Viime kesänä tekemästäni Donna Hayn vadelmakakusta on meillä tullut jo klassikko. Nykyisin se kulkee nimellä vanhanajan vadelmakakku, koska maussa on jotain viehättävästi vanhanajan kahvikestit mieleen tuovaa. Kakku oli myös talven ravintolapäivän pop up-kahvilamme hittituote. Nyt tein kakusta uuden alkukesän version, raparperikakku syntyi vaihtamalla vadelmat raparperiin ja täyttämällä kakku vaniljatuorejuustolla ja raparpericurdilla.
Tässä on samanlainen suloinen vintage-vivahde, mutta curd ja tuorejuusto tuovat kakkuun nykyaikaa. Kakun täytteet saavat vähän pursuillakin nakukakkutrendin mukaan.
Kilpailu; kerro sunnuntaihin 5.6. mennessä mikä on oma lempileivonnaisesi ja osallistu arvontaan jossa voit voittaa Meiran leivontatarvikkeita vuodeksi. Jätä myös sähköpostiosoitteesi vastaukseen. Voittaja ilmoitetaan blogissa maanantaina 6.6.
BLOGIN KILPAILU ON PÄÄTTYNYT 5.6.2016, MEIRAN KILPAILUUN VOI OSALLISTUA KERTOMALLA OMAN KESÄHERKKUNSA MEIRAN FB-SIVULLA
Raparperikeikauskakku
400 g raparperia viipaloituna
350 g sokeria
200 g suolatonta voita, pehmennettynä
2 tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta
1½ tl Meira vaniljasokeria
3 munaa
300 g jauhoja siivilöitynä
1½ tl Meira leivinjauhetta, siivilöitynä
½ tl Meira leivinsoodaa, siivilöitynä
80 g meira mantelijauhetta
2,5 dl piimää
Täytteet
200 vaniljatuorejuustoa
raparpericurdia
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Levitä raparperiviipaleet kevyesti voideltuun 24cm irtopohjavuoan pohjalle. Ripottele 100g sokeria ja ½ tl vaniljasokeria raparperiviipaleiden päälle. Laita voi, loput sokerista ja vaniljasokerista, sekä sitruunan kuori kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella 8-10 minuuttia, kunnes voivaahto on vaaleaa ja kuohkeaa.
Kaavi voivaahto kulhon reunoilta ja lisää munat, yksi kerrallaan, vatkaten hyvin jokaisen munan jälkeen. Lisää jauhot, leivinjauhe, leivinsooda, mantelijauhe ja piimä. Vatkaa alhaisella nopeudella kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Lusikoi seos raparperiviipaleiden päälle vuokaan ja siloita taikinan pinta. Paista 45 minuuttia. Peitä löyhästi alumiinifoliolla ja paista vielä 40-45 minuuttia tai kunnes taikina ei enää testattaessa tartu puutikkuun. Anna jäähtyä vuoassa kaksi tuntia. Kumoa kakku tarjoiluastialle ja poista varovasti irtopohjavuoasta.
Halkaise kakku ja täytä vaniljatuorejuustolla sekä raparpericurdilla. Kakusta riittää 8-10 hengelle.
Raparpericurd
250 g raparperia viipaloituna
3/4 dl sokeria
1 tl Meira vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
1 kananmunankeltuainen
15 g voita
Keitä raparperipaloja, sitruunamehua ja sokeria sekä vaniljasokeria kattilassa jatkuvasti sekoitellen, kunnes raparperit ovat soseutuneet, 5-10 minuuttia. Soseuta raparperit sauvasekoittimella.
Ota kattila liedeltä, sekoita keltuainen kuumaan seokseen. Lisää lopuksi voi. Anna jäähtyä kylmäksi. Säilytä curd jääkaapissa, se säilyy noin viikon kylmässä.
Kaupallinen yhteistyö/Meira
Last Summer I baked an upside down raspberry cake using Australian food guru Donna Hay's recipe. It's now already a classic for us and we have renamed it as "old time raspberry cake", because the lovely taste somehow reminds of old time afternoon coffee parties.
Now I made an early summer version of the cake and switched raspberries to rhubarb and filled the cake with vanilla cream cheese and rhubarb curd.
Raspberry and almond upside-down cake
400 g rhubarb stalks, sliced
350 g caster sugar
200 g unsalted butter, softened
2 teaspoons finely grated lemon zest
1½ tsp Meira vanilla sugar
3 eggs
5 dl plain (all-purpose) flour, sifted
1½ tsp Meira baking powder, sifted
½ Meira teaspoons bicarbonate of (baking) soda, sifted
80 g Meira almond meal (ground almonds)
250ml buttermilk
Filling
Rubarb curd
200 g vanilla cream cheese
200 g vanilla cream cheese
Preheat oven to 180°C (350°F). Layer the rhubarb slices over the base of a lightly greased 24cm-round tin lined with non-stick baking paper to form two layers. Sprinkle with 100 g sugar and ½ tsp vanilla sugar and set aside. Place the butter, remaining sugar and vanilla sugar and lemon zest and in an electric mixer and beat for 8–10 minutes or until pale and creamy.
Scrape down the sides of the bowl and add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Add the flour, baking powder, bicarbonate of soda, almond meal and buttermilk and beat on low speed until just combined. Spoon the mixture over the rhubarb slices and smooth the top with a palette knife.
Bake for 45 minutes. Cover loosely with aluminium foil and bake for a further 40–45 minutes or until cooked when tested with a skewer. Allow to cool in the tin at room temperature for 2 hours or until just warm. Invert the cake onto a serving plate and carefully remove the tin to serve. Serves 8–10
Scrape down the sides of the bowl and add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Add the flour, baking powder, bicarbonate of soda, almond meal and buttermilk and beat on low speed until just combined. Spoon the mixture over the rhubarb slices and smooth the top with a palette knife.
Bake for 45 minutes. Cover loosely with aluminium foil and bake for a further 40–45 minutes or until cooked when tested with a skewer. Allow to cool in the tin at room temperature for 2 hours or until just warm. Invert the cake onto a serving plate and carefully remove the tin to serve. Serves 8–10
Fill with rhubarb curd and vanilla cream cheese.
Rhubarb curd
250 g rhubarb, sliced
3/4 dl sugar
1 tsp Meira vanilla sugar
1 tablespoon lemon juice
1 egg yolk
15 g butter
Simmer rhubarb slices, lemon juice and sugar in a saucepan, stirring constantly, until the rhubarb has softned, for 5-10 minutes. Puree the rhubarb with hand blender.
Remove the pan from the heat, stir egg yolk in the hot mixture. Finally, add the butter. Let cool to cold. Keep the curd in the refrigerator, it will keep for about a week in cold.
In collaboration with Meira
Rhubarb curd
250 g rhubarb, sliced
3/4 dl sugar
1 tsp Meira vanilla sugar
1 tablespoon lemon juice
1 egg yolk
15 g butter
Simmer rhubarb slices, lemon juice and sugar in a saucepan, stirring constantly, until the rhubarb has softned, for 5-10 minutes. Puree the rhubarb with hand blender.
Remove the pan from the heat, stir egg yolk in the hot mixture. Finally, add the butter. Let cool to cold. Keep the curd in the refrigerator, it will keep for about a week in cold.
In collaboration with Meira
Ihan mieletön ohje. <3 Ja niin kauniit kuvat, ihastelin näitä pitkään.
VastaaPoistaJuustokakut on ehdoton favourite. Lisäksi kesäinen Brita-kakku tuoreine mansikoineen on aivan ihana. Maria M
VastaaPoistam.mattila@nic.fi
Lempileivonnaisiani ovat korvapuustit ja juustosämpylät. Molempia teen suurin piirtein yhtä usein. Osallistun upeaan arvontaan.
VastaaPoistaklaara49@luukku.com
Tykkään kaikista suklaisista leivonnaisista,mutta myös raparperipiirakka kauramurulla on hyvää.
VastaaPoistahanna.paasio@hotmail.com
Tykkään kaikista suklaisista leivonnaisista,mutta myös raparperipiirakka kauramurulla on hyvää.
VastaaPoistahanna.paasio@hotmail.com
Suosikkileivonnaiseni on perinteiset mokkapalat! Helppoja valmistaa ja maistuvat niin lapsille kuin aikuisillekin! Nam :)
VastaaPoistaT: Miukkis
birgit82@suomi24.fi
Mmm....ihana resepti! Millä korvaisin tuon mantelijauhon kun olen manteleille allerginen?
VastaaPoistaIhania kuvia :) Kukkia omalta kadulta kenties...
Googlailin ja jossain ehdotettiin kookosjauhoa mantelin sijaan. Makuun vaikuttaa tietysti jonkun verran. Terälehdet ovat kotikadun omenapuista, viimeisenä päivänä hain kun kukkivat vielä kunnolla. Kukinta oli harvinaisen upea tänä vuonna.
PoistaLempileivonnaiseni on näin kesäaikaan ehdottomasti mansikkatäytekakku 😊 tanja.lintunen@hotmail.fi
VastaaPoistaJuustokakku on ihan ykkönen ☺Tuo kuulostaa kyllä hyvältä 👌maicunblogi@gmail.com mansikoitajavaahtokarkkeja.blogspot.fi
VastaaPoistaJuustokakku on ihan ykkönen ☺Tuo kuulostaa kyllä hyvältä 👌maicunblogi@gmail.com mansikoitajavaahtokarkkeja.blogspot.fi
VastaaPoistaLempileivonnainen on Brita-kakku, jossa on rapaperperihilloketta ja kermaa välissä.
VastaaPoistatarjaksi@gmail.com
Lempileivonnainen on rahkainen mustikkapiirakka, jonka pohjassa maistuu ruis. Juuri nyt on kyllä raparperipiirakat tosi herkkua.
VastaaPoistapostin.tuomaa@gmail.com
Lempileivonnaiseni on sellainen pinnalta rapea raperperipiirakka! :)
VastaaPoistaxevex82(at)gmail.com
Airiina
VastaaPoistaLempileivonnaiseni on kotona tehty voisilmäpulla, kunnon voisilmällä ja sokerilla. Onpa hieno palkinto jaossa.
aiholapp(at)uusikaupunki.fi
Näyttää ja kuulostaa herkulliselta! Pavlovaa tulee tehtyä leivonnaisista eniten, usein tavallista, välillä suklaista ja eri täytteillä, kesällä tietysti marjojen kera.
VastaaPoistaMahdoton valita yhtä ainoaa suosikkileivonnaista! Lämmin pulla, lämpimät munkit, mustikkapiirakka, rahkapiirakka, pavlova, cookies, lämmin leipä, mansikkakakku - mikä vaan leivontaherkku maistuu
VastaaPoistatiina.palomaki(at)kolumbus.fi
Rakastan toscapiirasta yli kaiken. Ja sillä aikanaan hurmasin nykyisen miehenikin! :)
VastaaPoistaminuhno@gmail.com
Toscapiiras on ehdoton lempparini - sillä hurmasin myös nykyisen miehen toisilla treffeillämme :)
VastaaPoistaminuhno@gmail.com
Sitruunainen juustokakku on ikisuosikki vuodesta toiseen.
VastaaPoistaNina
ippenpippen72@suomi24.fi
Suosikkileivonnaiseni on mansikka-vaniljahyydykekakku suklaisella pohjalla. Koristeena hyydytetty mansikkamelba ja muutama tuore mansikka. Varsinkin näin kesällä toimii vallan mainiosti, jo kaksi kertaa tänäkin kesänä tullut tehtyä. :) lamerinquecit@gmail.com
VastaaPoistaOi mikä arvonta! Ehdottomasti kolmen suklaan kakku keksipohjalla, omnom.
VastaaPoistaMukana upeassa arvonnassa! Suosikkejani ovat erilaiset piirakat esim. rahka-, mustikka- ja raparperipiirakka. Helppoja tehdä, mutta niin herkullisia! :)
VastaaPoistanetteri@gmail.com
Ihanat pienet värikkäät suussasulavan herkulliset macaronsit ovat ehdoton suosikkini �� torktiina@gmail.com
VastaaPoistaMurokuppimansikkaleivos on ehdoton :)
VastaaPoistaunelmiaonnesta(at)gmail.com
Tällä hetkellä erilaiset raakakakut ovat kyllä suosikkejani, mutta "normi" leivoksista britakakku tuoreilla mansikoilla on ihan parasta :)
VastaaPoistaelinasarituulikki@gmail.com
Toscakakku on ollut suosikkini lapsuudesta asti :)
VastaaPoistaemmiina67@hotmail.com
Amerikkalainen juustokakku on ihan parasta <3 souliina72@gmail.com
VastaaPoistaNykyään juustokakut ovat suosikkejani! Sekä kesällä pitää aina tehdä mansikka-Brita kakkua!
VastaaPoistamarsar69@luukku.com
Juustokakut ovat suosikkejani!
VastaaPoistahamalainentm@gmail.com
Juustokakuille menee ääni täältäkin, näyttävätpä olevan tosi monen suosikkeja!
VastaaPoistaRipi
ripi@hotmail.fi
Mustikkapiirakka vaahtouvalla vaniliakastikkeella. Perinteisellä mennään :) kipa89@windowslive.com
VastaaPoistaMitä suklaisempi leivonnainen, sen parempi, erityisesti mehevä ja muhkea suklaakakku.
VastaaPoista-sanni-
Jos ihan kaikista saisin valita, niin sitruuna-marenkipiirakka on parasta mitä tiedän.
VastaaPoistasarinarhi@hotmail.com
Mokkapalat! Ah, ihanan suklaista! :)
VastaaPoistajonnarawr@hotmail.fi
Kesäinen britakakku tuorein mansikoin on ehdoton suosikki! ♥
VastaaPoistaminisweetbites@gmail.com
Oi, mitä herkkua! Budapest-rulla on suosikkini.
VastaaPoistaT. Nelliina
nelliina at yahoo.com
Mustikkapiirakka, se tuo kesän mieleen ja hyvän maun kieleen. seijautriainen@hotmail.com
VastaaPoistaValkosuklaamuffinssit
VastaaPoistaida.kojo@hotmail.com
Kesän ehdoton herkku on mansikkahillolla ja kermavaahdolla täytetty lettukakku.
VastaaPoistahannu.raty@kolumbus.fi
kesän lempiherkku on mansikat ja jäätelö mutta kesän lempi leivonnainen on kyllä raparperipiirakka vaniljajäätelöllä
VastaaPoistajessicalonnberg@hotmail.com
Mustikkapiirakkaan ei vaan kyllästy koskaan.
VastaaPoistatramp[@]netti.fi
Minttu-suklaaruudut..omnom! eewis_4@hotmail.com
VastaaPoistaTätä on pakko kokeilla! Minäkin olen mukana tässä Meira-kamppiksessa ja kierrän nyt vakoilemassa, mitä herkkuja muut leipoivat. :) <3
VastaaPoista