria. Antoi marengille jännän säväyksen.



I had bought strawberries for our Midsummer dessert, but they had turned moldy. I also broke the meringue I had made at home. I kept my calm and put the meringue pieces together, covered with whipped cream and curd and apricots I had left from previous day.

Pavlova

6 egg whites
1 1/4 cups (270g) caster sugar
2 tsp cornflour
1 tsp lemon juice


Orange curd

2 oranges, rind and juice
2 yolks
three tsb butter
2 dl sugar


Grate rind of oranges and squeeze out juice. Put sugar, rind and juice, butter and beaten yolks into a large basin on top of a pan of simmering water. Stir with a wooden spoon until thick and curd coats the back of the spoon. Pour into warm sterile jars, cover, seal and label. Refrigerate.

250 ml thickened cream

0,5 l berries or fruits of your choise

curd to taste

Preheat oven to 100°C. Line an oven tray with foil. Brush with melted butter and dust with cornflour, shaking off excess. Mark a 26 cm-diameter circle on foil.


Use an electric mixer to whisk egg whites in a clean dry bowl until soft peaks form. Gradually add sugar, 1 tablespoon at a time, beating well after each addition, until meringue is thick and glossy and sugar dissolved. Rub a little meringue between fingers. If still "gritty" with sugar, continue to whisk until sugar dissolves. Add cornflour and lemon juice and whisk until just combined. Spoon meringue onto the foil, using the marked circle as a guide. Smooth sides and top of pavlova. Use a small spatula to forms little peaks around edge of pavlova. Bake in oven for 11/2 hours or until pavlova is dry to the touch. Turn off oven. Leave pavlova in oven with the door ajar to cool completely. When completely cold, transfer to serving plate or store in an airtight container until required.


Use an electric mixer to whisk the cream and sugar in a medium bowl until firm peaks form. Spoon cream onto the top of pavlova. Top with fruits or berries.

10 kommenttia :

  1. Nams - valitettavasti listalla eisaakoskea tällä hetkellä;)
    Oikein hyviä lomapäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me olemme 5:2-dieetillä (tai elämäntavalla), tilaa jää välilä herkuttelullekin. Hämmästyttävää/kivaa, herkuista huolimatta vaatekoko on tippunut yhdellä kolmessa kuukaudessa. Osa kesävaatteista on todella väljiä...

      Poista
  2. Onneksi olet luova ja keksit hyvän kakkkosvaihdon :) herkulliselta näyttää - nams. Harmin paikka todella, että mansikat olivat homeessa....mistä olit hankkinut ne?
    Minulle käy usein kakkujen kanssa siten, etteivät pohjat pysy ihan ehjinä mutta onneksi koristelulla pystyy peittämään pikkuvirheitä :)
    Mahtavaa lomaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin mansikat Iso-Robalta. Espanjalaisia mansikoita eli ne oli pomittu jo varmaan monta päivää aiemmin.

      Eka lomapäivä alkoi siivouksella, mutta nyt olen valmiina lähtemään kaupungille. Täytyy vain levittää lakanat ulos kuivumaan ensin.

      Poista
  3. Pavlova on niin hyvää ja tuo näyttää erityisen herkulliselta, joten taisi olla onni onnettomuudessa :) Mukavaa lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi niitä aprikooseja oli jäljellä... ja kyllähän niistä tuli hyvä täyte.

      Poista
  4. Näyttää kyllä todella hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on helppo jälkkäri, jos siis täyte on kunnossa eikä hajota marenkia...

      Poista
  5. IHANAN näköinen annos! meilläkin on noita sitruscurdeja viime aikoina tehtailtu enemmän kuin olis tarvettakaan... sen verran tarkentaisin, eli käytitkö sinä curdiin pelkästään keltuaiset vai ihan koko munan (näissä kun on niintä eri koulukuntia...)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkät keltuiaset; tuli jostain syystä kirjoitettua reseptin ainesosiin munat keltuaisten sijaan.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.