Villivihannekset ovat nuorina versoina parhaimmillaan. Niitä kannattaa hyödyntää juuri nyt, ennenkuin lämpöaalto ryöpsäyttää niiden kasvun.
Monet rikkaruohoina pidetyistä kasveista ovat syötäviä. Varmistu kuitenkin, että tiedät mitä poimit. Kasvien tunnistamiseen on sovelluksia ja sivustoja. Esim. nuoret nokkoset, vuohenputket ja litulaukat ovat nyt mehevimmillään. Ne käyvät niin salaatteihin, pestoihin kuin keittoonkin. Isomaksaruoho on kallioilla viihtyvä mehevä mehikasvi, se käy keittoon sekä salaatteihin.
Villivihanneskeiton maku on metsäisen raikas, mutta hienostunut.
.
Villivihanneksia voi huoletta poimia kaupungissakin, kun ei aivan keskustassa, autoteiden varresta tai koirien ulkoilupolkujen varrelta poimi.
Villivihanneskeitto
1,5 l nuoria horsmanverson varsia, nokkosta,
litulaukkaa, isomaksaruohoa ja vuohenputken versoja
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita
1 dl kuohukermaa
1/2 rkl sitruunanmehua
ripaus mustapippuria
ripaus hienonnettuja korianterinsiemeniä
Huuhtele kasvit. Leikkaa horsmanversojen puumainen
kantaosa pois (noin 2 cm). Ryöppää nokkoset nopeasti n. 1-2 min.
Kuori ja hienonna sipulit. Paloittele horsman varret
pienemmiksi paloiksi. Kuullota sipuleita voissa kattilassa. Lisää
villivihannekset, vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä noin 10 minuuttia.
Aja keitto sileäksi sauvasekoittimella. Jos keittoon
jää sitkeitä kasvikuituja, siivilöi keitto (horsma kuoret voivat olla
hieman sitkeitä, siivilöity keitto on samettisen sileää) . Sekoita joukkoon
kerma ja sitruunanmehu. Mausta korianterinsiemenillä ja pippurilla. Annostele
keitto kulhoihin. Koristele nokkospestolla ja versoilla.
Nokkospesto
1 litra nuoria nokkosenversoja
0,5 dl kurpitsansiemeniä tai hsselpähkinää
1,25 dl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
suolaa maun mukaan
Huuhtele nokkosen versot kylmällä vedellä.
Ryöppää nokkosia 1-2 minuuttia. Huuhdo ryöpätyt
nokkoset nopeasti kylmällä vedellä. Puristele vesi nokkosista.
Mittaa tehosekoittimeen tai sauvasekottimen kulhoon öljy, kurpitsansiemenet/hasselpähkinät ja valkosipuli.
Aja teho- tai
sauvasekoittimella tai kunnes massa on tasaista. Mausta suolalla.
Oletko käyttänyt villivihanneksia ruoanlaitossa?
Kuullostaa ja näyttää niin herkulliselta keitolta, nam!
VastaaPoistaHarmi kun meidän ympäristöstä ei saa tuota nokkosta, pitää varmaan lähteä fillaroimaan ja etsimään, onneksi noita horsmia löytyy mökiltä.
Ihanaa aurinkoista ja lämmintä viikkoa sulle Tuuli <3,
Olen tehnyt nokkoslettuja ja hormia käytin salaatissa (sinulta nappasin vinkin).
VastaaPoistaIhanan näköinen keitto!
Herkullista helatorstaita sinulle Tuuli <3
Siis horsmia
PoistaJust bongasin tämän hienostuneen keiton instassasi ja oli heti pakko pyyhkiä tänne. Kuulostaa niin herkulliselta.
VastaaPoistaIhanaa ja aurinkoista torstaita Tuuli. <3
Horsmaa olen joskus käyttänyt,mutta meillä ne ovat vielä niin pikkuruisia,että pitää vielä odottaa.Nokkoset myös tuttuja ja niistä tulee sämpylätkin keväisin tehtyä
VastaaPoistaIhana kattaus ja luonnon antimet pöydässä! Nokkkonen on tuttu, juurikin letuissa ja pastataikinaan joskus lisäsin, pitäisi kyllä enemmän hyödyntää luonnon antimia ruoanlaitossa : )
VastaaPoista