Marjojen tuoja kertoi myös mehuohjeen ja toi sitruunahaponkin. Kotipihalta löytyy onneksi kirsikkapuita, joista saatoin illan hämärässä riipiä hieman lehtiä mehua varten.
Onpa hienon makuinen mehu, upea aromi! Kirsikan lehdet tuovat mehuun aivan aavistuksen kirsikkaista aromia. Hoidin orastavaa flunssaa mehulla ja osan mehusta pakastin. Flunssa ei äitynytkään pahaksi kuten yleensä, liekö flavonodeilalla ja vitamiinella osuutta asiaan?
Saaran lautasella -blogissa löydät lisää herkullisia aroniareseptejä.
Aroniamehu
2 kg marja-aronioita
½ pussia (30 g) sitruunahappoa
pari kourallista kirsikanlehtiä
2 l kiehuvaa vettä
½ l fariinisokeria
Huuhtele marjat. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Laita marjat, sitruunahappo ja kirsikanlehdet kerroksittain teräskattilaan. Kaada kiehuva vesi päälle.
Anna mehun tekeytyä kannen alla huoneenlämmössä 24 h.
Siivilöi mehu siivilällä ja purista marjoista kaikki irtoava mehu kattilaan. Kiehauta ja lisää joukkoon sokeri.
Pullota mehu puhtaisiin lasipulloihin.
I received a big bag of chokeberries from a friend. She told me her juice recipe and even provided a bag of citric acid. Fortunately there are cherry treen in your yard, so I could easily get cherry leaves to give juice just a hint of cherry flavor
Chokeberries are packed with flavonoids and vitamins C & E.
Chokeberry juice
2 kg chokeberries
½ bags (30 g) of citric acid
few handful of cherry leaves
2 l boiling water
½ l brown sugar
Rinse the berries. Heat the water to boiling. Put the berries, tartaric acid and cherry leaves in layers in a steel kettle. Pour the boiling water over.
Let the juice stand under the lid at room temperature for 24 h.
Strain the juice trough sieve and squeeze the juices from the berries into the saucepan. Boil and add sugar.
Bottle juice into clean glass bottles.
Minulla on jokunen aroniapensas pihalla ja paljon omenapuita. Tein viime vuonna niistä sekoitusmehua ja hyvää tuli! Keväällä leikkasin aroniat joten nyt ei tule marjaa kuin vähän. Minä kyllä pidän aronian happamasta mausta, mehuun se sopii tosi hyvin. Mitä varten muuten tuo sitruunahappo on?
VastaaPoistaSitruunahappoa käytetään "nostamaan makua", lisäämään mehun tai säilykkeen happamuutta ja piristämään sen makua ja se käsittääkseni auttaa säilyvyydessäkin. Saamani aroniat eivät olleet kovin happamia eikä mehusta tullut hapanta vaan melko makeaa. Joissain ohjeissa sokeria on jopa puolet marjojen määrästä, se olisi aivan liian makeaa makuuni.
PoistaOnpas ihanan väristä mehua & varmasti raikas maku. En ole koskaan itse valmistanut mitään marja-aronioista, joten olisi ihan uusi raaka-aine ; )
VastaaPoistaUusi oli minullekin - ja mukava sellainen!
PoistaHeissan, sielläkin aroniamehu tehty :). Tykkään itse tosi paljon ja ihan paras C-vitamiinin lähde on. Aiemmin tein tällä repsulla myös, mutta nykyään kun marjoja on 30 litraa, niin helpompi mehumaijalla keitellä.
VastaaPoistaSinulla olikin ihania aroniareseptejä! Pitäisi kokeilla niistäkin joku.
PoistaMinulla onkin puskat täynnä noita marjoja. Pitääpä käydä hakemassa vähän ja tehdä mehua, täällä nimittäin olen kärvistellyt flunssan kourissa koko viikon.
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua sinulle <3
No ehdottomasti kannattaa kokeilla. Sarin Saaran lautasella-blogissa on lisää ihania reseptejä
PoistaKiitos ohjeesta! Meillä on pihalla aroniaa, mutta leikkasin ne keväällä, joten nyt on marjat vähissä. Ensi vuonna sitten mehuntekoon!
VastaaPoistaPistä resepti talteen ensi vuotta varten!
PoistaYstäväni on monena vuonna tarjonnut minulle marja-aronioita mutta en ole ottanut niitä vastaan kun marjat ovat olleet minulle tuikituntemattomia. Nyt harmittaa kun olen jättäyt tilaisuuden käyttämättä.
VastaaPoista