Spruce shoot syrup



 
Keräilin appivanhempien mailta kuusenkerkkiä ja keittelin niistä siirappia toissa viikolla. Kerkkien poiminta (maanomistajan luvalla) ja siirapin keittely vie aikaa, mutta on yksinkertaista.

Lämpöaalto on tainnut nopeuttaa kerkkien kasvua, joten tältä vuodelta voi olla liian myöhäistä kerätä kerkkiä.


Kuusenkerkkäsiirappi

1,5 l kuusenkerkkiä
1 kg sokeria
1 rkl vanijasokeria
2 l vettä

 
Huuhtele kerkät hyvin, siirrä kattilaan, peitä vedellä ja keitä miedolla lämmöllä 2-3 tuntia. Lopuksi nosta kerkät pois ja purista niistä loputkin mehut kattilaan siivilän läpi.

Lisää n. 1,5 litraan kuusenkerkkälientä sokeri ja vaniljasokeri ja keitä vielä 1-2 tuntia, kunnes keitos muuttuu tummanruskeaksi ja siirappimaiseksi. Purkita.

Kuusenkerkkäsiirappi on hyvä yskänlääke ja jälkiruokakastike, mutta sopii myös makeaksi mausteeksi moniin pääruokiin. Kokeile esim. juuresten tai vaikkapa grillipihvien kanssa. Ihan ensimmäiseksi sekoitin sitä hieman kermavaahtoon jälkiruoan lisukkeeksi.


I collected spruce shoots stwhen we visited my inlaws last time. To make spruce shoot syrup takes time, but it's simple.

Spruce shoot syrup

1 quart/liter spruce shoots
1 quart/liter water
2 ¼ cups/ 460 grams sugar

Rinse and pick over the spruce shoots. Combine the shoots and the water in a pot and soak overnight. Lightly simmer the shoot/water mixture for three hours with the cover on. Then strain out the shoots and return the infused water to the hob.

Mix in the sugar and continue to simmer very lightly. After about 2-2 ½ hours, the mixture will darken to a reddish-brown and consistency will become thicker, and syrupy.

Pour the hot syrup into sterilized bottles. The syrup will thicken as it cools. Serve with tea, over ice cream or pancakes, or as a cough remedy. Yields around 500ml or 2 cups.

4 kommenttia :

  1. Isoäitini puhui tästä usein...minä olen vain mutustellut tuoreita kuusenkerkkiä suussani :)

    VastaaPoista
  2. Maku muuttuu intensiiviseksi ja siirapimaiseksi keitellessä. Sopii hyvin jälkiruokiin, kahvin makeutukseen, cocktaileihin...

    VastaaPoista
  3. jännittävää! koskaan enole kuullut moisesta, harmi että tosiaan tuli kesä niin rytinällä että kaikki on vähän jo "menneet".. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hämmästyksekseni kotikulmilla näin eilen varjoisassa paikassa vielä juuri hyvän näköisiä kerkkiä kuusissa.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.