Sesonkiherkku tyrni | Seasonal fod; sea buckthorn

Marjakausi Helsingissä on jatkunut. Pari viikkoa sitten tajusin, että meren rannassa, tutun kävelyreitin varrella kodin lähellä kasvaa tyrniä. 
Marjojen poimiminen piikikkäästä pensaasta on hieman hankalaa, mutta keräsin tätä todellista suomalaista superruokaa, ravintorikkainta luonnonvaraista marjaa kuitenkin jonkin verran talven varalle, täytyy vielä myöhemminkin käydä poimimassa lisää. Pieni kourallinen kirpeitä tyrnimarjoja on hyvä lisä tuorepuuroon. 

Reilun neljän kilometrin päässä Helsingin keskustasta olen poiminut kesän mittaan tyrnin lisäksi litrakaupalla vadelmaa, kotipihalta kirsikoita ja nyt myös näihin aikoihin kypsyviä omenia. Ahomansikan ja mustikan sato lähikulmilla oli aika heikko tänä kesänä. Rantakalliolla kasvaa alkukesästä ruoholaukkaa, kesän mittaan salaatit ja aamupuurot/smoothiet koristellaan syötävillä ruusun terälehdillä, orvokeilla, apilan, mäkimeiramin ja horsman kukilla ja ketunleivällä. Alkukesästä koristelin voileipäkakun kauttaaltaan villiyrteillä ja kukkien terälehdillä.

Ihan tutkitustikin puhdasta luonnon antia -kunhan ei ihan keskustan puistoista, teiden varsilta tai koirien ulkoilureittien varresta poimi. Autojen lyijypäästöthän ovat nykysin olemattomat ja enemmän päästöjä varmaan laskeutuu valtateiden varsien pelloille maaseudulla kuin merenrantametsikön kasveihin. Olen muuten kuullut, että ihan samoista maisemista poimivat useiden helsinkiläisten huippuravintoloiden kokitkin villiyrttinsä.I forage a lot right here in Helsinki; wild strawberries, raspberries, bilberries, wild herb and flowers. Additionally there are apple and cherry trees on our town house yard and I have plant boxes full of herbs on my balcony.

Now sea buckthorn is in season. I had passed sea buckthorn bushes by the sea, near my house numerous times during years, but only now realized what the berry was. Sea buckthorn is a real sperfood, it contains lot of vitamins C and E and it freezes well.

2 kommenttia :

 1. Minäkin olen napsinut tyrnimarjoja työmatkalla.
  Ihanaa tiistaita Lumo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyrni taitaakin kasvaa yleisemmin kun olen ajatellutkaan. Tyrnistä saa hyvin vitamiineja työpäivään!

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.