Possunposket ja Hasselbackan bataatit

Possunposkia on tehnyt mieli valmistaa jo pidemmän aikaa. Hakaniemen hallissa niitä myyvät ainakin Lihahaka ja Reinin Liha. Kannattaa kysyä onko pakkasessa, jollei tiskissä näy.

Posket -kuten muutkin halvemmat ruhonosat- vaativat pitkän haudutuksen, joten ne ovat hyvää viikonloppuruokaa. Itse valmistelu ei kauaa kestä ja lihan hautuessa voi ottaa vaikka nokoset, pelata lautapeliä tai ulkoilla.


Hasselbackan perunat ovat monelle tuttu, mutta myös bataatin voi siivuttaa samaan tapaan ja maustaa amerikkalaisittain makeansuolaisella pekaaniseoksella.



I have wanted to prepare pork cheeks for a long time. Last weekend I finally bought them in a food hall. They need to be few hours in oven, but preparing for oven takes only about 15 minute.

Thinly sliced Hasselbacka potatoes are very well known in the Nordic countries, but the same method can be also applied to sweet potatoes.


possu, bataatti, resepti, pataruoka

bataatti, resepti
Hasselbackan bataatit



3 rkl oliiviöljyä + lisää pirskotteluun

60 g fariinisokeria tiukasti pakattuna

1 murskattu valkosipulinkynsi

90 g hienonnettua pekaanipähkinää

2 tl hienonnettua tuoretta timjamia

merisuolaa ja vastajauhettua pippuria1

20 g raastettua parmesaania

4 pientä bataattia



Kuumenna uunissa 200 ° C. Vuoraa vuoka alumiinifoliolla.

Sekoita kulhossa oliiviöljy ja fariinisokeri. Lisää valkosipuli, pekaanipähkinät, timjami, 1/2 tl. suolaa ja 1/2 tl. pippuria sekä 60 g juustoa. Sekoita.

Leikkaa jokaiseen bataatti terävällä veitsellä 3 mm välein viillot niin syvään, jotta ne jäävät alaosastaan kiinni ja pysyvät koossa. Laita bataatit viipaloitu puoli ylöspäin foliolla vuorattuun vuokaan. Pirskota oliiviöljyä ja mausta reilusti suolalla ja pippurilla.

Paahda 50-60 min, kunnes perunat ovat pinnasta ruskistuneet ja pehmeitä keskeltä. Ripottele pekaaniseos bataattien päälle viimeisten 10 minuutin ajaksi. Ripottele ennen tarjoilua 
loput 60 g juustoa bataattien päälle. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.




Possunposket kotikaljassa

1 kg possun poskia  
2 isoa porkkanaa
2 palsternakkaa
4 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rl riista- tai kasvisfondia
2 rl salviaa silputtuna
0,5 l kotikaljaa
suolaa
pippuria
voita

Nosta sulaneet possunposket pöydälle lämpiämään tuntia ennen ruoanlaittoa. Kuori porkkanat, pasternakat, sipulit ja valkosipuli. Pilko salottisipulit ja valkosipulinkynnet puoliksi. Ruskista possunposket pannulla voin kanssa ja nosta pataan. Samassa rasvassa kuullota sipulit ja valkosipulit. Nosta pataan. Lisää kotikalja ja lisäksi vettä kunnes liha miltei peittyy. Kaada padan sekaan loraus fondia ja silputtu salvia.

Hauduta pataa kannen alla 150 asteessa. Lisää tunnin kuluttua kuorittu ja lanteiksi leikattu porkkana ja pasternakka. Anna hautua 3-4 tuntia kunnes liha on mureaa. Mausta mustapippurilla ja merisuolalla maun mukaan. Tarjoa Hasselbackan bataattien kera.


        
Hasselbacka sweet potatoes

3 tbs. extra-virgin olive oil, plus more for drizzling
60 g firmly packed light brown sugar
1 garlic clove, crushed
90 g pecans, chopped
2 tsp. chopped fresh thyme
sea salt and freshly ground pepper
120 g grated Parmesan cheese
4 small sweet potatoes

Preheat an oven to 200°C. Line a square baking pan with aluminum foil.

In a bowl, stir together the olive oil and brown sugar until combined. Stir in the garlic, pecans, thyme, 1/2 tsp. salt and 1/2 tsp. pepper. Fold in 60 g of the cheese. Set the topping mixture aside.

Using a sharp knife, cut each sweet potato crosswise into 3-mm slices, cutting only three-fourths of the way through the potatoes so they stay intact. Place the potatoes, sliced side up, in the prepared baking pan. Drizzle with olive oil and season generously with salt and pepper.

Roast until the potatoes are browned on the outside and tender in the center, 50 to 60 minutes, sprinkling the topping over the potatoes during the last 10 minutes of roasting. Remove from the oven and sprinkle evenly with the remaining 60 g cheese. Let cool slightly before serving.
         


          
Pork cheeks


1 kg pork cheeks


2 large carrots


2 parsnips


4 shallots


3 garlic cloves


2 tablespoons game fond


1 tablespoon fresh sage


0,5 l home-brewed beer (or dark beer)


salt


pepper


butter



Lift the meat on the table to warm up an hour before cooking. Peel the carrots, parsnips, onions and garlic. Chop the onion into wedges and garlic cloves in half. Brown the meat in a pan with butter and place in cast iron pot. In the same fat fry onions and garlic. Lift in the iron pot.  Add fond, sage and home-brewed beer (and water) until the meat is almost covered.

Simmer stew under the lid in 150 degrees oven. After one hour, add peeled and cut carrots, parsnips and fresh rosemary. Cook for 3-4 hours or until the meat is tender. Season with black pepper and sea salt to taste. Serve with Hasselbacka sweet potatoes.




Viikon varrelta | During this week

Aika tavallisen oloinen helmikuinen viikko, silti tässäkin viikossa oli alhonsa ja kohokohtansa. Maanantaina etäilin pikku lämmössä. Kurkkukipu meni, mutta lämpö nousi - onneksi laskeakseen nopeasti. Pitkäaikainen asiakas ilahdutti eläkkeelle jäädessään kauniilla sanoillaan monista yhteisistä vuosista, mutta vuodatin myös muutaman kyyneleen toisen pitkäaikaisen läheisen yhteistyökumppanin kertoessa vaimonsa syövän terminaalivaiheesta. Viikkoon on siis mahtunut niin kirkasta iloa kuin tummia surun tunteitakin.

A pretty ordinary February week with high and lows.


aamiainen, aamu, puuro Aika valtavia vadelmia! Tuorepuuro pysyy suosikkinani edelleen, tosin joka aamu se on vähän erilainen. Maittavaa aamiainen on aamun tähtihetki.

Overnigh oats are my favorites still - but a bit different every time.



suklaa, marabou, ystävänpäivä

Ystävänpäivänä olin lähinnä ärtynyt. Olo oli vielä väsynyt, mutta menin kuitenkin toimistolle kun tehtävää oli niin paljon. Sitä riittikin kymmeneksi tunniksi. Työpäivän kohokohta oli rakkaan ystävän ja pienen kummityttöni vierailu. He toivat kortin ja suklaarasian. Kivan ystävänpäiväillallisen sijaan pakersin töissä ja Siippakin ilmoitti tulevansa kotiin vasta kymmenen maissa. Katselin töistä kadulle astuessani illalliselta tulevia tai meneviä ja illallisella ravintoloissa istuvia pariskuntia, kaikki olivat mielestäni laittautuneet parhaimpiinsa. Minä vielä vähän flunssaisena ja väsyneenä tunsin itseni lähinnä nukkavieruksi toppatakissani. Kotona vieläkin vähän happamana nakersin voileipää romanttisen illallisen sijaan.

Valentine's wasn't especially romantic. No fancy dinner, worked late and felt crancky. Fortunately a dear friend and her daughter visited me at work and brought a box of chocolates.


design, käsintehty, hopeakoru

Mieliala kuitenkin koheni kun Siippa tuli kotiin ja ojensi ystävänpäivälahjaksi siskonsa tekemän hopeisen kukkariipuksen.

My mood lifted later in the evening when Husband gave me a sterling Silver pendand her sister had made.




kasvisruoka, paulig kulma

Keskiviikkona lähdin töistä kerrankin ajoissa. Piipahdin Risentan pressitilaisuudessa Paulig Kulmassa Aleksilla maistelemassa ihanaa kasvisruokaa. Isoista ikkunoista tulvi valoa vielä ennen viittä, kevät tulee! Muutaman kuukauden päästä voin itsekin taas koristella kukkasin ruokia kun ensimmäiset syötävät kukat puhkeavat loistoonsa.

On Wednesday I left early from work to attend a press event. Sun sets later day by day, loved the spring light coming in from the big windows.



tulppaani, perjantaipuska, kukkakimppu, kukkakauppa

Wild things, kukkakimppu, kukkakauppa


Perjantaina kävin Tinskun kanssa kahvilla ja samalla tein pikku kierroksen lähikorttelissa. Wild Things-kukkakaupan edessä Erottajalla oli esillä ihanan luonnollisia kimppuja. Ihan Pinterest-kamaa, eikö vain? Olin edellisenä päivänä ostanut Stockalta tulppaaneja, mutta tällaisen luonnollisen kimpun haluan seuraavalla kerralla. Hintakin oli mielestäni ihan kohtuullinen.


On Thursday I had bought tulips, so didn't buy on Friday lovely "wild" bouquets I saw on Friday in front of another florist. I have to buy something like this next time!



tulppaani, kukka, lakastunut

Olisi tosin kannattanut ostaa ihailemani kimppu, edellisenä päivänä ostamani tuoreen näköiset tulppaanit olivat lakastuneet päivässä. Kävin lauantaina reklamoimassa Stockmannilla ja sainkin mukinoitta tilalle uuden kimpun, vaikkei kuittiakaan ollut mukana.


I should have bought the "wild" flowers as my tulips had wilted in 24 hours. Fortunately Stockmann departmen store has a good policy on claims and I got a new bouquet on Saturday without hassle even though I didn't even have a receipt left.



lumikello, kevätkukka



Yksi viikon kohokohtia oli muuten ensimmäisten lumikellojen bongaaminen. Yleensä ajattelen talven selän katkenneen kun ensimmäiset lumikellon lehdet työntyvät hangen läpi. Nyt hankea ei ole ja lämpöasteitakin oli kuusi, mutta kyllä tämä näky ilahdutti ja kertoi kevään olevan jo käsillä.

Millainen viikko sinulla on ollut? Tasaista vai vaihtelevaa?


One of the highlights of the week was to see the first snowdrops. Spring is here!


How was your week?




Mascarponelasagne

Perjantai - tekee mieli jotain hyvää illalliseksi, mutta kuka haluaa kokkailla pitkän kaavan mukaan heti työviikon jälkeen? Maukas mascarponelasagne valmistuu hetkessä.




Mascarponelasagne

2 dl mascarponea

1/2 sitruunan mehu

suolaa ja pippuria maun mukaan

1 iso nippu pinaattia, hyvin pestynä

1 dl hasselpähkinöitä, paahdettuna

pastankeittovettä, mascarponekastikeeseen

grillattua vuohenjuustoa (valinnainen)


Ensin paahda hasselpähkinät pannulla kunnes ne ovat tuoksuvia, noin 3-4 minuuttia ja pese pinaatti, ennen lasagnelevyjen kypsentämistä.


Vispaa yhteen sitruunamehu, mascarpone ja ripaus suolaa.

Leikkaa lasagnelevyt kahtia, keitä ne  suolavedessä kunnes ovat al dente. Ota syrjään n 1 dl pastankeittovettä. Pastavesi on tärkeä,suolaisena ja tärkkelyspitoisena se tekee kastikkeesta pehmeän ja myös antaa hieman makua. Sekoita lämmin pastakeittovesi mascarponeseokseen, vatkaa tasaiseksi.

Levitä mascarponeseos keitettyjen lasagnelevyjen väliin, ripottele pinaatinlehtiä joka kerrokseen. Nostele annoksen päälle paahdettuja hasselpähkinöitä (ja grillattua vuohenjuustoa)


Maukasta perjantaita!




After a workweek it's nice to eat something good but easy. Who wants to stand hours by the stove on Friday evening. Not me, that's why I made easy mascarpone lasagne.


Mascarpone lasagne

2 dl mascarpone cheese
1/2 lemon, juice
salt & pepper to taste
1 big bunch spinach, washed well
1 dl hazelnuts, toasted
Pasta cooking water, for mascarpone sauce

Grilled goat cheese (optional)



First toast the nuts in adry skillet until they are fragrant, about 3-4 minutes and wash spinach, before cooking lasagne.

Stir together the lemon juice with the mascarpone cheese and a pinch of salt.


Cut lasagne sheet in half, cook them al dente in salted water. Take aside abt 1 dl pasta cooking water. The pasta water is important because it’s salty and starchy so it will make your sauce smooth and also give some taste. Whip warm pasta cooking water in mascarpone mix until smooth.

Spread mascarpone mix on cooked lasagna sheets, sprinkle with spinach leaves. Layer lasagne sheets and mascarpone mixture, top with toasted hazelnuts (and grilled goat cheese)