Kaksi vuotta 5:2-paastoa * Two years on 5:2 fast

 


Olen koko elämäni olut jojottelija. Olin jo alakoululaisena pyöreä, teininä yhtenä kesänä laihduin kuin huomaamatta tallihommissa, sitten taas pyöristyin. Reilu kaksikymppisenä päätin laihtua ja laihduinkin hyvin. Kolmekymppiseksi mennessä olin taas lihonut. Sitten tuli elämäntilanteen äkillinen muutos ja laihduin parikymmentä kiloa yhdessä kesässä edes tajuamattani. Ihmettelin vain kun kuuman kesän jälkeen syysvaatteet olivat niin oudon näköisiä. Kilot pysyivätkin aika mukavasti joitain vuosia pois, kunnes hiipivät takaisin. Ajattelin muutama vuosi sitten itsepetoksessa pyöreitä poskiani katsoessani, että aika on tehnyt tehtävänsä, piirteet ovat valahtaneet ja korkeat poskipäät ovat muisto vain.... No, eivät ne olleet valahtaneet vaan pyöristyneet...

Miltei tasan kaksi vuotta sitten Siippa katsoi Michael Mosleyn terveysdokkaria 5:2-paastosta, innostui ja sanoi haluavansa kokeilla. Minä totesin, että sitten kokeillaan molemmat, ei siitä mitään tule, jos toinen on minimikaloreilla kahdesti viikossa ja toinen ei. Minähän meillä vielä ruoatkin teen. Ajattelimme testata kaksi kuukautta, emmekä kertoneet kenellekään. Paastopäiviä voi vaihdella menojen mukaan, joten vieraisillakaan ei tarvinnut kieltäytyä tarjottavista laihdutukseen vedoten. Kahden kuukauden rajapyykin lähestyessä moni alkoi huomauttelemaan, että olemme laihtuneet. Päätimme jatkaa ja nyt siis kaksi vuotta on tulossa täyteen. Kolmen kuukauden kohdalla kerroin blogissa, kun tuloksia alkoi omasta mielestänikin näkyä. Samalla ajattelin, että kun tämä on julkista, se innostaa sitoutumaan elämäntapaan.

Minulta on tippunut -17 kg ja mieheltä suunnilleen saman verran. Kakkua, viiniä tai suklaata ei ole hyvästelty. Ehkä ilman niitä painoa olisi tippunut enemmänkin, mutta halusimme elämäntavan, johon pystyy sitoutumaan. Jatkuva tiukka ruokavalio kieltäytymisineen olisi meille paljon vaikeampaa.

My weight has gone up and down all my life. Two years ago I and my husband started 5:2 fast inspired By Michael Mosley's documentary. We have followed it for two years now, find it quite asy to cut calories down to 500 kcal twice a week and eat as normal on other days. I have lost -17 kg since end March 2013 and Husband has lost almost as much. I have lost abt 18 cm from waist and quite a lot from my cheeks as you can see in the below photos, each taken a year apart.
 Joo, ja ne poskipäätkin ilmestyivät näkyviin. Sanonkin, että vyötäröltä on lähtenyt 18 cm ja poskista 10 cm! Kuvat on otettu n. vuoden välein, vasemman puoleinen pari vuotta sitten ennen uutta elämäntapaa, keskimmäinen viime keväänä ja viimeisin kuva on viikon takaa. Ensimmäisen ja keskimmäisen välillä ero on aika huomattava. Keskimmäisellä superblondilla on aika paljon kapeammat posket kun tuolla vasemman puolisella omenaposkella. Vuoden takaisesta kasvot ovat kavenneet vielä hieman, mutta suurin muutos tuli ensimmäisen vuoden aikana. Nyt lähinnä ylläpidetään saavutettuja tuloksia.
 
 Paino saattaa välillä heittelehtiä useita kilojakin; muutaman kerran vuodessa olen jättänyt paastopäivät väliin matkoilla ja syönyt mitä huvittaa. Kotiin tultua suolaisen ruoan, viinin ja lentoturvotuksen näkee vaa'asta aika hyvin. Viikon= parin paastopäivän jälkeen lukemat ovat kuitenkin takaisin matkaa edeltävissä lukemissa. Suhtaudun 5.2-paastoon elämäntapana, josta voi satunnaisesti höllätä muutaman kerran vuodessa ja palata sitten taas ilman huonoa omaatuntoa normaaliin tahtiin.

Laihaa minusta ei taida tulla koskaan, eikä se ole ollutkaan tavoite. Tällä elämäntavalla on toki haettu keventymistä/kaventumista, mutta myös terveydellisiä vaikutuksia, joita painonpudotus tuo usein mukanaan. Kilomääräisiä tavoitteita en ole asettanut.

Yksi tärkeimpiä oppeja matkan varrella on ollut huomata, että nälän tunne ei aina olekaan oikeaa nälkää vaan usein vain mielihalua syödä jotain. Nälän tunnetta oppii hallitsemaan, se tulee ja menee päivän aikana, paastopäivinä noudatan yhden 500 kcal aterian mallia. Yleensä pidämme paastopäivät maanantaisin ja keskiviikkoisin. Esim. tiistaina syön normaalisti, sitten olen 24 h syömättä (juoden kuitenkin runsaasti vettä ja jonkin verran kahvia ja teetä). Keskiviikkona syön tuon 500 kcal aterian ja seuraavana aamuna syön taas normaalisti. Aamulla ei kuitenkaan ole raivokas nälkä, vaan pikemminkin pienemmälläkin aamiaisella tulee täyteen.

Kuten olen aiemminkin todennut, ei tämäkään ole ainoa autuaaksi tekevä laihdutus/elämäntapamuutos, joka sopisi kaikille. Meillä 5:2 on kuitenkin toiminut ja tällä tiellä on tarkoitus jatkaa.


Joidenkin tutkimusten mukaan 5:2-dieetillä on laihtumisen lisäksi muitakin positiivisia terveysvaikutuksia. Sen uskotaan esimerkiksi vaikuttavan positiivisesti aivojen terveyteen ja alentavan mm. dementian ja Alzheimerin taudin riskiä. Paastopäivä antaa elimistölle mahdollisuuden lepoon ruoansulatuksen aiheuttamasta "tulehdustilasta". Dieetillä on havaittu positiivisia vaikutuksia myös verenpaineeseen, verensokeriarvoihin, veren rasva-arvoihin ja insuliiniherkkyyteen. Dieetin uskotaan myös hidastavan vanhenemiseen liittyviä elimistön prosesseja, sillä paasto vähentää elimistön IGF-1 -kasvutekijän tuotantoa. Joka elämäntavasta toki löytyy jopa toinen toisensa kumoavia tutkimustuloksia, mutta ehkä näissä tuloksissa on ainakin totuuden siemen...

Aiempia postauksiani aiheesta ja joitain paastopäiviin sopivia reseptejä löytyy täältä.5:2 fast isn't the only method to control weight and get the health benefits of weight loss, but it has worked for us.

I have learned that "hunger" isn't alwasys real hunger but just simple craving to get something to eat. On fast days we eat only one 50 kcal meal in hte evening, which means there is 24 h pause between meals. During the day I drink plenty of water, a big cup of tea and mug of coffee without getting super hungry and cranky. Even the next "normal" morning I am not very hungry.

More of my thoughts and  experiences on 5:2 fast you can read in my previous posts here. You can also find several recipes for fast days.
 


26 kommenttia :

 1. Mielestäni on upea juttu, että olette löytäneet teille oikean tavan löytää hyvä olo. Hyvä olo tulee mm.kapeammasta olemuksesta. Mielestäni näytit himskatin hyvältä, eikä aikuisen naisen tule olla langanlaiha teinivartaloinen. Rypytkin näkyisivät paremmin.

  Tätä täällä yrittelen myös, mutta en ole varma onko kalorimääräni aivan tuo 500 matalakaloripäivinä. Suunta on kuitenkin laskeva, tosin vasta 3,5kg lähtenyt, no keskiviikkona tulee 3-viikkoa, että kai se on ihan hyvin. Olisi vain niin kiirus tämän "elämäntaparempan" kanssa.

  Kivaa että teit tästä postauksen, toi lisää sparrausta omiin haasteisiin. Täälläkin halutaan poskipäät esille. ;)

  Mukavaa alkanutta viikkoa Lumo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän jännitti julkaista näitä kuvia, hieman pelkäsin ivallisten kommenttien ryöppyä.
   Järkevät, ihanat aikuiset naiset ovat ymmärtäneet kannustaa ja onnitella siitä mitä on saavuttanut, eikä pilkata menneestä tai todeta, ettei tästä kannata paljoa ylpeillä.

   5:2 ei ole kaikkein nopein pudotusmetodi, mutta sitoutuminen tähän on meille ollut tärkeämpää kuin nopea tahti.

   Poista
 2. Hei,
  hienolta kuulostaa! Onnea!
  Täällä on kans samanlaista menoa menossa eri metodilla kuitenkin. Kylläkin puoleen vuoteen olen pudottanut reilu 20 kg ja mistään muusta en ole luopunut kuin makeista leivonnaisista ja alkoholista, niitä kyllä en enää kaipaakaan ja jo tulee mielihalu silloin syön, mutta juoda en taida.
  Minulla suurimman osan muutoksen on tehnyt liikkuminen, kun pääsin monen vuoden liikkumattomuuden jälkeen liikkumaan, niin paino lähti putoamaan jo automaattisesti ja olisi varmaan pudonnut ilman isompia ruokaremonttejakaan. Mutta näillä mennään 200g:n päässä on bmi:n normaalipainoisen raja, jihhaa!
  Mukavaa pääsiäisviikkoa!
  -päivi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi olkoon, Päivi! Kiva kuulla, että olet onnistunut tavoitteissasi noin hienosti.

   Poista
 3. Hieno saavutus! Itse olen välillä paastonnut 16:8. Toimii! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa Mietimme jossain välissä muutakin tahditusta, mutta 5:2 on ollut meille helppo noudattaa, joten tällä jatketaan.

   Poista
 4. Minusta tuollainen on järkevää ettei kuijoteta nälässä monta viikkoa ja sitten taas syöminen jatkuu kuin ennenkin vaan että se on osa tavallista arkea. Hieno juttu ja kevyempi olo on varmasti mukavampi.
  Sinulla on viimeisessä kuvassa tosi kaunis väri hiuksissa, sopii sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä keventymisen huomaa portaita harppoessa ja muutenkin arjessa.

   Kiitos, sopivan värin hakeminen on ollut aika vaikeaa. Punapigmetti, jota ei mielestäni muuten väristä näe, puskee värjäyksessä esiin keltaisuutena, jota kampaajat ovat kompensoineet vaalentamalla enemmän. Vaihdoin kampaaja useamman kerran, kunnes löysin nykyisen kampaajani Eddien, joka myönsi heti, että pari kertaa voi mennä hakiessa oikeaa sävyä. Nyt olemme päässeet luonnollisen näköiseen väriin.

   Poista
 5. Onnittelut hienosta painonpudotuksesta! Tuo on hyvä systeemi, kun mitään ei tarvitse kokonaan jättää pois ja kehittää siten turhia himotuksia. Tuota voisi pitää jopa kohtuullisen syömisen mallina.

  Toivon niin, että saisin itseni tsempattua samaan. Kokeilin kerran viikon ja se onnistui hyvin, mutta unohtui jo seuraavalla viikolla;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain luin, että kestää noin 3-4 viikkoa sopeutua uuteen elämänmuutokseen, etenkin jos se liittyy painonpudotukseen. Ensimmäiset viikot/kuukaudet olivat opettelua, mutta nyt tämä menee jo rutiinilla.

   Poista
 6. Hieno saavutus ja onnea siitä :)

  VastaaPoista
 7. Hei! Nythän on niin, että tuolle painonpudotukselle on todella ollut tilaus!!!
  - n. 17 kg no huh huh. Viimeisin "kokovartalokuva" kertoo, että vieläkin voisi jatkaa, no vaikkapa liikkumalla. Jatkoa vaan hommalle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olihan sille tarvetta ja olen iloinen että lähdin tälle tielle. Sinulla kommentistasi päätellen ei ole ollut kamppailua painon kanssa, saat olla onnellinen mielenlujuudesta ja/tai hyvistä geeneistä.

   Poista
 8. Hienoa, upea suoritus! Viiskakkonen ei ihan minulle käynyt, kokeilin sitä. Minulla ei ole paljoa pudotettavaa ja siksi paino tuntui vaan junnaavan paikallaan. Kun saisi itsensä muuten keventämään ja liikkumaan enemmän ja enemmän, se riittäisi :D Hyvää kevättä sinne ja tsemppiä jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä oman, sinulle sopivan elämäntavan löytämiseen. Mikään metodihan ei ole sellaisenaan kaikille sopiva.

   Poista
 9. Kiitos sinulle kun aikanaan tästä kirjoitit. Itse päätin myös kokeilla ja reipas vuosi 5:2:sta takana ja tyytyväisempi en voisi olla. Paino on tippunut ja erityisesti huomaan että keskivartalosta. Itse sovellan paastopäivinä muutaman pienemmän aterian pitkin päivää kun ilman mitään ravintoa en jaksaisi urheilla, mutta se onkin mahtavaa kun löytää sen oman parhaan tavan. Kiitokset vielä inspiraatiosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuinka kiva kuulla, Anni! Yhtä kaavaa ei todellakaan voi soveltaa kaikille, mukava, että olet löytänyt oman tapasi elämänmuutokseen.

   Poista
 10. Upea saavutus, huikea tulos parissa vuodessa. Elämäntapamuutos onkin ainoa keino pitää kilot kurissa, muutaman viikon tai kuukauden kuurit eivät auta. Olen joskus harkinnut tätä paastoa noiden muiden terveysvaikutusten vuoksi. Pitää vain vielä saada mieskin innostumaan asiasto, paastopäivien ruuanlaitto kaataa muuten homman munkin osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän olemme pystyneet sitoutumaan ja se onkin avainsana. Mieluummin rauhallinen tahti ja vähän vähemmän kiloja kuin rankka nopea pudotus, jota on vaikea ylläpitää.

   Poista
 11. Hieno saavutus - onnea!
  Ja tuo, että kilot lähtevät hitaasti, on hyvä asia - esimerkiksi kasvosi eivät ole kärsineet ollenkaan laihdutuksesta! Upea olet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rauhallinen tahti on ollut hyväksi, nahka on pysynyt menossa mukana.

   Poista
 12. Upea suoritus, olet laihtunut juuri sopivasti - niin että kasvot eivät ole "kärsineet" (ts. posket kuopalla) kuten naisille helposti käy. Mielestäni sinulla ei ole tarvetta laihtua enempää, ylläpito riittää :)
  - Seija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän sitä sanotaan ,että neljänkympin jälkeen pitää valita kroppa tai kasvot... Hidas tahti on ollut hyvästä, nahka ei ole jäänyt pahasti roikkumaan niin kuin olisi voinut käydä nopeammalla vauhdilla.

   Poista
 13. Onnea, upea saavutus! Olen itsekin ollut jo varmaan pari kuukautta tällä systeemillä, mutta en käynyt vaa´assa ennen aloitusta. En vaan uskaltanut, sillä olen viime vuodet antanut vaan mennä :( Kaiken sairastelun ja työpaikan ikävyyksien takia ei ole kiinnostanut. Nyt selkäni on välillä ollut kipeä, johtuen mm. jostain lapsuudessa saadusta vammasta, skolioosista ja huonoista lihaksista. Joten aloitin tämän, alussa tuntui, että vatsamakkarani pieneni, mutta nyt en enää tiedä. Tosin en pysty ihan tuohon 500 kcal, joten kai sitä pitäisi kiristää. Se on todella pieni määrä ja tuntuu, ettei ole voimia yhtään tälläkään määrällä. Miten sinulla putosi alussa? Eli lähtikö heti nopeasti? Minulla kun olisi pudotettavaakin hurjasti, mutta ei minusta hoikkaa tule, vähemmän läski olisi hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuun lähti selvästi vauhdikkaammin, nestettä varmaan poistui reilusti. Pienikin pudotus usein vaikuttaa positiivisesti terveyteen, joten siitäkin kannattaa iloita ja edetä omalla tahdillaan.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.