Omenakausi on nyt parhaimmillaan, joillakin on omenoita jopa aivan liikaakin. Useat puut taitavat tuottaa joka toinen vuosi valtavasti omenoita, joka toinen vuosi ei kasva kuin muutama hassu omena.
Mitä omenista sitten tekisi? Piirakkaa, mehua, hilloa - ja omenapateta, joka on vähän kuin hilloa, mutta leikattavassa muodossa. Omenapate maistuu erityisen hyvältä vahvojen juustojen kanssa.
Omenapate
8 keskikokoista, hapokasta omenaa
1,5 dl vettä
2,5 dl sokeria
1 sitruuna
1/4 tl suolaa
Öljyä leivinpaperi ja vuoraa 20 x 20 cm korkeareunainen astia
öljytyllä leivinpaperilla.
Sekoita lohkotut omenat (poista siemenet) ja 1,5 dl vettä suuressa kattilassa. Peitä
kannella ja keitä keskilämmöllä 15 minuutin ajan. Ota kansi pois ja jatka
keittämistä vielä 5–10 minuuttia, kunnes omenat kypsiä ja pehmenneitä.
Paina omenaseos siivilän läpi, jotta saat kuoretonta
sosetta.
Laita sose takaisin kattilaan ja lisää suola, sokeri ja
sitruunamehu. Hauduta sosetta noin tunnin ajan. Sekoita usein ja seuraa
paksuuden muutosta. Kaavi kattilan pohjaa usein, jottei sose kärähdä.
Tunnin kuluttua omenaseos on paksuuntunut tarpeeksi. Levitä
seos tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperilal vjorattuun astiaan. Seos kiinteytyy
jäähtyessään, anna jäähtyä ja kiinteytyä useita tunteja tai yön yli
jäähtyäkseen.
Leikkaa omenapateesta viipaleita, tarjoile juustolautasella.
Mikä omn sinun mieluisin omenaherkkusi?
Olen kerran maistanut omenapateta yhdessä juhlassa. Muistaakseni oli yhdistetty valkohomejuuston kanssa. Oli kyllä hyvää!
VastaaPoistaOma omppusuosikkini on mehu ja no tietysti omppupiirakka :)
Ihanaa keskiviikkoa sinulle Tuuli <3