Herkullinen ranskalainen sitruunapiirakka

Yleensä otan ravintolassa suklaajälkiruoan, mutta jos listalal on jotain sitruunaista, unohdan suklaat ja otan ehdottomasti sitruunajälkiruokaa. Sitruunan kirpeys yhdistettynä makeuteen on ihana päätös hyvälle aterialle.

Tein ranskalaisen sitruunapiirakan heinäkuun lopussa viemisiksi kun yövyimme ystävien luona, mutta sitruunapiirakka on herkullinen jälkiruoka ympäri vuoden. Reseptiä voi soveltaa ja käyttää myös muita sitrushedelmiä. Veriappelsiinipiirakka on varmasti ihana, täyyykin kokeilla talvella kun veriappelsiinit ovat sesongissa. Appelsiineja käytettäessä sokerin määrää voi hieman vähentää. 

Koristelin piirakan mansikoilla ja mintunlehdillä, mutta sen voi koristella vaikka ohuiksi leikatuilla sitruunaviipaleilla.

Oletko sitruunan ystävä?

Ranskalainen sitruunapiirakka
Ranskalainen sitruunapiirakka

Ranskalainen sitruunapiirakka




RANSKALAINEN SITRUUNAPIIRAKKA

Pohja

3,5 dl vehnäjauhoja

1/4 tl suolaa

1 dl tomusokeria

100 g kylmää voita

1 iso kananmuna

(1/2 tl vaniljauutetta)


Sitruunatahnatäyte

2 keskikokoisen sitruunan mehu

2 rl sitruunankuorta

2 dl sokeria

100 g voita

1/4 tl suolaa

2 isoa kananmunaa

4 isoa kananmunankeltuaista


Aloita tekemällä piirakkataikina. Lisää jauhot, tomusokeri ja suola monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi.

Lisää kylmä kuutioitu voi ja sekoita, kunnes voi on herneen kokoisina paloina. Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, voit tehdä taikinan käsin sekoittamalla kylmän voin jauhoseokseen. 

Lisää muna (ja vaniljauute), sekoita, kunnes ainekset ovat yhdistyneet. Älä sekoita taikinaa liikaa.

Peitä taikina kelmulla ja anna sen jäähtyä jääkaapissa vähintään 1 h.

Laita taikina puhtaalle jauhotetulle alustalle ja kauli se kaulimella pyöreäksi. Nosta taikina varovasti 23 cm:n piirakkavuokaan. Leikkaa ylimääräiset reunat pois. Tee haarukalla pieniä reikiä ja laita pakkaseen 20 minuutiksi.

Paista pohja 180 C esilämmitetyssä uunissa noin 15–20 minuuttia tai kunnes kuori on vaalean kullanruskea. Ota uunista ja anna pohjan jäähtyä täytteen valmistuksen ajan.


Tee sitruunatahna. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan vatkaten.

Kun voi sulaa, seoksesta tulee ohutta. Älä lisää lämpöä. Jatka vatkaamista, kunnes seos sakenee, noin 5 minuuttia.

Kun seos sakenee, siirrä se siivilään kulhon päälle ja siivilöi seoksesta pois kaikki ylimääräiset paakut. Näin saat täydellisen ja tasaisen sitruunatahnan.

Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja anna seoksen jäähtyä noin 20–30 minuuttia.

Kaada sitruunatahna piirakkapohjaan ja tasoita se lastalla. Paista piirakkaa 180 asteeseen esilämmitetyssä uunissa noin 10-15 minuuttia tai kunnes reunat ovat hyytyneet.

Anna piirakan jäähtyä, sen jälkeen laita piirakka jääkaappiin vähintään 2 tunniksi, leikkaa ja tarjoile!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.