Tämän tomaattipiiraan reseptin olen alun perin löytänyt jostain lehdestä, aikojen saatossa se on hieman muokkautunut. Nyt toteutin sen äitienpäivälounaalle salaatin, pataleivän ja ruskistetun voin kanssa tarvottujen horsmanversojen lisäksi.
Lopputulos olikin mehevä, ruokaisa piiras. Tämä olisi myös oivaa picnic-ruokaa vaikka vuosittaiselle heinäkuun Fiskarsin picnicillemme.
Ranskalainen tomaattipiiras
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
ripaus vaniljasokeria
125 g voita
5 rkl kylmää vettä
Täyte
3 rkl Dijon-sinappia
3 dl juustoraastetta
5 - 7 tomaattia
1 tl Provence-maustetta
0,5 tl mustapippuria
ripaus suolaa
2 murskattua valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl silputtua basilikaa
Sekoita jauhot, suola ja sokeri kulhossa. Nypi sekaan paloiteltu voi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 1 tunti.
Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Sekoita murskatut valkosipulinkynnet öljyyn. Kauli taikina ohueksi pohjaksi voideltuun piirasvuokaan (halk. 25–27 cm). Jätä matalahkot reunat.
Levitä pohjalle sinappi ja ripottele päälle juustoraaste. Asettele päälle tomaattiviipaleet. Mausta tomaatit suolalla, basilikalla ja pippurilla. Pirskottele pinnalle valkosipuliöljyä. Paista piirakka 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa haaleana.
Ripottele pinnalle tarjoiluvaiheessa basilikasilppua ja koristele halutessasi salaatinlehdillä.
I found this tomato pie recipe in some magazine. I made the pie for Mother's Day lunch to be served wiht sala , bread and willowherbs wiht browned butter.
The end result was a tasty, rich pie. This would also be a great dish for our annual summer picnic in Fiskars.
French tomato pie
4,5 dl wheat flour
0,5 tsp salt
pinch of sugar
125 g butter
5 tablespoons cold water
filling
3 tablespoons Dijon mustard
3 dl grated cheese
5 to 7 tomatoes
1 teaspoon Provencale herb mix
0,5 tsp black pepper
pinch of salt
2 crushed garlic cloves
3 tbsp olive oil
3 tablespoons chopped basil
Mix the flour, salt, and sugar in a bowl. Mix in butter. Add water and stir quickly until smooth. Wrap the dough in cling film and let it rest in the refrigerator for about 1 hour .
Cut the tomatoes into thin slices. Mix the crushed garlic in the oil. Roll out the dough into a thin crust for a greased pie pan ( diameter 25-27 cm). Leave shallow edges.
Spread the mustard on the bottom and sprinkle with grated cheese. Arrange tomato slices on top. Season the tomatoes with salt, basil and pepper. Sprinkle tomatoes with garlic oil. Bake the pie in the oven at 225 degrees for about 20 minutes. Serve lukewarm .
Before serving sprinkle with basil.