Juhannusruokaa; seitsemän yrtin salaatti ja juustoinen avoburger | Open sanwich with the prettiest salad



Blogia pidempään seuranneet tietävät kesäisin roihahtavan intoni villiyrtteihin. Etenkin syötäviä kukkia ripottelen salaatteihin, tuorepuuroon, jälkkäreihin, ihan kaikkiin ruokiin... Ei niitä seitsemää yrttiä juhannuksenakaan kannata tyynyn alle jemmata, vaan nostaa yrtit lautaselle.


salaatti, villiyrtit, villivihannekset, hampurilainen

salaatti, villiyrtit, villivihannekset




Niin, nyt suorastaan pitkästä aikaa ruokaresepti. "Missä ovat kaikki reseptit? Kokkaako se bloggaaja enää laisinkaan?"  Tai eihän tämäkään ole varsinainen resepti, vaan inspistä ruoanlaittoon ja raaka-aineiden keräilyyn.



Kesällä "ruokapainotteinen lifestyleblogi" blogi kellahtaa vähän päälaelleen... talvella blogissa miltei pelkkiä reseptejä kun ei valo riitä oikein mihinkään muuhun kuvaamiseen, eikä aina oikein ruokakuvaamiseenkaan. Hämmästelen missä välissä vaikkapa muotibloggaajat kuvaavat talven pimeimpinä kuukausina monta kerta viikossa ilmestyviä päivänvalossa kuvattuja postauksia. Ruokatunnilla vai viikonloppuisin vaihdellen asuja useampaa postausta varten?

Niin, nyt kun on valoa, lämpöä ja runsasta kauneutta, muistikortille tallentuu kaikkea muutakin ja sitä haluan jakaa tänne blogin puolellekin. Lisäksi on tullut suunniteltua iltaisin kesälomamatkaa ja ollut erilaisia kivoja tapahtumiakin, joista olen halunnut kertoa. Ne myös vievät ruokapostauksien tekemiseltä aikaa. Ruokapostaus kuitenkin pitää ideoida, tehdä reseptiikka, valmistaa ruoka, stailata, kuvata, editoida kuvat, kirjoittaa postaus, oikolukea, korjata näppäily-, ajatus- ja oikeinkirjoitusvirheet ja miettiä voiko reseptiä vielä vähän parannella ja selkeyttää, hioa tekstiä vähän sujuvammaksi ja katsoa vielä lopuksi näyttävätkö kuvat yhdessä hyvältä blogissa vai pitäisikö jokin kuva vaihtaa tai jättää pois... Mutta on näitä reseptejä kesän mittaan siis tulossa viimeaikaista useammin. Kuvia on runsaasti otettuna ja reseptit odottavat vain puhtaaksikirjoittamista.



Pari viikkoa sitten olin Jukolan Juuston ja Donught Island-oluiden tilaisuudessa, jossa juteltiin juustojen ja oluiden liitosta. Sain mukaani kotimaisia Cheddar-juustoja, joita olen käyttänyt mm. pastasalaattiin.

Paistoin Mäntästä ostamastani luomu-Angusjauhelihasta mehevät pihvit, joiden päälle sulatin vastuksen alla reilut viipaleet Jukolan aito cheddaria. Koko komeus tarjoiltiin paahdetun maalaisleivän, litulaukkapeston ja villivihannessalaatin kera. 

Salaatiksi omenankukkia (taitavat viimesetkin omenapuut olla varistaneet kukkansa, kokeile tilalle vaikka kurtturuusun terälehtiä), litulaukan lehtiä ja kukkia, ketunleipää, lemmikin kukkia, horsman lehtiä, poimulehtiä, puolukan kukkia. Kerää salaattiisi oma sekoituksesi syötäviä villivihanneksia, mutta tarkistathan tosiaan ensin, että kaikki ovat varmasti  syötäviä. Googlaamalla löytyy useita sivustoja villivihanneksien tunnistamiseen. Niiden hyödyntämisestä keittiössä on mm. Sami Tallberg kirjoittanut useita kirjoja.

Onkos teillä joitain juhannustaikoja mielessä?


Not many recipes lately. This isn't a really a recipe either, but inspiration for Midsumemr festivities;  a delicious open sandwich served with the prettiest salad.

I bought some organic Angus beef during my weekend trip to Mänttä, made open sandwiches with Angus burgers, topped with Jukolan juusto Aito Cheddar I had received from a press event and served with  wild herb pesto and wild herb salad. When selecting wild herbs for you foods, make sure they are edible. You can use sorrels, apple flovers, clovers, violets, forget me nots...

14 kommenttia :

  1. Ihana open burger, kyllä maistuisi noilla laadukkailla raaka-aineilla tehtynä : ) Lapsuuden juhannukset tulevat mieleen, kun mummon kanssa kerättiin erilaisia kasveja tyynyn alle. Muistan nähneeni unta idolistani Michael Jacksonista...; )Kaunista juhannusta & luonnon taikaa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus olen kerännyt yrttejä tyynyn alle, nykyisin yrtit päätyvät lautaselle tai maljakkoon.

      Poista
  2. Onpa kaunis open burger, ihanaa värien iloittelua ruokalautasella.
    Eipä ole nyt enää mitään taikoja mielessä kun tuon ukon olen jo onnistunut teinitaikojen avulla itselleni saamaan :)
    Ihanaa juhannuksen aikaa sinulle Lumo <3

    VastaaPoista
  3. Ihanat lautaset kuvissa:)
    Mä luulen, että ne muotibloggaajat käyttää ammattilaisia, joten sit on vaikka mitä lisävaloja käyttää:D Nyt kuiteskin me voimme nauttia tästä valosta ja jos taikoja tekee, niin pitäisi kai tehdä jotain tuon sään suhteen, taikoa paremmaksi!!! Ihanaa juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lautaset löysin joku vuosi sitten Nummela antiikkikaupasta. Googlaamalla selvisi näiden Rörstrandin lautasten olevan yli satavuotiaita, ne kun olivat vain muutaman vuoden tuotannossa. Hintaa oli vain 4€/lautanen!

      Poista
  4. Ihanan syötävä kuva :) Juhannustaikoja tuskin teen tai mistä sitä tietää vaikka innostuisi. Juhannuskimpun luonnonkukista kerään ihan takuuvarmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhannuskukat on täälläkin kerättynä. Lupiineja aion vielä käydä ison kimpun keräämässä.

      Poista
  5. OOh miten alkoi suussa napsaamaan ja tuo Jukolanjuuston Aito on niiiiin hyvää, sopii mainiosti sulatettuna ruokaa kuin ruokaan. Villiyrttejä olen sun innostamana alkanut hiukan kokeilla itsekin, mutta kovin epävarmoin ottein vielä, onneksi on kesää jäljellä. Hauskaa juhannusta sinulle ja hyvää lomaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jukolan juusto on todella hyvää ruoassa, käytin sitä tomaattipiirakkaankin.

      Loma alkaa vasta viikon päästä, vielä ensi viikko varmaan melkoista puristusta, sitten viisi viikkoa lomailua!

      Poista
  6. Oi miten kauniita ruokia! Täyttypä koittaa noita omenan kukkasia. :) Ihanaa juhannusta teille! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kukat ovat ruoassakin kauniita ja aika moni niistä on syötäviä.

      Poista
  7. Mitä herkkuja! Cheddarin miellän edelleenkin amerikkalaiseksi, Suomessa olessa tuntui että oli vain edamia ja emmentalia. Näistä sun postauksista aina huomaan, että kehitys on kehittynyt ja pitäisi päästä paikan päälle toteamaan. Moni ravintola josta olet kirjoittanut on mun Helsinki -listalla. Pitäisi päästä käymään ja maistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuosina on tullut näitä pienempiä juustoloita, jotka tekevät erilaisia laatujuustoja. Jukola taitaa ainoana suomalaisena tehdä cheddaria.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.