5:2 paasto-kirjasta / 5:2 fast book review

Aloitimme uuden "muotidieetin", 5:2-paaston maaliskuun lopussa nähtyämme lääkäri Michel Mosleyn dokumentin aiheesta.

Lähdimme kokeilemaan ihan hetken mielijohteesta, kun ohjelman perusteella vaikutti, että vihdoinkin löytyisin dieetti tai pikemminkin elämäntapa, jota olisi helppo noudattaa. Ei tuulesta temmattuja ihmedieettejä, teollisia  jauheita tai patukoita, rajoitettuja ruokavalioita, joita on raskas ja hankala noudattaa ja jotka rajoittavat sosiaalista elämää. 5:2-dieetti pohjautuu maailmalla tehtyihin tieteellisiin tutkimuksiin ja lääkärin omiin kokeiluihin helpoimmasta tavasta "paastota". Vain kaksi päivää viikossa kevyellä ruokailulla (500 kcal naisille/600 kcal miehille) ja muina päivinä saa syödä normaalisti. Paino putoaa ja terveys kohenee. Voisiko se toimia vai olisinko paastopäivinä väsynyt, keskittymiskyvytön ja raivohullu nälästä?
Uuden elämäntavan noudattaminen on osoittautunut helpoksi, ja maaliskuun lopulta vyötärökin on kaventunut 9 cm, vaikka blogin lukijat ovat varmaan huomanneet, että "normaalipäivinä" olen syönyt kaikenlaista herkkuakin. Kuten joskus aiemmin laihtuessani, olen huomannut, että senttejä lähtee ylhäältä alaspäin. Rinnat kutistuvat ennen lantiota. En toisaalta pistä rintojen pienenemistäkään pahakseni, vaikken ihan huomiota herättävää kuppikokoa ole ollutkaan. Vaatteet istuvat paremmin, kun yläosa vähän pienenee. On alaosakin kyllä nyt jo pienentynyt.
Vaikka alkujaan lähdimme paastomaan lähinnä painonpudotus mielessä, terveysvaikutuksetkin kiinnostavat. Paasto vähentää myös keskivartalon vaarallista rasvaa. Emme ole nyt mittauttaneet veriarvojamme, mutta paaston pitäisi vaikuttaa kolesteroliin, verensokeriin sekä verenpaineeseen ja sitä mukaa mm. ehkäistä kakkostyypin diabetesta ja muita elitasosairauksia. Jopa muistiin ja mielialaan paastoamisella on ensimmäisten kokeiden mukaan positiivista vaikutusta.

Kauanko aiomme jatkaa? Olemme ajatelleet kahdesti viikossa paastoamista elämäntapana, eikä tietyn ajanjakson kestävänä kokeiluna. Aika selväähän on, että paino lähtisi nopeasti nousuun, jos tämän elämäntavan hylkää. Tavoitepainojakaan emme ole asettaneet, vaan katsomme kuinka pitkälle tällä voi päästä. Riutuminen ja alipaino ei meillä ainakaan lähiaikoina ole mitenkään todennäköistä, mutta jos ajan myötä tavoitamme ihannepainon, voi paastopäiviä tarpeen mukaan vähentää yhteen viikossa. Hieman huvitti jonkin iltapäivälehden varoittelu 5:2-paaston vaaroista; jos paaston lopettaa, paino lähtee taas nousuun. Eikös se ole niin kaikkien dieettien ja elämäntapamuutosten kanssa?

Sopiiko paasto kaikille? Mikään ei sovi kaikille, eikä paastoa suositella mm. lapsille
 tai teineille, raskaana oleville tai raskautta suunnitteleville. Yllättäen joillain syöpää sairastaville paasto on helpottanut rankoista hoitojaksoista selviämistä. Kirjan kirjoittanut lääkäri ei kuitenkaan suositellut perussairauksia sairastavia paastoamaan ilman hoitavan lääkärin konsultointia. Paino putoaa aika rauhallista tahtia eli jos haluat alkuun nopean pudotuksen, kannattaa ehkä ensin ottaa spurtti jollain pikadieetillä ja jatkaa tällä elämäntavalla ylläpitoa.

Jotkut tutut ovat todenneet  menetelmästä kuultuaan tällaisen paaston hankalaksi. Me olemme eri mieltä hankaluudesta ja meillä paasto on myös vaikuttanut. Jos me herkkusuutkin pystymme tähän, ei syömisen rajoittaminen parina päivänä viikossa voi olla mahdotonta. Itse en taas kauan jaksasi Jutan mallilla tai muillakaan todella rajoitetuilla dieettimalleilla.
"Paaston" noudattaminen on varsin kivutonta, kun tietää, että jo seuraavana päivänä voi syödä normaalisti. Jatkuva kieltäytyminen ja sitoutuminen tiukkoihin rajoituksiin ei toimi kaltaisellani herkkusuulla pitkään. Sen sijaan vuorokausi syömättä onnistuu helposti, ilman väsymystä ja raivareita! Aluksi jaoimme "paastopäivän" kalorit kolmeen ateriaan, mutta kesällä siirryimme syömään vain yhden 450-600 kcal aterian päivässä eli illallisesta illalliseen=24 h syömättä. Nälkä tosiaan tulee ja menee taas ohi, eikä vain kasva päivän myötä. Aiemmin olisin pitänyt mahdottomana olla syömättä mitään vuorokauteen, mutta siihen on tottunut yllättävän kivuttomasti. Paastopäivät meillä ovat yleensä maanantai ja keskiviikko, mutta niitä voi vaihdella menojen mukaan.

Olen lukenut monesta blogista ja keskustelupalstoilta, että ruokahalu ei paastopäivää seuraavana päivänäkään ole kovin suuri ja aamupala ei oikein uppoaisi. Seuraavana päivänä olen itse yönyt ihan normaalisti. "Normaalipäivinä" ei tietenkään kannata ahmia paastopäivienkin edestä, mutta seuraavan päivän ruokahalu ei minulla ole ollut normaalia suurempi, jos ei kyllä paljon pienempikään.

Paastoa ei suositella peräkkäisiksi päiviksi, koska jälkimmäisenä päivänä paastoaminen voi olla vaikeampaa. Mitään lääketieteellistä syytä peräkkäisten päivien karttamiseen ei kuitenkaan ole, elimistö ei mene kahdessakaan päivässä vielä "säästöliekille".  Olen jopa huomannut, että kaupassa käynti on parempi ajoittaa paastopäiviin, koska silloin ei tule napattua herkkuja mukaan seuraavaa päivää varten. Kun ostan parin päivän ruoat kerralla, tulee "normaaleina päivinäkin" syötyä terveellisemmin.
Itse tehtyjen aterioiden kalorimäärien laskeminen ei ole monimutkaista; netistä löytyy paljon kaloritaulukkoja, esim. tämä, lisäksi tarvitset keittiövaakaa.
Ruoka on  meillä aina "oikeaa" ruokaa, ei valmiita laihdutuspirtelöitä tms. Paljon vihanneksia ja hedelmiä, kinkkua, munanvalkuaista, kalaa, kanaa jne.
Sain muutama viikko sitten WSOYlta juuri julkaistun Michael Mosleyn ja Mimi Spencerin kirjan 5:2-dieetti. Olen pitänyt Mosleyn dokumenttien asiallisesta, mutta rennosta ja empaattisesta tyylistä. Myös kirja on kirjoitettu samalla rohkaisevalla ja tieteeseen perustuvan tutkimuksen lisäksi omaan kokemukseen pohjautuvalla tyylillä. Kirjailijat kehottavat löytämään oman tyylin kalorien nauttimiseen; kalorien jakaminen tai kerralla syöminen ovat molemmat hyväksyttäjä vaihtoehtoja. Vähänkalorisista ruoita kannattaa etsiä omat suosikkinsa ja vaihdella niitä, jottei pääse kyllästymään. Ruoka kannattaa tehdä mahdollisimman houkuttelevaksi vahvoilla mauilla ja vihanneksien ja hedelmien kirkkailla väreillä, jotta paastopäivät eivät tuntuisi ankeilta.

Kirja antaa myös tietoa dieettiä tukevista lääketieteellisistä tutkimuksista ja neuvoo ruokien valinnassa. Kirjassa myös todetaan, että paastoa noudattavat helposti alkavat muinakin päivinä luontaisesti karttaa herkkuja. Tätä en ole kyllä itsessäni vielä huomannut, vaikka kiinnitänkin nykyisin enemmän huomita ravintoarvoihin.

Blogissani on ruokaohjeita 300 kcal illallisiin, syödessämme vain yhden aterian päivässä, olen tehnyt annoksen puolitoista-kaksinkertaisena. Mimi Spencer on julkaissut myös reseptikirjan 5.2-paastopäiviin, siihen en kuitenkaan ole vielä tutustunut. Myös 5:2 paasto-kirjassa on hyvät kaloritaulukot ja runsaasti ruokaohjeita.
Kannattaa tutustua myös 5:2-kotisivuihin, jossa on päivitettyä tutkimustietoa ja paljon oheita sekä lisätietoa.
Blogiyhteistyö
We started a new "fashion diet", 5:2, fasting at the end of March, after seeing doctor Michel Mosley's documentary on the subject.We decided to give it a try in just a spur of the moment. It seemed that at last there was a diet or, rather, a way of life that is easy to follow. No "wonder diets", artificial diet powders or bars, restricted diets, which are heavy and difficult to live with, and which also limit  social life.

5:2 fast is based on scientific studies carried out around the world and Mosley's own medical experiments to find the easiest way to "fast", get healthier and loose weight. Just two days a week with a light eating (500 kcal for women, 600 kcal for men), and the other five days aweek we could eat normally. Could it work?

To adapt the new way of life has proved to be easy. From the end of March my waist is  8 cm smaller, even though the blog readers have probably noticed that on the "normal days" I've been eating all kinds of goodies.

Although initially we started weight loss in mind, we also are interested in their health benefits. Fasting also reduces dangerous abdominal fat. We have not had our blood tested, but fasting should have positive effect on cholesterol, blood sugar and blood pressure, and also prevent type II diabetes. Fasting is said to have positive effect on memory and mood as well.

How long we are going to continue? We have thought twice a week  fasting as a lifestyle, rather than a a trial period. It is quite clear the weight would soon come back if we dropped our "fast days". We haven't set up target weights, but we will see how fasting will affect our weights in the long run. Wasting and underweight is not, at least not in the near future, very likely. If we will reach the ideal weight, it is possible to reduce to one fast day per week.

To "fast" for a day is quite easy when you know that the very next day you will be able to eat normally. Continued refusal of and commitment to strict limitations does not work a person like me for a long time. Instead of day without eating it easy! At first, we divided the "fast day" calories in three meals, but in the summer we moved to eat only one meal a day with 450-600 kcal, fasting from dinner to dinner= 24 hours without eating. Hunger really comes and goes instead growing stronger all day. In the past I would have thought it is imppossible not to eat for a day, but to accustom is surprisingly painless.

Some people even say that their appetite is smaller the day after the fast day. My appetite has been quite normal. I don't feel the need to eat more than normally, but not much less either.

Our fasting days are usually Monday and Wednesday, but they can vary depending on schedules. I've even noticed that grocery shopping is better to sbe done on the the fasting days, then I wont bouy any sweets. When I buy food for few days then, we will end eating also on "normal" more healthily.Home made meals for calorie intake calculation is not complicated, there are numerous free calorie charts online, in addition you need a kitchen scale.

 
The food we eat is always "real" food, not artificail bars or smoothies. A lot of vegetables and fruits, ham, egg whites, fish, chicken, etc.

I got a few weeks ago just published Michael Mosley and Mimi Spencer's book 5:2 diet in Finnish. I have liked Mosley's science based, but relaxed and empathetic style in his documents . Also, the book is written in the same encouraging style, it's based on scientic studies, but also on Mosley's own experiences. Writers urge readers to find their own style to enjoy the limited calories.
It is easier to fast eating own low calorie favories and switch between them, not to get bored. Food should be made as attractive as possible with strong flavors of fruits and vegetables with bright colors, in order to make fasting days more appealing.

The book also provides information on diet based on medical research and advise on the selection of suitable fasting foods. There are also good calorie charts and recipes in th book.

There are recipes on my blog for 300 kcal dinners, bur recengtly we have eaten only one meal a day instead of dividing the calories to three meals so I have about doubled the portions. Mimi Spencer has also published a recipe book 5:2 fasting days, bur I haven't read that one.Visit the 5:2 site with updated research results and additional information.

6 kommenttia :

 1. Joten totahan pitää kokeilla! Olen nyt ollut 5 viikkoa ilman sokeria, paitsi mitä marjoista ja hedelmistä tulee, sekä viljatuotteita, mutta paino ei ole laskenut kuin tasan yhden kilon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikesta viljasta kieltäyminen olisi minulle vaikeaa, tämä on ollut minulle paras vaihtoehto jatkuvaksi projektiksi.

   Poista
 2. Tästä olenkin odottanut loppuyhteenvetoa, kiitos! Olitte tämän dieetin kanssa ihan etulinjassa, paljon ennen kuin lehdet alkoivat kirjoittamaan tästä. Aina niitä juttuja lukiessa mietinkin, että kohta saan kuulla tuloksia teiltä. :)

  Tätä täytyy näyttää miehelle, on ollut tästä kiinnostunut jo jonkun aikaa.
  Hienoja tuloksia olette saaneet!

  Leppoisaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitimme miltei heti nähtyämme ohjenlman, ensimmäisen kerran kirjoitin aiheesta kun olimme "paastonneet" pari kuukautta. Tämä ei ole mikään räjähtävän nopea dieetti ainakaan meillä ollut, mutta koko ajan ollaan menty eteenpäin, herkutellenkin.

   Poista
 3. Kiva kuulla sun kokemuksia, muutama tuttu noudattaa myös tätä dieettiä.

  VastaaPoista
 4. 5:2 on nyt hyvin suosittu. Tämän jälkeen tulee varmaan taas joku uusi juttu, mutta me taidamme jatkaa tällä linjalla.

  VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.