Food trends 2011

During holidays I studied, besides my favorite blogs, also on line global culinary trends for this year. All the trends will not spread here in Finland, but certainly some trends are already being seen.

Home-cooked food from different cultures and simplicity will be comforting us during 2011. Meatballs, especially traditional Italian meatballs will be trendy again.

Sandwiches are a favorite food in 2011, but with ethnic influences; Cuban and Mexican sandwiches ... and a great favorite of mine; Vietnamese bahn mi sandwich. Tacos filled with conventional and less traditional fillings will be in trend 2011.

The small business entrepreneurs open both restaurant and grocery stores, local food and ethical production are groundings of their business plans. This trend has been already visible in Helsinki for a while and hopefully it will only be strengthened. “Meatless Mondays” and veggie menus will be more popular. Smaller dishes and snack size portions are part of the new ethical food culture, waste is smaller. On the other hand kiosks, service stations and convenience stores expand their take away and fast food selections.

Worldwide pop-up mobile kitchens and restaurants show up this year. The Finnish government’s strong grip on food regulations makes it difficult for such activities. Although Finnish Michelin chef Hans Välimäki opened a temporary gourmet hamburger joint at a rock festival already in summer 2009, and opened a pop restaurant on Christmas in my neighborhood in Helsinki.

Fine dine restaurants will use powders, crumbles, dustings and “dirt” crafted from cookie crumbs, dried mushroom powder instead of sauces.

Move over macaroons and cupcakes, now it’s time for pies! Chocolate is the eternal favorite, now in form of artisan chocolate products and home made chocolate confectionery

What alcohols will we drink in 2011?

Whiskey will also be women's favorite drink ... I think I'll skip this trend. Gin and rum are also popular, I prefer to ask my home mixologis to use them in our cocktails instead… Luxury blends are emerging with the upwing (but will the economy rise, that is another story ...)

Pre prohibition cocktails will be topical again, Collins, Rickeys, Sours, Slings ...
Besides simple syrups honey, maple syrup, and various sugars will be sweeten our cocktails. In fact I have already tried honey in addition to spruce shoot syrup in my home cocktails.
 Cherry flavor liquors will be big news this year.

Tiki culture arrives in Helsinki early this year, when a Tiki Bar opens here. Husband is into Tiki culture, so he is very interested to see it, but let's see If the locals will grow fond to Mai Tais, other Polynesian cocktails and Tiki god statues, bamboo and grass interiors…

Joululomalla tutkin eri nettisivustoilta hieman vuoden 2011 globaaleja ruokatrendejä. kaikki eivät meille saakka rantaudu, mutta jotain osviittaa näistä löytynee.

 Eri kulttuurien kotiruoka ja yksinkertaisuus nousevat; lihapullat, etenkin italialaisittain, ovat suosikkiruokaa vuonna 2011. Kotoilu näkyy siis ruoassammekin entistä vahvemmin.

Voileivät ovat suosikkiruokaa vuonna 2011, mutta etnisin vaikuttein; kuubalaisia, meksikolaisia leipiä… suuri suosikkini vietnamilainen bahn mi- patonki. Tacot täytetään perinteisin täyttein ja perinteistä poiketenkin vuonna 2011.

Sekä ravintola-, että ruokakauppapuolella pienyrittäjät avaavat kivijalkayrityksiä; pieniä omistajien vetämiä ravintoloita ja herkkukauppoja. Lähiruoka ja eettinen tuotanto näkyvä näiden valikoimissa. Tämä trendi on ollut Helsingissä nähtävissä jo hetken aikaa ja toivottavasti se vain vahvistuu. Lihattomat maanantait ja kasvismenut näkyvät ruokalistoilla. Eettisyyttä on myös annosten pieneneminen, massiivisista annoksista liian suuri osa päätyy roskiin, pienemmät annoskoot ja suupaloiksi muutetut ateriat syödään loppuun.

Toisaalta myös kioskit, huoltoasemat ja lähikaupat laajentavat valmis- ja pikaruokavalikoimiaan.

Maailmalla pop up-ravintolat ja liikkuvat keittiöt näyttäytyvät tänä vuonna. Suomessa Eviran tiukka ote vaikeuttaa tällaista toimintaa, tosin esim. Hans Välimäki kävi festareilla gourmethampurilaiskiskan kera jo 2009 ja avasi pop-jouluravintolan Lauttasaareen viime kuussa.

Fine dining-ravintoloissa kastikkeet antavat tilaa erilaisille puutereille, muruille ja pölyille; kuivattuja sieniä, pikkuleipiä, pähkinöitä, öljyssä rapeiksi keitettyjä kasviksia, murustetaan, jauhetaan pölyksi ja ”puuteroidaan” lautasillemme.

Herkkupuolella macaroon-leivokset ja kuppikakut antavat tilaa piirakoille, niin suolaisille kuin makeillekin.

Suklaa, tuo ikuinen suosikki, on maailmalla ruokalistoilla ja herkkukaupoissa erilaisina gourmet-tuotteina. Makeisverokaan tuskin hillitsee suomalaisen suklaanhimoa tänä vuonna. Taidokkaita kotitekoisia konvehteja näkynee ruoka- ja leivontablogeissa entistä enemmän.

Mitä alkoholeja juomme vuonna 2011?

Viski nousee myös naisten suosikkijuomaksi… Itse taidan ohittaa tämän trendin. Ginit ja rommit ovat myös suosittuja, pyydän  kotimixologiani sekoittelemaan mieluummin niistä juomia. Luksussekoitukset nousevat talouden mukana (vaan nouseeko talous, se onkin jo toinen juttu…) Kieltolakia edeltävän ajan juomasekoitukset tulevat taas ajankohtaisiksi; Collinsit, Rickeyt, Sourit, Slingit

Simppelien sokerilienten lisäksi hunaja, vaahterasiirappi ja erilaiset sokerit tulevat makeuttamaan trendicocktaileja. Itse olenkin kokeillut jo hunajan lisäksi kuusenkerkkäsiirappia koticocktaileissa. Kirsikan ennustetaan nousevan makuviinojen suosikiksi.

Tiki-kulttuuri rantautuu Helsinkiin asti ensi vuoden alkupuolella, kun Uudenmaankadulle avataan Tiki-baari. Tiki-kulttuurista kiinnostunut Siippa on tästä hyvin kiinnostunut, mutta katsotaan osaavatko helsinkiläiset ottaa Mai Tain lisäksi muut eksoottiset polynesialaisvaikutteist juomasekoitukset, ja sisustuksen bambun, kaislan ja tiki-jumalveistokset vastaan...

2 kommenttia :

  1. Tällä lailla pientä ihmistä kiusataan. Nuo kaksi ekaa makeaa pikkupiiras kuvaa saa kuolan valumaan:)

    VastaaPoista
  2. Love this post! Wonderful trend report. My mouth is literally watering as I read! :)

    Spent the day down at Nielsen Park today and thought of you guys..
    Hope you are well over there in Winter wonderland.

    x Charlotta

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.