Izakayat ovat japanilaisia rentoja ja tunnelmallisia, meluisiakin ruokapaikkoja, joissa on saatavilla monia erityyppisiä ruoka-annoksia. Juominen on izakayassa ensisijainen aktiviteetti.
Söimme useissa edullisissa izakaya-tyyppisissä ravintoloissa Japanin-matkallamme vuosi sitten. Aina emme olleet varmoja mitä tuli tilattua, mutta annokset olivat aina herkullisia ja muita ruokailijoita - lähinnä salariman- eli valkokaulustyöntekijöiden seurueita - oli hauska seurata.
Viikonloppuna tein izakaya-tyyppisen ateria; sashimia, japanilaista munakasta, yaki onigiri-riispalloja sekä yaktori-kanavartaita. juomaksi sakea ja japanilaista Sapporo-olutta.
Japanilaisia maustekastikkeita saa edullisimmin aaisialaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä, mutta niitä on myös monissa suurimmissa marketeissa.
Izakaya is a type of informal Japanese drinking establishment hat serves food to accompany the drinks. They are casual places for after-work drinking.
We ate a lot in inexpensive izakayas on our trip to Japan a year ago. We were not always sure what we had ordered, but dishes were delicious and it was fun to watch other patrons - mostly groups of salarimen during dinner.
On weekend I made a izakaya type dinner; sashmi, Japanese omelet, yaki onigiri rice balls and chicken yakitori washed downwiht sake and Japanese Sapporo beer.
Yaki onigiri-riisipallot olivat yksi suosikeistamme izakayoissa.
2,5 dl keittämättöntä puuroriisiä
2 rkl voita
Miso-tahna
1 rkl misoa
½ rkl miriniä
½ rkl sakea
½ rkl sokeria
1 rkl vettä
Pese riisi juoksevalla vedellä 1-2 minuuttia kunnes vesi on kirkasta. Kun olet pessyt riisin, laita se kattilaan ja lisää hieman enemmän vettä kuin riisiä on.Keitä kuumassa lämpötilassa ensin sekoita joka minuutti, kunnes vesi kiehuu. Sitten laske lämpö minimiin ja peitä kannella. 6-8 min jälkeen tarkista vedenkorkeus. Jos vettä ei enää ole kattilassa, riisi on valmista. Varo, ettei riisi pala pohjaan.
Jäähdytä riisi laakeassa astiassa. Mausta jäähtynyt riisi 1 dl riisietikalla, 1 rkl sokerilla ja 1 tl suolalla. Käytä vain riisietikkaa (tai valmista sushiriisille tarkoitettua etikka-sokerijauhetta). Sekoita puu- tai muovikauhalla.Kun riisi on maustettu, laita kaikki misotahna-ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Jaa keitetty riisi kuudeksi annokseksi. Muotoile ja litistä riisi tuorekelmu sisällä kolmion muotoon. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lisää 1 tl yhtä Onigiri-riisipalloa kohden. Grillaa Onigiria noin 1 minuutti voissa kummaltakin puolelta. Sivele riisipalloja miso-tahnalla kummaltakin puolelta ja paista molemmin puolin rapeaksi.
Yaki Onigiri rice balls
1 cup uncooked porridge rice
2 tbsp butter
Miso Paste
1 tbsp miso
½ tbsp mirin
½ tbsp sake
½ tbsp sugar
1 tbsp water
Wash the rice with running water for 1-2 minutes until there is no more starch coming out of it. After you are done washing, take the rice and place it gently in a pot, add a little bit more water than rice.
Cook on high heat at first, stir every minute or two, until the water boils. Then, lower the heat to minimum and cover the pot. After 6-8 min, check the water level - If there is no more water, only bigger grains of rice in the pot, that means the rice is ready. If not, check back every minute, making sure not to burn the rice at the bottom.
Use a wooden or plastic bowl to put the rice in to chill. When the rice has chilled, season with 1/3 cup of rice vinegar, 1½ tablespoons of sugar and 1½ teaspoons of salt. Use only rice vinegar (or sushi rice vinegar powder).
While the rice is being cooked, put all the miso paste ingredients together in a bowl and mix well. Divide the cooked and seasoned rice into 6 portions. Shape and squish the rice in a piece of cling wrap into a triangle shape. Heat a frying pan over medium heat and add 1 tsp of butter per one Onigiri rice ball. Grill the Onigiri for about 1 minute on each side and coat with the butter. Brush the miso paste over each side of the rice balls and grill each side until crispy. Serve with the garnishes.
Yakitori-vartaita kävimme useamman kerran syömässä Shinjukun juna-aseman viereiten kujien pikkukuppiloissa. Tunnelma oli tiivis, joka kuppilaan mahtui kapean tiskin ääreen vain kourallinen rokailijoita ja kaikki oli melkoisen ränsistynyttä. Tunnelma oli silti huikea enkä epäröinyt syödä kujien ravintoloissa niiden alkeellisuudesta huolimatta.
Yakitori-vartaat
10-12 bambuvarrasta
500 g luutonta huoneenlämpöistä kanan reisilihaa
purjoa tai kevätsipulia
kasvisöljyä
Yakitori-kastike
1 dl soijakastiketta
1dl miriniä mirin
½ dl sakea
1/2 dl vettä
2 tl pakattua fariinisokeria
Sekoita pienessä kattilassa mirin, soijakastike, sake, vesi, fariinisokeri, kiehauta. Kun seos kiehuu, vähennä lämpöä ja hauduta ilman kantta alhaisella lämmöllä, kunnes neste on vähentynyt puoleen. Se kestää noin 30 minuuttia. Kastike paksuuntuu ja muuttuu kiiltäväksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen käyttöä.
Leikkaa valkoinen ja vaaleanvihreä osa kevätsipulia tai purjon valkoinen osa paloiksi 1 tuuman kpl. Leikkaa broileri 2,5 cm suikaleiksi. Vuorottele kevätsipulia ja broileria vartaissa.
Paista tai grillaa vartaita molemmin puolin ensin ilman yakitori-kastiketta. Kun liha alkaa saada väriä, pyyhi yakitori-kastikkeella ja kääntele vartaita lisäten kastiketta n.3 kertaa, kunnes vartaat ovat kypsiä.
Yakitori skewers we ate several times at the little restaurants on the narrow streets of "Memory lane" by Shinjuku train station. Place were really tiny and not too tidy, but full of athmosphere and I didn't have any doubts eating there.
Yakitori
- 10-12 5-inch bamboo skewers
- 1 lb. boneless, skinless chicken thighs, at room temperature
- 9 scallions
- Vegetable oil
Yakitori Sauce
- ½ cup soy sauce
- ½ cup mirin
- ¼ cup sake
- ¼ cup water
- 2 tsp packed brown sugar
In a small saucepan, add the mirin, soy sauce, sake, water, brown sugar, and the green part of 1 scallion, and bring it to a boil over high heat. Once boiling, decrease the heat to low and simmer, uncovered, until the liquid is reduced by half. It will take about 30 minutes. The sauce will thicken and get glossy. Let cool to room temperature before using.
Cut the white and light green part of scallions into 1 inch pieces. Cut chicken into 1 inch strips. Press down on the skewer to pierce thorough the meat, alternate with scallions.
Kiitos tästä, nautin ja aion näyttää miehellekin jahka tuolta Tampereelta kotiutuu. Wau ja nam ja oih ja voih ja osaisimmeko me tehdä näitä! Joka päivä vaan sushi mielessä eli japanilainen ruoka ja tuo teidän kattaus näyttää taivaalliselta. <3 Hitsi meillä kotona vain salaattiaineksia... Sniif..
VastaaPoistaLeppoisaa sunnuntaita <3
Varmasti osaisitte, ei näiden valmistaminen vaikeaa ole! Miriniä ja misoa saa isoista marketeista.
PoistaAaah, mitä herkkuja! Ja kaupanpäällisinä tuli vielä matkakuume, Japanissa olisi hieno päästä käymään :)
VastaaPoistaJapani yllätti positiivisesti. Ihastuin kovasti ja menisin mielelläni uudestaankin.
PoistaAi että, miten hyvälle näyttää! Tekisi mieli kyllä joskus kokeilla jotain muutakin japanilaista kuin sitä perus sushia! :)
VastaaPoistaHelsingissä on jo useampia paikkoja joissa tarjotaan muutakin japanilaista ruokaa kuin sushia. Ja aina voi itsekin tehdä.
PoistaVaikka sushi on hyvää niin kyllä japanilaisessa keittiössä on paljon muutakin kielenvievää. Pidän itse yakitorista ihan valtavasti. Näiden kuvien myötä menen nyt nukkumaan ja uneksimaan ruuasta. Mums mums!
VastaaPoistaYakitori on herkullista. Olimme niin ihastuneita noidin pikkukujien kuppiloihin, että peruimme jopa viimeisen päivän pöytävarauksen gourmetravintolaan, jotta pääsisimme vielä kerran yakitorille.
Poista