Yleensä otan ravintolassa suklaajälkiruoan, mutta jos listalal on jotain sitruunaista, unohdan suklaat ja otan ehdottomasti sitruunajälkiruokaa. Sitruunan kirpeys yhdistettynä makeuteen on ihana päätös hyvälle aterialle.
Tein ranskalaisen sitruunapiirakan heinäkuun lopussa viemisiksi kun yövyimme ystävien luona, mutta sitruunapiirakka on herkullinen jälkiruoka ympäri vuoden. Reseptiä voi soveltaa ja käyttää myös muita sitrushedelmiä. Veriappelsiinipiirakka on varmasti ihana, täyyykin kokeilla talvella kun veriappelsiinit ovat sesongissa. Appelsiineja käytettäessä sokerin määrää voi hieman vähentää.
Koristelin piirakan mansikoilla ja mintunlehdillä, mutta sen voi koristella vaikka ohuiksi leikatuilla sitruunaviipaleilla.
Oletko sitruunan ystävä?
RANSKALAINEN SITRUUNAPIIRAKKA
Pohja
3,5 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1 dl tomusokeria
100 g kylmää voita
1 iso kananmuna
(1/2 tl vaniljauutetta)
Sitruunatahnatäyte
2 keskikokoisen sitruunan mehu
2 rl sitruunankuorta
2 dl sokeria
100 g voita
1/4 tl suolaa
2 isoa kananmunaa
4 isoa kananmunankeltuaista
Aloita tekemällä piirakkataikina. Lisää jauhot, tomusokeri
ja suola monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi.
Lisää kylmä kuutioitu voi ja sekoita, kunnes voi on
herneen kokoisina paloina. Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, voit tehdä taikinan käsin sekoittamalla kylmän voin jauhoseokseen.
Lisää muna (ja vaniljauute), sekoita, kunnes
ainekset ovat yhdistyneet. Älä sekoita taikinaa liikaa.
Peitä taikina kelmulla ja anna sen jäähtyä jääkaapissa
vähintään 1 h.
Laita taikina puhtaalle jauhotetulle alustalle ja kauli
se kaulimella pyöreäksi. Nosta taikina varovasti 23 cm:n piirakkavuokaan. Leikkaa
ylimääräiset reunat pois. Tee haarukalla pieniä reikiä ja laita pakkaseen 20 minuutiksi.
Paista pohja 180 C esilämmitetyssä uunissa noin 15–20
minuuttia tai kunnes kuori on vaalean kullanruskea. Ota uunista ja anna pohjan jäähtyä
täytteen valmistuksen ajan.
Tee sitruunatahna. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä
koko ajan vatkaten.
Kun voi sulaa, seoksesta tulee ohutta. Älä lisää lämpöä.
Jatka vatkaamista, kunnes seos sakenee, noin 5 minuuttia.
Kun seos sakenee, siirrä se siivilään kulhon
päälle ja siivilöi seoksesta pois kaikki ylimääräiset paakut. Näin saat
täydellisen ja tasaisen sitruunatahnan.
Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja anna seoksen jäähtyä noin
20–30 minuuttia.
Kaada sitruunatahna piirakkapohjaan ja tasoita se lastalla.
Paista piirakkaa 180 asteeseen esilämmitetyssä uunissa noin 10-15 minuuttia tai
kunnes reunat ovat hyytyneet.
Anna piirakan jäähtyä, sen jälkeen laita piirakka jääkaappiin vähintään 2 tunniksi, leikkaa ja
tarjoile!
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.