Villivihanneskeitto ja nokkospesto

Villivihannekset ovat nuorina versoina parhaimmillaan. Niitä kannattaa hyödyntää juuri nyt, ennenkuin lämpöaalto ryöpsäyttää niiden kasvun.

Monet rikkaruohoina pidetyistä kasveista ovat syötäviä. Varmistu kuitenkin, että tiedät mitä poimit. Kasvien tunnistamiseen on sovelluksia ja sivustoja. Esim. nuoret nokkoset, vuohenputket ja litulaukat ovat nyt mehevimmillään. Ne käyvät niin salaatteihin, pestoihin kuin keittoonkin. Isomaksaruoho on kallioilla viihtyvä mehevä mehikasvi, se käy keittoon sekä salaatteihin. 

Villivihanneskeiton maku on metsäisen raikas, mutta hienostunut.

Villiyrttikeittoresepti

Villivihanneksia voi huoletta poimia kaupungissakin, kun ei aivan keskustassa, autoteiden varresta tai koirien ulkoilupolkujen varrelta poimi.


Villivihanneskeittoresepti








Villivihanneskeitto

 

1,5 l nuoria horsmanverson varsia, nokkosta, litulaukkaa, isomaksaruohoa ja vuohenputken versoja

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

1 salottisipuli

1 valkosipulinkynsi

1 rkl voita

1 dl kuohukermaa

1/2 rkl sitruunanmehua

ripaus mustapippuria

ripaus hienonnettuja korianterinsiemeniä

 

Huuhtele kasvit. Leikkaa horsmanversojen puumainen kantaosa pois (noin 2 cm). Ryöppää nokkoset nopeasti n. 1-2 min. 

 

Kuori ja hienonna sipulit. Paloittele horsman varret pienemmiksi paloiksi. Kuullota sipuleita voissa kattilassa. Lisää villivihannekset, vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä noin 10 minuuttia.

 

 

Aja keitto sileäksi sauvasekoittimella. Jos keittoon jää  sitkeitä kasvikuituja, siivilöi keitto (horsma kuoret voivat olla hieman sitkeitä, siivilöity keitto on samettisen sileää) . Sekoita joukkoon kerma ja sitruunanmehu. Mausta korianterinsiemenillä ja pippurilla. Annostele keitto kulhoihin. Koristele nokkospestolla ja versoilla.

 

Nokkospesto

1 litra nuoria nokkosenversoja

0,5 dl kurpitsansiemeniä tai hsselpähkinää

1,25 dl oliiviöljyä

1 valkosipulin kynsi

suolaa maun mukaan


Huuhtele nokkosen versot kylmällä vedellä.

Ryöppää nokkosia 1-2 minuuttia. Huuhdo ryöpätyt nokkoset nopeasti kylmällä vedellä. Puristele vesi nokkosista. 

Mittaa tehosekoittimeen tai sauvasekottimen kulhoon öljy, kurpitsansiemenet/hasselpähkinät ja valkosipuli. 

Aja teho- tai sauvasekoittimella tai kunnes massa on tasaista. Mausta suolalla. 

 

 

Oletko käyttänyt villivihanneksia ruoanlaitossa? 

 

 


6 kommenttia :

  1. Kuullostaa ja näyttää niin herkulliselta keitolta, nam!
    Harmi kun meidän ympäristöstä ei saa tuota nokkosta, pitää varmaan lähteä fillaroimaan ja etsimään, onneksi noita horsmia löytyy mökiltä.
    Ihanaa aurinkoista ja lämmintä viikkoa sulle Tuuli <3,

    VastaaPoista
  2. Olen tehnyt nokkoslettuja ja hormia käytin salaatissa (sinulta nappasin vinkin).
    Ihanan näköinen keitto!
    Herkullista helatorstaita sinulle Tuuli <3

    VastaaPoista
  3. Just bongasin tämän hienostuneen keiton instassasi ja oli heti pakko pyyhkiä tänne. Kuulostaa niin herkulliselta.

    Ihanaa ja aurinkoista torstaita Tuuli. <3

    VastaaPoista
  4. Horsmaa olen joskus käyttänyt,mutta meillä ne ovat vielä niin pikkuruisia,että pitää vielä odottaa.Nokkoset myös tuttuja ja niistä tulee sämpylätkin keväisin tehtyä

    VastaaPoista
  5. Ihana kattaus ja luonnon antimet pöydässä! Nokkkonen on tuttu, juurikin letuissa ja pastataikinaan joskus lisäsin, pitäisi kyllä enemmän hyödyntää luonnon antimia ruoanlaitossa : )

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.