Viime vuoden alussa arvailin hieman mitkä tulevat olemaan vuoden 2016 ruokatrendejä. Osa meni metsään, osaa vuoden nousijoista en osannut ennustaa ollenkaan ja aika paljon osui oikeaankin.
Vuoden lopussa voi sitten tarkastella, kuinka tarkka tämän vuoden arvio oli. Olen lukenut kymmeniä erilaisia nettisivustoja, kuunnellut ruokaan liittyviä juhlapuheita ja keskustellut ruoka-alan toimijoiden kanssa. Tämä katsaus on siis korkeintaan valistunutta arvausta, ei tieteellisesti toimitettu aineisto.
It's time to forecast food trends for year 2017. This indication is not put together in any scientific manner, but my thoughts based on speeches and talks with food professionals and reading dozens of trend forecasts online.
Suomi 100-juhlavuosi nostaa meillä Suomessa kotimaisen lähiruoan ja luontomme annin valokeilaan tänä vuonna. Perinneruoat ja niiden modernisoidut versiot tulevat näkymään vuoden varrella. Maailmanlaajuisestikin turvattomuuden tunne saa palaamaan perinteisiin, aitouteen, tuttuun ja turvalliseen. Keittiönostalgia on muutenkin pinnalla; esim. vanhasta kunnon piimästä ja etenkin sen käytöstä juomisen lidäksi myös ruoanlaitossa povataan yhtä tulevan vuoden nousijaa. Yhdessä syöminen on myös yksi juhlavuoden teemoista; syödään yhdessä ja jaetaan ruokanautinto muiden kanssa.
Kansainvälisistä keittiöistä nousevat Portugalin ja Filippiinien keittiöt.
Traditions, authencity and familiarity are the keywords this year. Nostalgy will be seen in Finnish kitchens year 2017 as our nation celebrates 100 years of independency. Sharing and eating together are some of the official themes for this year.
Portuguese and Philippine kitchen are on the rise on 2017.
Erilaiset erikoisruokavaliot jatkavat trendissä myös elämänvalintoina, ei vain lääketieteellisten ruokarajoitteiden takia. Briteissä ilmestyy jopa Free from-ruokalehti. Joidenkin ruokavalioiden suosio saattaa kuitenkin olla hieman laskussa. Googlen gluteeniton-haut ovat laskeneet 14% kuluneen vuoden aikana verrattuna aiempaan ja tämän katsotaan indikoivan gluteenittoman ruokavalion suosion laskua.
Kypsentämistä vaille valmiit ateriat ja ruokien kuljetuspalvelut kasvattavat suosiotaan. Helsingin katukuvassakin ruokalähettien määrä on silminnähden lisääntynyt kuluneena vuonna.
Viime vuonna Suomeenkin avattiin hävikkiruokaan erikoistuneita ravintoloita, hävikin minimointi on tämänkin vuoden kantavia teemoja. Muotopuolet kasvikset hyväksytään, vihannesten ja ruhojen aiemmin hävikiksi päätyneet osat pääsevät lautaselle ja ruoantähteet jalostetaan uusiksi annoksiksi.
Sustainability, nose to tail and root to stem, no waste thinking are strong also this year. Vegetables are moving even more strongly to the center on the plate. There will be even more new products to substitute and imitate meats.
Monet viime vuoden suosikitkin, kuten kulhoruat jatkavat edelleen suosiotaan. Terveellisyys korostuu, mutta vastapainoksi myös herkkuöverit ovat yhtä lailla suosittuja. Sokeri on pannassa monella, mutta rasvoja ei karteta. Rasvat ovat kuitenkin hyviä rasvoja, joita sisältävät vaikka virallisessa ruokasuosituksessakin olevat pähkinät.
Many favorites for 2016 will continue their success, like bowl foods and overloaded freak shakes. Good fats for exsample in nuts are recommended.
Mitä tapahtuu juomarintamalla vuonna 2017?
Cocktaileja voi valita mielialan mukaan, vaikkapa itsevarmuutta buustaamaan. Selkeät tuoksut cocktaileissa ovat nousussa. Etenkin Yhdysvalloissa juomavalinnoilla voi näyttää jopa poliittista kantaa juomalla kotimaista olutta tai vaikkapa meksikolaista mezcalia.
Cocktails can be chosen to stimulate and boost mood or even to show your views on politics. Strong scents on cocktails are on the rise.
Etenkin keveät punaviinit tarjoillaan totuttua viileämpinä, jopa selkeästi viilennettyinä. "Huoneenlämpöinen" ei viinistä puhuttaessa tarkoita meidän kotoisia ympärivuotisia 21-22 asteen sisälämpöjämme, vaan useamman asteen viileämpää.
Especially lighter-bodied red wines are being served cooled.
Meillä Suomessa ladukkaita juomia valmistavat tislaamot, esim. Helsinki Distillery, Kyrö Distillery, Valamon tislaamo ja uusimpana Ägräs ovat lähteneet tekemään laatutuotteita joilla tähdätään/ollaan jo päästy maailmanmarkkinoille ja kansainvälisille palkinnoille. Laadukkaati ginit, akvaviitit ja viskit sekä niistä valmistetut juomasekoitukset näkyvät jo nyt hyvin moderneissa cocktailpaikoissa.
Several Finnish artisan distilleries have started to make quality aquavits, gins and whiskies for domestic and international markets. Cocktails based on these are popular.
Alkoholittomuus on ollut nousussa jo muutaman vuoden ja mocktailit ovat yhtä maukkaita kuin alkoholia sisältävät cocktailitkin.
Non and low alcoholic drinks have been popular already few years, but they are even more so this year. Mocktail taste and looks have to be at least as stunning as in alcoholic cocktails.
Ruoan ulkonäölläk ja esillepanolla on entistä enemmän väliä. Kuluttajat kuvaavat ja julkaisevat yhä useammin kuvia ruoka-annoksistaan sosiaalisessa mediassa ja kuvauksellisuuden eteen nähdään vaivaa. Ruoasta onkin tullut yksi kuumimmista itseilmaisun muodoista. Ravintolatkin ovat huomanneet tämän ja annosten esillepanoa saatetaan suunnitella myös Instagram-näkyvyys mielessä. Annosten kuvaaminen ei siis tule ainakaan vähenemään lähitulevaisuudessa.
Minkä ruokatrendin uskot nousevan entä minkä viimein painuvan unholaan?
Looks of portions is getting more and more important. Taking photos of food in restaurants has become so commonplace, restaurants are now making it easier for patrons who Instagram their meals before eating. Posting pictures of also home made dinners online means that meals have become a form of self-expression. Food is seen as the second most photographed thing, after yourself of course.
Lähteinä mm./Sources among others thefoodpeople.co.uk, newyorkpost.com, finedininglovers.com, thespiritbusiness.com, executivestyle.com.au, viisitahtea.com, hs.fi, theguardian.com
Uskon, että kasvisruoat jatkavat suosiotaan. Juhlavuoden takia täällä Suomessa perinneruoat nostetaan myös esille.
VastaaPoistaIhanaa ruokavuotta Lumo <3
Kasvisruokien suosio niin perinteisissä muodoissaan kuin uusina innovaatioina on varmaan vuoden suurimpia trendejä.
PoistaHyvä postaus. Uskon, että ruokaa ja syömistä aletaan tarkastella pian myös vielä laajemmin. Climatarianismi saa varmasti vielä enemmän tuulta purjeisiin lähitulevaisuudessa.
VastaaPoistaTietoisuus ja tuotantoketjun ympäristövaikutusten puntarointi ruokavaliovalinnoissa varmaan lisääntyy usealla eri tavalla tulevaisuudessa
PoistaUpeat kuvat sinulla ja hyvä postaus muutenkin. Uskon, että meillä suomessa tuo ruoan puhtaus ja perinneruokien twistaus tänä vuonna ihan huipussaan ja varmasti myös kasvisruoka tulee lisääntymään uusien innovaatioiden myötä.
VastaaPoistaPerinneruoat eri muodoissaan ovat varmasti esillä tänä vuonna. Kasvisruoka ja terveelliset valinnat jatkanevat myös suosiotaan.
PoistaPerinneruoat eri muodoissaan ovat varmasti esillä tänä vuonna. Kasvisruoka ja terveelliset valinnat jatkanevat myös suosiotaan.
PoistaMielenkiintoisia huomioita ja pohdintaa vuoden 2017 osalta!
VastaaPoistaMinusta on ihanaa, että perinneruuat tulevat taas. Niihin liittyy nostalgiaa ja muistoja.
Nostalgia näkyy varmasti 100-vuotisjuhlavuonna myös ruoissa.
PoistaOlipa mielenkiintoinen postaus. Tuo keittiönostalgian esilletuonti oli kiva juttu. Piimä on mainio juoma. Ja omenapiirakan pohjaan olen sitä käyttänyt, pitänee lisätä käyttämistä. Ja kasvisruuat edelleen valtaavat alaa.
VastaaPoistaKiitos Lumo ja mukavaa viikkoa!
Piimää Käytän harvoin, täytyykin oikein tutustua mihin kaikkeen sitä voikaan käyttää.
PoistaOlipa mielemkointoinen kooste.Minua ilahduttaa se että Suomessa kasvisruuan arvostus on noussut,ja sen myötä parpi tarjontakin.Filippiinit hmmm,täällä filippiniläiset vierastyöläiset pitävät viikonloppuna pientä ruokatoria,pitääkin mennä katsomaan mitä sieltä löytyisi.
VastaaPoista