Donna Hayn vadelmakakku | Donna Hay's upside down raspberry cake



 

 
Entinen työkaveri kertoi Facebookissa tekevänsä australialaisen kokkigurun Donnan Hayn vadelmakeikauskakkua ja linkkasi reseptiin. Kakku näytti niin houkuttelevalta, että halusin kokeilla sitä, kun villivadelmien viimeisiäkin vielä löytyi pensaista. Keräilin viime viikolla vielä kesän viimeisiä vadelmia, niistä riitti viikonlopun anoppilavisiitillä niin siipan aamiaiseksi toivomien banaaniohukaisten päälle, Richard McCormickin avokado-vadelmasalaattiin kuin tähän kakkuunkin.
 
 
Pienensin leipoessani reseptiä kolmanneksella (alla olevassa reseptissä määrät ovat alkuperäiset) ja tein sen pienempään 19 cm vuokaan. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin pakastevadelmia, jotka kaverini mukaan tekevät kakusta mehukkaamman, mutta kakusta tuli tuoreillakin vadelmilla mehevä ja se sai suitsutusta Siipalta ja appivanhemmiltani. Hyvä kuitenkin tietää, että kakun voi leipoa vaikka keskellä talvea tuomaan tuulahduksen kesästä. Kakku on sen tyyppinen, että se on itse asiassa mehevämpi seuraavana päivänä saatuaan vetäytyä. Pidänkin tämän mielessä joitain tulevia illallisia varten, etenkään työpäivän jälkeen kun ei ole aikaa tehdä kaikkea hetkessä valmiiksi ennen vieraiden saapumista. Kakun voisi myös tehdä vaikka sekamarjoista; esimerkiksi vadelmaa, puna- ja mustaherukkaa.
 
 
 
 
Vadelmakeikauskakku



1kg pakastevadelmia, sulatettuna
 
385g sokeria
 
190g suolatonta voita, pehmennettynä
 
2 tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta
 
1 vaniljatangon siemenet
 
3 munaa
 
300 g jauhoja siivilöitynä

1½ tl leivinjauhetta, siivilöitynä
 
½ tl leivinsoodaa, siivilöitynä
 
60 g mantelijauhetta
 
2,5 dl piiimää
 
 
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Levitä vadelmat kevyesti voideltuun 24cm irtopohjavuoan pohjalle. Ripottele 110g sokeria vadelmien pinnalle.. Laita voi, loput sokerista, sitruunan kuori ja vaniljan siemenet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella  8-10 minuuttia,  kunnes voivaahto on vaaleaa ja kuohkeaa.
 
 
Kaavi voivaahto kulhon reunoilta ja lisää munat, yksi kerrallaan, vatkaten hyvin jokaisen munan jälkeen. Lisää jauhot, leivinjauhe, leivinsooda, mantelijauhe ja piimä. Vatkaa alhaisella nopeudella kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Lusikoi seos vadelmien päälle vuokaan ja siloita taikinan pinta. Paista 45 minuuttia. Peitä löyhästi alumiinifoliolla ja paista vielä 40-45 minuuttia tai kunnes takina ei enää testattaessa tartu puutikkuun. Anna jäähtyä vuoassa kaksi tuntia. Kumoa kakku tarjoiluastialle ja poista varovasti irtopohjavuoasta. Kakusta riittää 8-10 hengelle.
 
 
 
My ex colleague told on Facebook that she was about to bake Australian food gur Donna Hay's upside raspberry almond upside down cake. I love Donna Hay's recipes and had a liter of just picked raspberries at hand, so I also had to try the recipe. I made the cake in a smaller tin, and had enough raspberries also for a avocado raspberry salad and banana pancakes Husband wanted to have for breakfast.
 
Raspberry and almond upside-down cake
1kg frozen raspberries, thawed on absorbent paper
1¾ cups (385g) caster (superfine) sugar
190g unsalted butter, softened       
2 teaspoons finely grated lemon zest       
1 vanilla bean, split and seeds scraped       
3 eggs       
2 cups (300g) plain (all-purpose) flour, sifted
1½ teaspoons baking powder, sifted       
½ teaspoons bicarbonate of (baking) soda, sifted       
½ cup (60g) almond meal (ground almonds)       
1 cup (250ml) buttermilk       
 
 
 
Preheat oven to 180°C (350°F). Layer the raspberries over the base of a lightly greased 24cm-round tin lined with non-stick baking paper to form two layers. Sprinkle with ½ cup (110g) sugar and set aside. Place the butter, remaining sugar, lemon zest and vanilla seeds in an electric mixer and beat for 8–10 minutes or until pale and creamy. Scrape down the sides of the bowl and add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Add the flour, baking powder, bicarbonate of soda, almond meal and buttermilk and beat on low speed until just combined. Spoon the mixture over the raspberries and smooth the top with a palette knife. Bake for 45 minutes. Cover loosely with aluminium foil and bake for a further 40–45 minutes or until cooked when tested with a skewer. Allow to cool in the tin at room temperature for 2 hours or until just warm. Invert the cake onto a serving plate and carefully remove the tin to serve. Serves 8–10
 
 

10 kommenttia :

  1. Onpahan kaunis kakku ja kauniita kuvia <3Tuntuu että muutama kilo on tullut, kuun muutaman leipäsen ja kakkusiivusen olen viimeisen kuukauden aikana nauttinut. Ai että täytyy varmaan taas luopua kaikesta.

    Upeaa sunnuntaita Lumo<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunista sunnuntaita.

      Kuskasin kakkua pihamaalla kuvatessani, kunnes muistin yläkerran parvekkeella olevan upean turkoosin ruukun ja pinkit kukat, ne sopivatkin upeasti kakulle taustaksi. Onneksi appivanhemmatkin ovat tottuneet kuvauksiini ja kun appeni on vielä elämäntyönsä tehnyt TV-kuvaajana ja anoppini on näyttelijä, he ymmärtävät, ettei niitä kuvia voi missä tahansa ottaa.

      Poista
  2. Kiitos mukavantuntuisesta reseptistä! Koska sen aineksien määrät vaikuttavat suurilta, haluaisin kysyä, onko resepti alkuperäisen kokoinen vaiko sinun kolmanneksella pienentämä? Entä mikä oli kakkuvuokasi halkaisija? Kiitos vastauksestasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Resepti on tässä alkuperäisen kokoinen, mutta leipoessani pienensin sitä kolmanneksella ja leivoin 19 cm vuokaan.

      Poista
  3. Ai miten maukkan näköinen kakku, kokeilen varmasti! Kiitos reseptistä. Vadelmat jäivät tänä kesänä keräämättä... :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, alkuperäisessä reseptissä kehotettiinkin käyttämään pakastevadelmia. Ne on helppo poimia pakastealtaasta...

      Poista
  4. No tuo ei voi olla kuin hyvää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan se. Rakastan vadelmia. Heti kun näin kakun kuvan, tiesin että sitä on kokeiltava.

      Poista
  5. Kuulostaa hyvältä ja kuvat vasta näyttävätkin hyviltä! :) Kiitos reseptistä - menee ehdottomasti kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siipan mielestä kakussa on ihastuttava vanhan ajan maku, joka vain paranee seuraavaksi päiväksi. Mikäli siis kakusta jää mitään jäljelle...

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.