Kesälomareissulla söin Saksassa, Deidesheimin viinikylässä herkullista kantarellirisottoa, jossa oli lisänä parmesaanivaahtoa. Bistro 1718-ravintolasta kirjoitan erikseen Pfalzin viinitielle suuntaaville (viinitie on erinomainen kohde syksyn viikonloppumatkaksikin). Oli meistä molemmista nimittäin yksi parhaista ravintolakokemuksista aikoihin.
Maalla elokuun puolivälissä suuntasin toiveikkaasti metsään, mutta löysin vain muutaman kuivuneen kanttarellin -mutta myös mustikoita, joten ei se ihan turha reissu ollut. Kaupasta sai kanttarelleja.
Anoppilan "punainen maito" paljastuikin laktoosittomaksi maidoksi, eikä siinä vaiheessa tullut lähdettyä enää kymmenen kilometrin päähän kauppaan, kun risotto oli jo tulilla. "Syöjä odottaa risottoa, risotto ei odota syöjää" kuten edesmennyt työnantajani -innokas kotikokki hänkin- totesi aikoinaan. Vaahdosta tulikin kastiketta, mutta maukasta kuitenkin. Oikealla maidolla siitä saa vaahdotettua ihan kuohkean vaahdon. Laitetaan tähän kuitenkin vaahdon resepti.
Risotto
4 dl risottoriisiä
1 punasipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
1,2 l kuumaa kasvislientä
1/2 l kantarelleja
voita paistamiseen
suolaa
Parmesanvaahto
50 g parmesania
1,5 dl maitoa
suolaa
Kuumenna öljy kattilassa, kuullota kaikki kasvikset pehmeiksi. Lisää riisi ja kuullota kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi.
Lisää riisiin lämmintä kasvislientä pienissä erissä, välillä haihduttaen. Kypsennä, kunnes riisi on napakan kypsää ja nosta risottoannos lautaselle.
Paista kantarellit voissa ruskeaksi. Mausta suolalla.
Kuumenna maito kattilassa, sulata raastettu juusto joukkoon. Soseuta vaahdoksi sauvasekoittimella ja nostele vaahto sekä paistetut kantarellit risoton päälle.
During our road trip in Pfalz, Germany, I ate a superb chanterelle risotto with parmesan foam in Bistro 1718 in Deidesheim.
I wanted to recreate it at my inlaws, but unfortunately noted what they had in the fridge wasn't proper milk, but lactose free "milk drink" and it didn't foam. Anyhow risotto with parmesan dressing tasted delicious.
Chantarelle risotto
4 dl risotto rice
1 red onion diced
1 garlic clove
2 tablespoons olive oil
1,2 l hot vegetable broth
1/2 l chanterelles
butter for frying
salt
Parmesan foam
50 g parmesan
1,5 dl milk
salt
black pepper
Heat the oil in the saucepan, make sure all the vegetables are soft. Add rice and sauté until the rice becomes translucent.
Add hot vegetable broth in small batches, between evaporating. Cook until the rice is al dente and lift on the serving bowls.
Brown chanterelles in butter. Season with salt.
Heat the milk in the saucepan, melt the grated cheese in the milk. Foam with a hand blender, season wiht salt and pepper. Serve the risotto with browned chanterelles and parmesan foam.
4 dl risotto rice
1 red onion diced
1 garlic clove
2 tablespoons olive oil
1,2 l hot vegetable broth
1/2 l chanterelles
butter for frying
salt
Parmesan foam
50 g parmesan
1,5 dl milk
salt
black pepper
Heat the oil in the saucepan, make sure all the vegetables are soft. Add rice and sauté until the rice becomes translucent.
Add hot vegetable broth in small batches, between evaporating. Cook until the rice is al dente and lift on the serving bowls.
Brown chanterelles in butter. Season with salt.
Heat the milk in the saucepan, melt the grated cheese in the milk. Foam with a hand blender, season wiht salt and pepper. Serve the risotto with browned chanterelles and parmesan foam.
Ollaan tänään lähdössä kotiin, joten kiitos muistutuksesta :) - jätin muutaman jättikanttarellin vielä maahan, että saan ne tuoreena kotiin. Ja kaikki ainekset on kasassa, joten tämä menee heti kokeiluun - kiva uusi twisti!
VastaaPoistaVaahto tai kastike, ihan sama, tuo on varmasti aivan ihanaa herkkua. Kanttarellit on suosikkisieniäni, mutta lähivuosina olen myös oppinut tykkäämään muistakin sienistä. Nam!
VastaaPoistaKanttarellirisotto kuulostaa taivaalliselta. Nam!
VastaaPoistaRisotto on kyllä lempiruokaani ja näin syksyisin ehdottomasti sienillä : ) Joudun itse käyttämään aina noita laktoosittomia tuotteita, joten vaahdot jäävät tekemättä, mutta silti ihan superhyvää ja itse asiassa tosi helppoa. Monet pelkäävät risoton tekoa, mutta sehän valmistuu aika helposti ja nopeastikin!
VastaaPoistaKanttarellit ja risotto - ihan täydelliben yhdistelmä! Olen käyttänyt tähän mennessä keräämäni sienet piirakkaan mutta ehkä seuraavat sitten risottoon...omnomnom!
VastaaPoistaOli kiireesti avattava tämä postaus, siihen syynä risotto, kanttarellit ja parmesanvaahto. Mitä muuta herkullisempaa voisi nauttia näin syksyllä. Kiitos, tätä tehdään varmasti!
VastaaPoistaHyvää, testattu on. Minäkään en saanut vaahtoa aikaiseksi mutta eipä se makua haitannut. Kiitos vinkistä.
VastaaPoista