Viisi viikon varrelta

Taas on viikko vierähtänyt. Tasaisesti töitä ja kotoiluakin. Vähän sain niitä kaappejaki ja "miljoonalaatikonkin" siivottua parina iltana, tosin työsarkaa on vielä jäljelläkin...


Itse-leivottu-leipä, sämpylätaikina


Itse-leivottu-leipä, leivonta

Itse-leivottu-leipä


Olen pitkästä aika innostunut leipomaan. Nämä sämpylät valmistuivat samalla reseptillä, jolla leivoin patonkeja. Tein taikinan illalla, pyyhkeellä ja kelmulla peiteltynä taikina kestää hyvin myös yön yli kohotuksen. Koska olin eiliseen saakka yksin kotona, pakastin osan sämpylöistä ja olen sulatellut niitä yksitellen aamiaiselle.


Valio-jäätelöfabriikki, valio-jäätelö


Valio-jäätelöfabriikki, valio-jäätelö


Valio julkisti lehdistölle kuluneella viikolla paluunsa jäätelömarkkinoille kymmenen vuoden tauon jälkeen Jäätelöfabriikki-konseptilla. Oulussa valmistettavien premiumjäätelöiden makuina ovat kreisi kinuski, mansikka-basilika,  mustikka-ruis,  porkkanakakku,  macchiato-suklaa ja salmiakki-chili. Suosikkini oli minun suussani lempeän tulinen salmiakki-chili ja kakkosen tuli suolainen kreisi kinuski, tosin jälkeenpäin huomasin, etten niistä ehtinyt ottamaan jäätelönhimoissani kuvaa. Tällaisia raidallisia purkkeja kuitenkin, kauppoihin tulossa maaliskuussa. Salmiakki-chilin tulisuuden asteesta tuli keskustelua, osan mielestä jäätelössä oli selvää potkua, toisten mielestä chili tuntui hyvin mietona. Tulisuuden aistimisessa on selvästi eroja.

Jäätelölanseeraus lumisena pakkaspäivänä ei ole kuulemma lainkaan outoa, suomalaiset kun monista muista kansakunnista poiketen syövät jäätelöä tasaisesti läpi vuoden.



vegaaninen, r-kioski



R-kioski muisti perjantaina vegaanisella lounaalla*. Laatikossa olivat raikkaat mustikka-inkiväärimehu, libanonilainen linssi-tabbouleh-hummus-salaatti, falafel-wrap, sekä mango-kookos-kvinoapudding. Kaikki tuotteet ovat vegaanisia ja mustikka-inkiväärimehu ja kvinoapudding gluteenittomia. Vegaanisuus todella on valtavirtaa nykyään. Ravintoloista saa vegaaniannoksia, tilaisuuksien tarjoilut ovat usein vegaanisia ja yleensäkin vegaaninen tarjonta on kasvanut joka puolella.



deisgn-laakso-sundman, olivia-klein, tabitha-james-khan


Siippa kotiutui työmatkaltaan eilen,  minä vuorostani lähden huomenna neljäksi päiväksi Pariisiin työmatkalle. Koetan selvitä jonkinlaisella kapselipuvustolla. Näille helmikuun messumatkoille yleensä voikin pakata vähemmän kuin syyskuun messureissuille. Silloin jään yleensä viettämään muutaman päivän vapaa-aikaakin Pariisiin ja kun säätkin voivat vaihdella huimista hellelukemista viileisiin iltoihin, täytyy erilaisia vaihtoehtoja olla enemmän mukana. Nyt luvassa taitaa olla lunta ja liikennekaaosta, joten parasta varustautua lämpimällä kerrospukeutumisella, josta voi tarpeen mukaan keventää.



smoothie, smoothiebowl, ystävänpäivä


Instagramin puolelle ehdin ehkä päivittämään Pariisin-fiiliksiä, mutta toivottelen jo etukäteen hyvää ystävänpäivää. Ihanaa, että jaksatte seurata.

Miten sinun viikkosi on sujunut?




*saatu blogin kautta

Luksusaamiainen; granolaleivos ystävänpäiväksi

Mietitkö jo miten yllättää rakkaimpasi ystävänpäivänä? Tavallista parempi aamiainen antaa (ystävän)päivälle suloisen alun.

 Selailin vanhoja postauksia, vastaan tuli aamiais- tai brunssipöytäänkin sopivan granolatortun resepti parin vuoden takaa. Muistelin tehneeni granolatorttua myös kauniina alkukesän viikonloppuna, kun Siipan Australiassa asuvat sukulaiset olivat Suomessa. Kaipuu kesään iski välittömästi, kun katselin lämpöä ja kukkaloistoa huokuvia kuvia.



brunssi,aaamiaine, granolatorttu, granola

brunssi,aaamiaine, granolatorttu, granola


brunssi,aaamiaine, granolatorttu, granola

Tällä kertaa halusin tehdä pienempiä leivospohjia. Patonkia leipoessani tein samalla granolaleivoksiin muutaman pohjan, ne säilyvät ilmatiiviissä purkissa viikon verran. Granolaleivoksia ehtii täyttää arkiaamunkin piristykseksi jugurtilla ja marjoilla. Suloisella granolaleivoksella voisi tosiaan vaikka yllättää rakkaimpansa ystävänpäivän aamuna. Itse olen työmatkalla ystävänpäivänä, mutta ehkäpä teen taas granolaleivoksia sunnuntaina kun olemme molemmat yhtäaikaa päivän kotona.

Aiotko juhlistaa ystävänpäivää -vai onko se mielestäni markkinamiesten keksintö, jonka voi unohtaa?

Tartarpihvi

Tartarpihvistä tulee aina mieleeni jo edesmennyt työntantajani, jonka suosikkiannoksia tartarpihvi oli. Hän halusi sitä usein syödä sitä Pariisin messumatkoilla ja minäkin söin sitä hänen seurakseen muutaman kerran. En ole messumatkoilla tainnut tartarpihviä syödä sen koommin, etäytyy katsoa näkyykö sitä pariisilaisravintoloiden listoilla ensi viikolla.

Raaka liha jakaa mielipiteitä, mutta tämä klassikkoannos nousi viime vuonna yhdeksi trendiruoaksi niin meillä kuin maailmalla. Viime keväänä söin tartarpihviä mm. Shelterissä ja Grönissä

Grönissä tartarpihvi oli hautautunut runsaas salaatin alle. Tämä annos oli mielessäni, kun tein tartarpihviä kotona.

 Jos olisin tehnyt tartarpihviä alkukesällä, olisin tarjonnut sen villiyrttien kera; lihan seuraksi poiminut  vaikka ketunleipää, horsman versoja, litulaukkaa, syreenin nuppuja ja sarviapilan kukkia. Helmikuussa voi vain haaveilla itsepoimituista villivihanneksista, joten käytin versosalaattia sekä sitruunan kuorta.

Tartarpihvi kannattaa aina valmistaa laadukkaasta, tuoreesta suomalaisesta naudanlihasta.  Sen voi tehdä myös hirvestä tai lampaasta. Olen syönyt myös raakaa kanaa Japanissa -tosin tajusin annoksen olleen kanaa vasta syötyäni sen. Meilläpäin raa'an kananlihan syömistä ei suositella. 

Tartarpihvin kanssa tarjotaaan usein  munankeltuaista, sen korvasin itsetehdyllä aiolilla, johon lisäsin vielä lusikallisen kotitekoista pestoa. Valkosipulimajoneesin rasvaisuus ja kapriksen happoisuus sopivat hyvin miedon makuisen lihan seuraksi.





Tartarpihvit kahdelle

150 g naudan sisäpaistia 
1/4 tl suolaa
pippuria
hyppysellinen kuivattua chiliä

Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Jos haluat rakenteeltaan hienomman lopputuloksen, voit myös raapia lihaa veitsenterällä. Sekoita hienonnetun lihan joukkoon, kuivattu chili, suola ja pippuri. Siirrä peitettynä jääkaappiin odottamaan.

Salaatti


70 g versosalaattia
1 rl sherryetikkaa
1 rl oliiviöljyä
1 rl tuoretta timjamia
½ sitruunan raastettu kuori

Sekoita versot ja sherryviinietikka nyvin. Anna seisoa 10 min. Ravistele salaatista ylimääräinen etikka. Sekoita keskenään salaatti ja oliiviöljy. Ripottele päälle raastettu sitruunankuori.

Lisukkeet

4 rl aiolia (täältä superhelppo aioliresepti)
2 rl kapriksia
1 pieni punasipuli leikattuna pieniksi kuutioiksi

Mikäli sipuli on kitkerää, voi kitkeryyttä taittaa liottamalla leikattua sipulia suolahyppysellisellä maustetussä vedessä n. puoli tuntia. Valuta sipuli siivilässä.