Vegepihvit pavuista | Bean burgers

Vuoden vihannes on papu. Ennen en pitänyt pavuista lainkaan, nykyisin käytän niitä paljon. Yksi suosikkini on valkopapuhummus ja ihan uusin lempiruoka ovat papupihvit, jotka varmasti palaavat ruokalistalle useamminkin.

Pavut ovat ruokaisia. Ne sisältävät moniin muihin kasviksiin verrattuna enemmän kuituja, foolihappoa ja valkuaisaineita, edulliset pavut ovat erinomainen osa kasvispainotteista ruokavaliota. Pavuissa niissä on vain vähän kaloreita suhteessa niiden sisältämiin ravintoaineisiin.


kasvisruoka



papuruoka, proteiini, kasvisruoka

papuruoka, proteiini, kasvisruoka






Papupihvit

1 muna


400 g isoja valkoisia papuja, huuhdeltuna ja valutettuna


2,5 dl keitettyä cous cousia (voit myös kokeilla keitettyä kvinoaa)


3 valkosipulinkynttä, murskattuna


2 rkl aurinkokuivattua tomaattia palasiksi leikattuna


1/2 teelusikallista sitruunamehua


1 dl tuoretta basilika, silputtuna


3 tl riisijauhoa (tai vehnäjauhoa)


1 dl raastettua parmesaania


iso hyppysellinen chilijauhetta


suolaa ja vastajauhettua pippuria

Riko muna isoon kulhoon ja vispaa hyvin. Lisää pavut ja käyttämällä perunasurvinta tai lusikan kuperalla puolella murskaa pavut munan kanssa, kunnes seos on melko tasaista.



Sekoita joukkoon kypsennetty kuskus. Lisää sitten loput ainesosat, sekoita.



Ota taikinasta saman kokoisia mandariinin kokoisia palloja, taputtele taikinasta halkaisijaltaan n.
8 - 10 kokoisia pihvejä.



Laita pannulle tilkka öljyä ja lämmitä keskilämmöllä. Kypsennä papupihvejä kolme minuuttia molemmin puolin, kunnes  ne ovat paistuneet kullanruskeiksi. Tarjoile tahinin, peston ja turkkilaisen jugurtin kanssa.



Onko sinulla lemppariruokaa pavuista?


Finish vegetable of the year is bean. Previosly I didn't like beans at all, but now I love and use them a lot. beans are inexpensive and they are filled with folic acids, fibers and proteins.

My new favorite bean dish are these bean burgers.



Bean burgers

1 egg 
400 g can white beans, rinsed and drained 
2,5 dl cooked cous cous (you can also try cooked quinoa) 
3 cloves garlic, minced 
2 tablespoons roughly chopped sundried tomatoes 
1/2 teaspoon lemon juice 
1 dl packed fresh basil, chopped 
3 teaspoons rice flour (or all purpose flour) 
1 dl grated Parmesan 
big pinch chili powder 
salt and freshly ground pepper 

Crack egg into a large bowl and beat well. Add the beans and, using a potato masher or the back of a big wooden spoon, mash them together with the egg until relatively smooth but with some chunks remaining. 

Fold in the cooked couscous. Then add the rest of the ingredients. Mix until combined.

Roll small handfuls of the batter into balls the size of clementines. Press down to form a patty about 8-10 cm in diameter.

Grease a pan and heat over medium. Cook the patties about 3 minutes a side, until golden brown.  Serve with tahini, pesto and Turkish yogurt.


12 kommenttia :

  1. Onpas raikas ohje, nyt tiedän miten käytän kvinoan jämikset! Tykkään kyllä käyttää papuja jauhettuna erilaisiin pulliin ja pihveihin, ihan sellaisenaan en ole oikein tottunut syömään : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen pavuista kaikkein mieluiten erilaisia tahnoja, mutta syön niitä esim. limellä, chilillä ja yrteillä maustettuna salaateissa.

      Poista
  2. Tämän reseptin otin talteen. Tytär on kasvissyöjä joten tätä oin hänellekin tarjota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä resepti sopiikin hyvin kasvissyöjille, kun proteiiniakin on paljon.

      Poista
  3. Oi miten herkullisen näköisiä. Ihanaa vaihtelua lihalle.
    Mukavaa viikonloppua sinulle Lumo ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Papu"pihvit" ovat herkullilsia, niissä on paljon proteiineja, joten ne ovat myös täyttäviä, mutta eivät tee raskasta oloa.

      Poista
  4. Ai että, nämä sun kuvat on kyllä niin ihania! Resepti vaikuttaa tosi hyvältä, pitääkin kokeilla (olen intohimoinen hyvien kasvispihviohjeiden jahtaaja...)! Tein itse vähän aikaa aika samantyyppisiä papupihvejä (joiden resepti suoraan Hesarin Kasvisruokatorstai-kirjasta). Ohje löytyy täältä, jos haluat kurkata: https://harkittuherkku.blogspot.fi/2017/10/valkopapu-kvinoapihvit.html

    Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä resepti tuokin, tosin lisin vain paistanut pannulla ja tarvittaessa lämmittänyt uunissa niin eivät kuivu.

      Poista
  5. Olen vähän arka käyttämään papuja (vatsavaivat), mutta tässä ohjeessa on niin ihanat mausteet, että pitäisi vaihteeksi kokeilla niitä. Ja kastikkeet toimivat varmasti hyvin niiden kanssa. Kiitos jälleen kivasta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus olen tehnyt jopa papupullia ja seuraksi valkopapuhummusta, mutta siinä mennään jo papua pavulla-linjalla. Onneksi vatsavaivat eivät ole kiusana.

      Poista
  6. Olipahan muuten tosi hyvä ohje!
    Meillä perheen kasvissyöjä-nuoret saavat takuulla näitä, kun seuraavan kerran tulevat Amsterdamiin. Vaikka kyllä toi kaikkiruokainen mieskin popsi papupihvejäsi into piukeena ja ylisti niitä maasta taivaaseen. Kiitos kovasti ohjeesta!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.