Istanbul shopping

Istanbulissa oli kaikkea maan ja taivaan väliltä myynnissä...

Istanbul has a lot to offer to shoppers...


...käsin maalattuja ja koristeltuja lautasia ja kulhoja...

...hand painted and decorated plates and bowls...

...puolijalokiviä...

...gemstones... ...kirjottuja tekstiilejä, laukkuja ja saappaita...

...embroided textiles, bags and boots...
...huiveja...

...scarves......peshtemal-pyyhkeitä...

...peshtemal hammam towels......kultaa ja jalokiviä...
...gold and precious stones...


 ...lamppuja...

...lanterns...


...mattoja...

...carpets......tuoksuöljyjä...

...scented oils......antiikkia...

...antiques......herkkuja....

...sweets...


Basaarit ovat kiinnostavuudestaan ja runsaudestaan huolimatta uuvuttavia. Kauppoja on loputtomiin ja sinnikkäät myyjät ovat jatkuvasti kimpussa. (Liikuin viimeisenä iltapäivänä pari tuntia yksi ja huomasin hämmästyksekseni, että myyjät olivat paljon vähemmmän kimpussa kuin Siipan kanssa kulkiessani, hän on siis joukkueemme tyrkkymagneetti!).

Tinkiminen voi kestää pitkään ja tuotteen laatuun on hyvä tutustua huolellisesti ennen lopullista ostopäätöstä; nahkana myytävät tuotteet eivät ole aina nahkaa, eikä silkki aitoa, työn jälkikin voi olla heikompaa kuin miltä ensin näyttäisi.

Basaareissa on paljon laukkukauppoja, mutta perinteisten kilim- tai kirjailtujen laukujen lisäksi nahkalaukut ovat järjestään merkkilaukkujen kopioita. Osa näytti olevan laadukkaastikin tehtyjä, mutta yhtä kaikki; silti laittomia kopioita. Myyjät eivät lainkaan ymmärtäneet, kun kerroin, etten halua ostaa kopiotuotteita vaan etsiväni hyvin tehtyä nahkalaukkua ilman väärennettyjä logoja. Basaareissa tajusin myös miten joillain nuorilla bloggaritytöillä on kuvissa "Chanelin" laukkuja, vaikka asut olisivat Henkan ja kumppaneiden tuotteita. Kyse ei taida aina olla haaveiden investoinnista vaan oikotiestä onneen...

Jos basaarit ahdistavat, voi hypätä metroon tai bussiin ja ajaa yhteen kaupungin lukuisista ostoskeskuksista. Me kävimme Kanyonissa, jossa oli paljon samoja merkkejä kuin ympäri maailmaa ostoskeskuksissa, mutta iltapoäivä ostoskeskuksessa toi kuitenkin vaihtelua basaarien hälyyn ja tyrkytykseen. Myös Nisantasin vauraalla alueella oli mukava kulkea rauhassa luksusliikkeiden tarjontaa tutkien.

Bazaars are interesting and offer enless options for shopaholics, but they are also tiring and overwhelming. There is even too much to choose form and the often annoying salespeople are hagging continuously. (I browsed Spice bazaar and surrounding steeets few hours alone on the last day and notices that I  didn't draw as much attentiton as my bald, tall husband! So he seems to be the main target for the sales pitches!)

There are many bag stores in the bzaars, but besides kilim and embroided bags, they offer only illegal copies. Some of the counterifeit bags seemed to be well made, but nevertheless they were not the real thing! Salesmen didin't understand at all when I told I was looking for a nicely made leather bags without any logos. I also realized in the bag stores how some youg blogger girls have "Chanel" bags, when all their warderobe consist otherwise on cheap chain store items. I guess those design bags aren't always long time investments, but shortcuts to "luxury"...

If the bazaars are too overwhelming, it's easy to take a bus or subway to one of the city's many shopping centers. We visited Kanyon mall. There were many of the same chain stores one can find around the globe, but our afternoon there offered a nice relaxed break from the crowded streets of Istanbul. Also upscale Nisantasi with luxury stores was a nice area we enjoyed.

Laukku jäi siis hankkimatta, kun en ostoskeskuksistakaan löytänyt mieleistä, kengätkin loppuivat suurimmaksi osaksi kokoon 40... Joitin ostoksia kuitenkin tein; kotiinviemisiksi hankin mausteiden, lokum-makeisten ja teen lisäksi käsin koristellun vadin...

In the end I didn't buy any bags, I didin't find any bag I had really liked in the mall either. Anyhow, I did some shopping. Besides spices, Turkish Delights and teas I bought myself a hand decorated plate...
...pieniä kulhoja...

...small bowls..


...vanhan tupakkarasian...

...old tobacco tin...

...ja vanhan katukyltin (antiikki tosin oli erittäin kallista, jopa syrjäisissä pikkuliikkeissä hinnat kipusivat reilusti yli Suomen antiikkiliikkeiden hintojen vaikka hintoihin olisi laskenut tikimisvaraakin).

...and old street sign (antiques were very expensive in Istanbul, even in off the beaten path small antique stores had much higher prices than in Finland for similar items).
... henkäyksenkeveän silkki-cashmerhuivin ja puolijalokivihelmiä, joista Mariia saa punoa minulle kaulakorun...
...a lightweight silk cashmere shawl and semiprecious stones, I'll ask Mariia to bead me a necklace out of then...

... käsin kudotun puuvillahuivin...

...another scarf, this one in hand woven cotton...


...ja perinteisiä hammameissa käytettäviä peshtemal-pyyhkeitä, valkoinen päätyi torkkupeitoksi sohvalle, sinivalkoisia käytämme kylpypyyhkeinä.

...and traditional peshtemal towels; white one will work as a throw, blue-whites we will use as bath towels.

17 kommenttia :

 1. Ihanaa, pitää laittaa Istambul myös matkalistalle. Ja varata tuohon "shoppailuun" ainakin kaksi päivää, sillä toisen viettäisin noissa "kivikojuissa".. Karkkikauppa minulle, heheh ,)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta "oikotiestä onneen" vielä sellainen kommentti, että ostaessani yhdestä Punavuorelaisesta secondhandista vanhaa vintagemerkkilaukkua, myyjä vähän loukkaantui kun kyseenalaistin aitouden. Ja kuulemma juuri Turkissa myydään nämä "aidoimmat" kopiot, joiden suhteen jopa asiantuntijoilla on kuulemma vaikeuksia erottaa väärennös.

   Poista
  2. Myyjät olivatkin kopiolaukkujensa laadusta ylpeitä, ne ovat kuulemma paljon parempilaatuisia kuin vastaavat kiinalaiset. Olin kuitenkin päättänyt, etten osta kopioita.

   Poista
 2. Oikein kivoja hankintoja, erityisesti tykkään noista astioista. Ja tupakkarasiassa on ihanat värit !

  VastaaPoista
 3. Istanbul voisi olla kiva. Hyvät shoppaukset sulla :)

  VastaaPoista
 4. Upeita kuvia ja ihania ostoksia!

  Vaikka Turkki ei koskaan ole ollut omien suosikkilomakohteiden listan kärjessä, niin tuo Istanbul kyllä kiinnostaa ja kovasti. Olen kuullut kaupungista niin paljon kehuja, ja nyt vielä tämä sinun matkaraporttisi värikkäillä kuvilla höystettynä... Kuva värikkäistä lyhdyistä on suosikkini!

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoisia ja ihanan runsaita kuvia! Ähky ei ylety tänne asti, ainoastaan värien ja runsauden ilo. Täällä kun on kaikki niin niukkaa, mutta se ehkä sopii tänne.

  Nyt on monella ollut niin kiinostavia kuvia Istambulista, että voisin kääntää kelkkani ja haluta joskus sinne:)

  VastaaPoista
 6. Upeat tuliaiset päivittäiseen käyttöön. Istanbul on itselle tuttu talvikohteena vuosien takaa ja kovasti haluaisin sinne takaisin.

  VastaaPoista
 7. Turkin rantakohteet eivät ole niinkään kiinnostaneet, olemme enemmänkin kaupunkilomailijoita. Kevät tai alkukevät lienevät parhaita aikoja matkaan, nyt oli kuumaa ja kosteaa, mikä verotti vähän voimia. Kiva matka kuitenkin kaiken kaikkiaan.

  Jatkuva tinkiminen ei ollut ihan meidän juttumme, joten ostosten teko oli välillä senkin takia rasittavaa. Maustebasaarissa ja Arastan basaarisssa oli osoittain kiinteät hinnat ja vähän vähemmän innokkaat myyjät kuin Suuressa basaarissa (tosin osa Arastan basaarin mattokauppiaista kalasteli asiakkaita Sinisen Moskeijan ja Topkapin luonakin), joten niissä kaupanteko oli helpompaa/nopeampaa. Kotiinviemisiä löytyi kuitenkin mukavasti, vaikka välillä tuli vähän valinnan vaikeuttakin.

  VastaaPoista
 8. Mä oon monessa maassa ihmetellyt sitä, että miksi niihin nahkalaukkuihin pitää törkätä just esim. Chanelin ym. logo. Mäkin etsin aina logottomia laukkuja, mutta ei niitä kyllä useista maista löydy! Tunisiasta tein kyllä nahkalaukkuostoksia aika paljon, sillä sieltä sai myös laukkuja ilman niitä feikkilogoja.

  Upeita värejä noissa kuvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Luulisi, että kysyytää olisi myös mulle kuin kopioille.

   Poista
 9. Uuh ja aah! Mun perään on muuten joskus jossain syljetty, kun tein liian matalan tarjouksen :( Ei ollut tarkoitus pahoittaa myyjän mieltä, mutta en tuotetta halunnut yhtään suuremmasta hinnasta.

  Teit kivoja hankintoja. Minä olisin mennyt ihan raiteiltani noiden kirjottujen kankaiden, huivien ja kippojen keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tinkiminen on suurta draamaa ja välillä niin aikaa vievääkin, ettemme jaksaneet kovin paljon siihen ryhtyä. Suurimman osan ostoksista teimme kiinteähintaisissa liikkeissä ja maustebasaarissa, jossa alkuperäiset hinnat olivat usein jo aika lähellä totuutta

   Poista
 10. Nyt tuli matkakuume Istanbuliin! Ihania ostoksia, varsinkin pyyhkeet <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyyhkeet olivatkin aivan ihania, niitä ostimme tuliaisiksiskin.

   Poista
 11. Jo pelkästään noiden pyyhkeiden takia tekisi mieli tutustua Istanbuliin. Ihania! Oliko pyyhkeitä myynnissä myös kiinteähintaisissa paikoissa? Mistä ostitte omanne?
  /Zana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ja mikä oli pyykeiden keskimääräinen hinta?

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.