Neljän tunnin patonki

Viikonloppu edessä - viikonloppuna on mukava puuhailla kotona ja vaikka leipoa muiden kotipuuhien lomassa. Rakastan leipää, tuskin mikään tuoksuu niin hyvältä kuin vastaleivottu leipä. Rapea kuori, pehmeä, huokoinen sisus... mmm, taitaa olla "pakko" leipoa patonkia tänäkin viikonloppuna.

Vuosi sitten jaoin blogissa ruotsalaisen leipurimestari Jan Hedhin patonkiohjeen. Patonki oli loistava sitkoltaan ja maultaan, mutta patongin valmistus vei miltei päivän. Nyt löysin Saveur-lehden neljän tunin patongin reseptin. Ei siis ihan pikaresepti sekään, mutta hyvää ei voi liiaksi hoputtaa. Aktiivista työaikaa ei toki ole koko neljää tuntia. Ja lopputuloksena on herkullinen, hyvin kohonnut, rapeakuorinen ja sitkoltaan hyvä patonki, jota kannattaa muutama tunti odotellakin.

Käytin taikinaan italialaista 00-jauhoa. Sitä on aiemmin saanut lähinnä erikoisliikkeistä, mutta marketeista saa nykyisin ainakin Hungry Chef-pizzajauhoa, myös Lidlin Belbake Strong wheat flour antaa hyvän sitkon.









Neljän tunnin patongit

3,5 dl vettä, 45 ° C
1 tl  kuivahiivaa
7,5 dl jauhoja
2 teelusikallista suolaa
ruokaöljyä kulhon öljyämiseen
1,5 dl jääkuutioita

Sekoita vesi ja hiiva suuressa kulhossa. Anna seisoa, kunnes hiiva-vesiseos vaahtoaa hieman, noin 10 minuuttia. Lisää jauhot ja sekoiteta haarukalla, kunnes kaikki jauhotovat imeytyneet veteen. Anna taikinan seistä kulhossa noin 20 minuuttia.

Lisää suolaa, siirrä taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa, kunnes taikin on sileä ja joustava, noin 10 minuuttia. Voit käyttää myös yleiskonetta vaivaamiseen. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon, peitä kulho muovikelmulla ja aseta kulho vedottomaan paikkaan, esim. kylmään uuniin tai mikroaaltouuniin. Anna taikinan levätä kunnes se on kaksinkertaistunut kooltaan, noin 45 minuuttia. Nosta taikina kevyesti jauhotetulle työpydälle ja muovaa 20 x 15 cm levyiksi. Taita pidemmät sivut keskelle ja taita lyhyemmät puolet kohti keskustaa, vähän kuin viikkaisit T-paitaa.

Nosta taikina takaisin kulhoon saumapuoli alapäin. Peitä kulho kelmulla uudelleen ja nosta takaisin kylmään uuniin. Anna taikinan nousta kylmässä uunissa kaksinkertaiseksi kooltaan, noin tunnin ajan. Nosta kulho uunista ja nosta valurautainen paistinpannu uunin pohjalle. Nosta leivinkivi tai ylösalaisin laitettu uunipelti pannun yläpuolelle.

Kuumenna uuni 240 C ° asteeseen. Nosta taikina kevyesti jauhotetulle työpöydälle ja leikkaa kolmeen samankokoiseen palaan. Muovaa jokaisesta taikinapalasta noin 30 cm pituinen "köysi". Nosta taikinaköydet jauhotetulle leivinpapeille tasaisien välimatkojen päähän toisistaan.
Laskosta leivinpaperi poimulle taikinaköysien väliin j alaita molemmille reunoille vielä tiukasti rullatut keittiöpyyhkeet. Näin taikina nousee ylöspäin, eikä leviä sivusuuntaan. Peitä kevyesti muovikelmulla. Anna nousta noin 50 min, kunnes patongit ovat nouseet. Poista pyyhkeet ja vedä leivinpaperi suoraksi. Leikkaa saksilla neljä viiltoa kuhunkin patonkiin.

Nosta leivät uunipannulle tai paistokivelle uuniin. Laita jääkuutiot paistinpannulle uunin pohjalle (tämä tuottaa höyryä, joka mahdollistaa leipien nousemiden kokonaan ennen rapena kuoren muodostumista - en tosin ole varma ovatko jääpalat tässä sen parempia kuin kylmä vesi. Jääpalat sulivat nopeasti ja vesi alkoi kiehua pannussa hetkessä). Paista patonkeja kunnes ne ovat tummanruskeita ja rapeita, 20-30 minuuttia.

Purppuraisia unelmia

Pantonen vuoden väri 2018 on dramaattinen violetin sävy PANTONE 18-3838 Ultra Violet viestii omaperäisyyttä ja kekseliäisyyttä, se on tulevaisuuteen kurkotteleva ja visionäärinen väri.

Samaa värimaailmaa edustavat Dr. Hauschkan kevään 2018 Purple dreams-kokoelman meikkivärit. Ruotsalaistaiteilija Emma Lindströmin taiteen inspiroimat tuotteet tulevat myyntiin helmikuun alussa.

Olen käyttänyt viime aikoina enemmän ja enemmän luonnonkosmetiikkaa, vaikka olenkin "sekaani" myös kosmetiikan suhteen. Ensin kokeilin hoitotuotteita, nyttemmin meikkipussiin on päätynyt myös luonnonkosmetiikkasarjojen värikosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikkameikit ovat kehittyneet viime vuosina paljon ja niissä aiempaa paremmat pigmentitkin. Käyttömukavuudesta, ulkonäöstä ja pysyvyydestä ei siis tarvise tinkiä luonnonkosmetiikkaa käyttäessäkään.


Purple dreams, luonnonkosmetiikka
Dr. Hauschka, luonnonkosmetiikka, kevät 2018


Dr. Hauschka, luonnonkosmetiikka


Dr. Hauschka

Dr. Hausckha, luonnonkosmetiikka

Dr. Hauschkan meikeissä on voimakkaat mineraalipigmentit. Luomivärit sisältävät mineraalipigmenttejä ja rohtokasviuutteita, jotka samalla hoitavat herkkää silmänympärysihoa. Tuotteet eivät sisällä synteettisiä hajusteita tai säilöntäaineita eikä niissä ole käytetty mineraaliöljyjä, parabeeneja, silikonia tai PEG:tä. 

Olen etenkin arkena melko hillitty meikkaaja. Pidän neutraaleista sävyistä, joilla saa luonnollisen, mutta kuitenkin huolitellun meikin. Olen arastellut vähän turhaankin violetin sävyjen käyttöä silmämeikissä. Violetinkin sävyillä saa pehmeän luonnolliselta näyttävän meikin. Riia Koivisto loihti näyttävän juhlameikin ruskettuneelle, tummemmalle näyttelijä Minttu Mustakalliolle ja Juliette Handolin arkimeikin vaalealle bloggaaja Mona Niemiselle - ja hyvältä näytti molemmilla, ei yhtään liian överiltä. 

Dr. Hauschka, luonnonkosmetiikka

Itse olenkin jäljitellyt Monan arkimeikkiä näillä pehmeillä, kevyesti helmiäisillä sävyillä. Vaaleammat sävyt ovat olleet silmämeikin pohjana, tummemmilla olen rajaillut. Pehmeän lilanharmaan sävyinen rajauskynä sopii myös hyvin päivämeikkiin. Kevyesti hohtava väripuuteri raikastaa ja heleyttää meikkiä olematta kuitenkaa liian kiiltävä. 


PR-näytteiden mukana tuli myös Ecotoolsin sivellinsetti. Uudet siveltimet ovat olleet ostoslistalla jo jonkin aikaa, nyt menivätkin kaikki vanhat meikkisiveltimet vaihtoon.

Onko teillä jotain värejä, joiden sopivuutta olette epäilleet, mutta ihastuneetkin kokeillessanne?


* kosmetiikkatuotteet PR-näytteitä

Viisi viikon varrelta

Tällä viikolla on taas tullut syötyä hyvin useaan otteeseen. Alkuvuosi on ollut täynnä erilaisia menoja ja tapahtumia, eikä ole sujunut mitenkään erikoisen kevyesti. Ensi viikolla Siippa lähtee kymmenen päivän työreissuun, taidan pitää syömiset niukempana hänen poissaollessaan. Salaattia, kiitos!



Blinikestit, blinijuhlat
Blini

Blinit

Sunnuntaina juhlittiin kälyni syntymäpäiviä. Hän oli kattanut pöydän kauniisti ja paistanut ison kasan blinejä, jotka tarjottiin runsaan lisukevalikoiman kera.


Avokadoleipä


Avokado
Avokado, avokadoleipäAvokadoleipä on ikisuosikki. Tässä eilisaamun leivässä vielä vähän raastettua pecorinoa päällä. Niin hyvää!



Alusvaatteet, anastasia, change-alusvaatteet
Näin vuoden aluksi päätin uusia alusvaatevarastoani. Change-alusvaateketjulta saadulla lahjakortilla* sain yhden setin, mutta innostuin samalla ostamaan useamman parin  - ja tällä kertaa muutakin kuin mustaa ja nudea. Samalla innostuin heittämään vanhimmasta ja kulahtaneimmasta päästä pois. Changen mitoitus on hieman erilainen kuin muilla, ympärysmitasta lähti pois, mutta kuppikoko kasvoi!

Kuvassa oleva Anastasian Liquid Glow* on muuten mielenkiintoinen tuote. Tuubissa ja vielä kädenselkäänkin kokeiltuna Bronzed-sävyinen korostusväri oli aivan liian metallinhohtoinen makuuni. Ennen kuin olin laittamassa tuotetta kiertoon, kokeilin sitä kuitenkin hyvin kevyesti kasvoille, tuote antoikin vain hillityä hohtoa. Olen käyttänyt sitä jopa ihan hillityssä arkimeikissä antamaan tervettä hehkua.


Matkailu, tallinna

Tallinna, matkailu

Tallinna oli taas kohteena kuluneella viikolla - tosin taas lähinnä tiukkaa työtä. Yövyin Tallinnassa ja kävin Dom-ravintolassa syömässä yhteistyökumppaneiden kanssa. Kameraa en tullut kuitenkaan kaivaneeksi esiin. Hyvä ruoka ja upea esillepano, mutta ravintolan ainoina asiakkainakin saimme tarjoilijalta melko nuupeaa palvelua.


Paulig, flavor studio


Torstai-iltana osallistuin Favor Studiossa Teurastamolla Pauligin jäjestämälle kokkikurssille Alex Nurmen johdolla, siitä ja parista mielenkiintoisesta reseptistä tuonnempana lisää

*Change-lahjakortti ja korostusväri saatu viestintätoimistojen kautta

Miten sinun viikkosi on sujunut?