Keväinen parvekepuutarha * Springime on balcony


 

 
 
 
Taimen kasvatukset siemenestä menivät muutamana keväänä pieleen, joten viime vuosina olen ostanut taimet valmiina. Ensimmäisenä pienelle parvekkeellemme pääsee aina äitini puutarhastaan lainaama "yllätysruukku". Hän hautaa syksyisin puutarhaan pari ruukkua, johon on istutettu sipulikasveja. Haemme ruukun aina kun routa hellittää sen verran, että sen saa kaivettua ylös. Kun kukat ovat kukkineet, palautamme ruukun. Meille on aina yllätys, mitä niistä kasvaa keväällä. Tänä vuonna ruukussani kukkivat ensin krookukset, nyt helmihyasintit ja muutama tulppaani aloittelevat kukintoaan.

Seuraavaksi ostan orvokkeja, jotka kestävät kylmempääkin säätä. Sitten onkin jo parvekelaatikoiden aika. Niihin ostan yleensä surutta toukokuun ensimmäisenä tai toisena viikonloppuna sellaisia kukkia, jotka kestävät niin viileää kuin kuumempaakin. Parvekkeella kukat eivät kuitenkaan palellu samalla lailla kuin pihalla hallan yllättäessä.

Tänä vuonna ostin mm. koristelaventelin, tähtisilmiä, murattia ja markettoja. Yrtit hankin viimeisenä, tavallisimmat ihan ruokakaupasta ja erikoisemmat torilta. Ison rosmariiniruukun hankin jo toissa viikonloppuna, mutta muut yrtit saavat odottaa vielä pikkuisen lämpimämpää keliä. Minttua ainakin ostan, rakastan sen makua ja se röyhyää mukavan runsaana nopeasti.

Lintujen uima-altaat eli kepin päähän liimatut laakeat teekupit pääsivät jo paikoilleen. Talitintti lennähti välittömästi pesulle kun kuppi oli paikoillaan. En ehtinyt ottaa kuvaa  eivätkä linnut suvainneet saapua kylpemään silloin kun oli kameran kanssa valmiina. Lämpimämmillä keleillä ne kyllä käyvät ahkeraan kylpemässä ja juomassa altaistaan. Monena aamuna heräsin viime kesänä avoimesta parvekkeen ovesta kantautuvaan sirkutukseen. Kaksi tinttiä oli tullut nauttimaan "lintuspasta",  toinen kylpi antaumuksella, toinen seurasi toimenpidettä kaiteella istuen ja kovaäänisesti sirkuttaen! Viime kesän helteillä myös ampiaiset kävivät juomassa kupeista.

Olen joskus ostanut sellaisia mullan sekaan sekoitettavia silikonimurusia. Ne imevät hyvin vettä ja luovuttavat sitä hitaasti eli paahteisena viikonloppuna voi olla pari päivää poissa ilman, että tarvitsee huolehtia kastelijan tai kastelujärjestelmän hankkimisesta. Nyt en ole niitä nähnyt myynnissä, onko kenelläkään tietoa, mistä niitä saisi?

Nyt kaivataankin vain lämpimämpiä kelejä. Viime vuonna olin napannut katetusta pöydästä toukokuun viimeisellä viikolla, silloin oli näköjään niin lämmintä, että ainakin yhtenä päivänä saattoi istua ulkona syömässä.

Jokos teillä on pihat ja parvekkeet laitettuna kesäkuntoon?

 
I have bought flowers to our tiny balcony. It's still too cold to sit outdoors, but in he summer we eat al fresco when ever it's warm enough. I will also plant herbs, but I believe I will wait still a week or so until it's a bit warmer.

12 kommenttia :

 1. Kiva idea tuo äidin yllätysruukku :) Pari kertaa on välipalaa syöty ulkona, mutta kovin on vielä vilpoista. Terassien laittaminen on vähän kesken, olisi lasien pesua, huonekalujen öljyämistä ja kesäkukkien laittoa ainakin... En taida seuraavaan kuukauteen portailla muuta kuin terassia ja kukkapenkkejä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätysruukku on hauska ja joka kevät erilainen.

   Poista
 2. Pientä karsimista vaatii meidän takapiha, enkä edelleenkään ole saanut petsattua noita kalusteita ☆
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalusteet pitäisi minunkin ainakin öljytä. Tuolitkin ovat itse asiassa vielä vintissä, kun ulkona ei ole tarjennut vielä istuskella.

   Poista
 3. Ihania kuvia Lumo ja miten kaunis teekuppi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kupit löysin vuosia sitten Fidasta eurolla, ne ovat kyllä sievät.

   Poista
 4. Tämä on toinen peräkkäinen kesä, kun en esikasvattanut yhtään mitään. En itse ole mikään viherpeukalo -tai siis en jaksa tuolla pihalla kitkeä ja kastella, mutta lapset ovat aina halunneet "istuttaa niitä siemeniä taas". Arvatahan sen saattaa kenen hommiksi on taimien harventamiset, istutukset ja hoidot jäivät...Muutaman valmiin ruukkusysteemin jos ostaisi. Katsotaan jos perunamaan laittaisi, kyllähän sellainen täytyy punaisen tuvan pihamaalta löytyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari vuotta sitten kaikki ikkunalaudat olivat täynnä rumia idätysastioita, eikä niistä edes tullut mitään... Varmemman tuloksen saa ostamalla taimet. Viime viikolla ostin chilin ja kesäkurpitsan taimet kahdella eurolla Lidlistä. Vielä erikoisempia yrttitaimia torilta ja sitten parveke alkaakin olla valmis kesään.

   Poista
 5. Juuri tulimme pihahommista sisälle. Laitoimme pari istutuslaatikkoa ja sinne pensasmustikoita ja toiseen yrttejä. Olen todella surkea kasvattaja, joten katotaan miten käy:) Ihana tuo yllätysruukkuidea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pärjäisiköhän pensasmustikka parvekkeella? Pari viikkoa sitten yksi kaveri vinkkasi parvekeperunasta!

   Poista
 6. Oi ihanat kuvat! Meillä parveke on vielä paketissa, suunnitelmana saada tänään aikaan jos tuo vesisade vähän hellittää. Ei ole kiirettä, kukkia ei taida tänä vuonna tulla kun en niitä jaksa hoitaa niin sisustan muuten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkuukaudet hoivaan kasvejani innolla, mutta syksyn tullen en enää viitsi vaihtaa syyskukkia vaan tyhjennän laatikot odottelemaan seuraavaa kesää.

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.