Vietnamilaiset paistikulhot / Vietnamese beef bowls

 


Vietnamilaista ruokaa olen ensi kerran maistanut Nizzassa työmatkalla parikymmentä vuotta sitten. En muista mitä itse tilasin, mutta silloinen työnantaja halusi sammakonreisiä, joita minäkin jouduin maistamaan. Ihan hyviä koivet olivat, mutta ei niissä paljoa syötävää ollut.

Nyt ei syödä kuitenkaan sammakonreisiä vaan Vietnamin keittiöstä inspiraationsa saaneita naudanlihakulhoja, joita tein jo marraskuulla, mutta unohdin julkaista reseptin aiemmin. Kasvisvaihtoehdoksi tähän voisi käyttää vaikka munakoisoa lihan sijaan.



Vietnamilaiset paistikulhot

Paistin marinointiin

400 g naudanpaistia, kuutioituna
3 valkosipulinkynttähienonnettuna tai raastettu
3 rkl fariinisokeria, kahdessa erässä
1 tl suolaa
1 tl pippuria
0,5 dl oliiviöljyä, jaettuna
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl kalakastiketta
3 rkl riisietikkaa
1 limen mehu
4 kevätsipulia, silputtuna
1 punainen paprika, viipaloituna



Kulhoihin

1 iso porkkana, leikattuna tulitikut
½ kurkku, pieniksi tikuiksi leikattuna
2 dl tuoretta korianteria, hienonnettuna
1 dl kuppi tuoretta minttua, hienonnettuna
nuudeleita



Hoisin-kastike

0,5 dl  Hoisin-kastiketta
2 rkl maapähkinävoita
2 rkl makeaa thai-chilikastiketta
1 tl seesamiöljyä
1/2 tl chilihiutaleita
vettä, ohentamiseen





Lisää kuutioitu liha kulhoon ja sekoita valkosipuli, 1 rkl fariinisokeria, 1 rkl oliiviöljyä, suolaa ja pippuriaSekoita hyvin ja anna lihan seistä huoneenlämmössä 1 tunnin ajan.


Pienessä kulhossa vatkaa loput 2 rkl fariinisokeria, soijakastike, kalakastike ja riisietikka.


Tämän jälkeen valmista  ja kasvikset sekä tee hoisin-kastike, jotta kaikki on valmiina, kun liha on kypsynyt.


Kun liha on maustunut 1 tunti, kuumenna iso paksuohjainen paistinpannu kuumaksi. Lisää loput oliiviöljyä (hieman alle desija kuumenna kunnes öljy hieman savuaa. Lisätään varovasti liha ja kypsennä  kuumalla n .1 minuutti. Käännä liha ja paista 1 minuutti kauemmin tai kunnes liha on ruskistunut. Kallista paistinpannua ja valuta pois kaikki paitsi 1 rkl öljyä vanhaan tölkkiin. Lisää paprika ja kuullota 1 minuutti. Lisää kevätsipuli ja kuullota 30 sekuntia. Kaada soijakastikeseos, sekoita pannua, jotta liha peittyy soijakastikkeeseen. Lisää voi ja sekoita pannulla kunnes voi on sulanut. Katkaise lämpö.

Yhdistä hoisin-kastike, maapähkinävoi, sweet thai-chilikastike, seesamiöljy ja chilimurska. Sekoita ja lisää vettä kastikkeeseen tarpeen mukaan.
 
 Jaa nuudelit neljään kulhoon. Lisää porkkanat, kurkku, korianteri ja minttu. Nostele paistisuikaleet päällimmäiseksi. Tarjoile Hoisin-kastikeen kera


I have tasted Vietnamese food teh first time about twenty years ago in Nice. I was on business trip and dined with my then employer. Cna't rememebe what I ordered, but my boss wated frog legs and I also had to taste them. They were quite good, but actually there isn't much meat to eat in them.

This time we won't eat frog legs, but Vietnamese inspired beef bowls. I believe aubergine could be good vegetarian substitution for meat.
 
 
 
Vietnamese beef bowls
 
 
Beef 
400 g beef, cubed
3 cloves garlic, minced or grated
3 tablespoons brown sugar, divided
1 teaspoon salt
1 teaspoon pepper
0,5 dl olive oil, divided
0,5 dl soy sauce
0,5 dl fish sauce
3 tablespoons rice vinegar
1 lime, juiced
4 green onions, chopped
1 red bell pepper, sliced
 
Bowls
1 large carrot, cut into matchsticks
½ cucumber, cut into matchsticks
2 dl fresh cilantro, roughly chopped
1 dl cup fresh mint, roughly chopped
noodles
 
Hoisin Sauce
0,5 dl hoisin
2 tablespoon peanut butter (or can sub almond butter)
2 tablespoons sweet thai chili sauce
1 teaspoon sesame oil
1/2 teaspoon crushed red pepper flakes
water, to thin
 
Add the cubed meat to a bowl and toss with the garlic, 1 tablespoon brown sugar, 1 tablespoon olive oil, salt and pepper. Toss well and let the meat sit at room temperature for 1 hour.
 
In a small bowl whisk together the remaining 2 tablespoons brown sugar, soy sauce, fish sauce and rice vinegar.
 
During this time cook the nodles and prep the veggies and make the hoisin sauce so it is all ready to go when the beef is done.
 
Once the meat has sat for 1 hour, heat a large heavy bottomed skillet over high heat until very hot. Add the remaining olive oil (a little less than 1/3 cup) and heat until just barely smoking. Carefully add the meat and cook undisturbed, over high heat for 1 minute or until browned. Turn the meat and cook for 1 minute longer or until browned. Tilt the skillet and drain off all but 1 tablespoon of oil into an old can or jar. Add the bell peppers and saute 1 minute. Add the green onions and cook for 30 seconds. Pour in the soy sauce mixture, shaking the skillet to coat the meat. Add the butter and shake the pan until the butter is melted. Turn off the heat.

To Make the Hoisin Sauce
 
Combine the hoisin sauce, peanut butter, sweet thai chili sauce, sesame oil and crushed red pepper. Stir to combine and add water as needed to thin the sauce out. Serve with the bowls.
 
Divide the noodles among 4 bowls. Add the carrots, cucumbers, cilantro and mint. Pour the beef + peppers over the noodles. Serve with the Hoisin sauce.
     

5 kommenttia :

  1. Ai että nam. <3 Ihanaa että jaat näitä täällä ja niin kauniita kuvia. Juuri japanilaiseen tyyliin eleettömiä.

    Ihanaa alkanutta viikkoa Lumo. <3

    VastaaPoista
  2. Jaaa nää oli Vietnamilaisia siis. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se vietnamilainen tyylikin taitaa olla aika vähäeleistä.

      Poista
  3. Meillä syötiin juurikin eilen vietnamilaisia kevätrullia made by teini:) Tätä voisi pyytää seuraavaksi!
    Sammakonreisiä maistoin ekan kerran viime syksynä ja meneehän ne;maistuvat kanalle...
    Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vietnamilaiset kevätrullat ovat ihan lemppareitani! Muutenkin vietnamilainen on hyvää. Ilahduinkin kun luin juuri jostain blogista, että Kallioon on tullut vietnamilainen ravintola.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.