My basic bread

 
 
 
Leivoin picnicille peruspatonkia, jonka pettämätön perusresepti on koulun keittokirjasta. Muunnan perusreseptiä kuitenkin usein, tällä kertaa korvasin osan jauhoista eräästä tiedostilaisuudesta saamillani spelttihiutaleilla.

Käytin ihan tavallista kuivahiivaa, mutta kuvaan nappasin rekvisiitaksi Sammatin kirppikseltä eurolla ostamani kuivahiivapurkin.


Patongit

 

2 dl vettä
pussi hiivaa

4 dl jauhoja
1 dl spelttihiutaleita

2 rl oliiviöljyä

suolaa






 
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää jauhot, speltti, oliiviöljy ja suolavaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan nousta n. tunti.

Muotoile taikinasta patonkeja. Anna nousta 30 min (tai yön yli kelmulla peitetyssä kulhossa). Paista 225 asteessa n. 15 min. Voit alussa suihkauttaa uuniin vettä, jotta saat rapeakuorisia patonkeja.
 
 

 
I baked baguettes for our picnic on Thursday. I often use the same recipe with slight variations. This time I subsituted a part of flours with spelt flakes.
 
Baguettes

2 dl water
bag of dry yeast
4 dl flour
1 dl spelt flakes
2 tbsp olive oil
salt

Mix the yeast in warm water, add the flour, spelt, olive oil, salt and knead the dough until it is elastic. Cover the bowl with plastic wrap and let the dough rise about an hour.
 
Shape into baguettes, let dough rise again for 30 min. Bake at 225 C for about 15 min. You can in the beginning spray water in the oven to get the crusty bread.

6 kommenttia :

  1. Ai himputti, nyt meilläkin voi saada sitten tuoretta patonkia jonain kauniina aamuna! Kiitos ohjeesta.

    Saahan meillä kaupoista niitä kaupoissa paistettuja patonkeja, ihan tuoreenakin. Mutta aina mun mielestä niissä on muka jotenkin teollinen maku.

    Ihanaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä pettämätön perusresepti ja taikina nousee ihan kivasti lyhyessäkin ajassa, kannattaa kokeilla.

      Poista
  2. Ihana tuo rekvisiittapurnukka. Pitäis kokeilla varmaan joskus tehdä itse patonkia, olen vaan niin huono leipomaan. Maissijauhot on odottanut kaapissa monta kuukautta kun pitänyt kokeilla tehdä niistä leipää....koskaan en ole eläessäni leipää leiponut (paitsi yläasteen köksätunneilla).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikku kirpparilta tekee kivoja (ja outojakin) löytöjä.

      Leivän leipominen on paljon kelpompaa kuin makean leipominen. Tämän reseptin voi tehdä siis käyttämällä 5 dl vehnäjauhoja ja unohtamalla speltin. Koulun keittokirjan ohjeella ei voi erehtyä!

      Poista
  3. Juurikin katselin kuivamuonakaappiini ja tuumailin, että näin lomallahan sitä voisi vaikka leipoa leipää. Ehkäpä innostun kokeilemaan tuota reseptiä! Kävisiköhän spelttijauhojen sijasta hirssihiutaleet? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Spelttihiutaleet voi varmaankin korvata hirssihiutaleilla. Heitin itsekin ihan arviolta hiutaleita joukkoon ja hyvää tuli.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.