Palataanpa vielä kerran hodari- ja shampanjaillallisen resepteihin; perjantaina tarjottiin siis limemoussea jälkiruoaksi.
Olen tämän ohjeen leikellyt talteen jostain ruotsalaisesta lehdestä (Damernas Värld?) toistakymmentä vuotta sitten. Oli edelleen niin hyvääkuin muistinkin, vaikken ollut tehnyt tätä jälkkäriä vuosiin.
Limemousse
1 sitruuna tai 2 limeä
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1½ dl kuohukermaa
2 dl ranskankermaa
Kuori sitruunan uloin kuori talteen niin ettei valkoista tule mukaan (Tähän on olemassa kätevä oma työkalu, jolla saa tuollaisia kapeita suikaleita). Purista mehu.
Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokerit vaahdoksi. Sekoita sitruunamehu ja kuoret keltuaisvaahdon joukkoon.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita ranskankerma kermavaahdon joukkoon. Sekoita keltuaisvaahto joukkoon. Lopuksi kääntele valkuiasvaahto varovasti joukkoon. Annostele asioihin ja anna jähmettyä 5 h jääkaapissa.
Ohjeen mukaan tämän voisi tehdä vuoassa ja se jähmettyy niin, että siitä voi leikellä viipaleita. Tällaiset vaahdot ilman liivatetta kuitenkin yleensä jäävät minulla liian löysiksi, joten suosiolla tein vaahdon suoraan annosmaljoihin.
Ohjeen mukaan tämän voisi tehdä vuoassa ja se jähmettyy niin, että siitä voi leikellä viipaleita. Tällaiset vaahdot ilman liivatetta kuitenkin yleensä jäävät minulla liian löysiksi, joten suosiolla tein vaahdon suoraan annosmaljoihin.
(Astiat Istanbulista).
We'll go once more back to the hot dogs and champagne dinner recipes; on Friday we served lime mousse for dessert.
The original recipe is from a Swedish magazine. I hadn't made it in years, but it was still heavenly good.
Lime mousse
1 lemon or 2 limes
2 eggs
1 dl sugar
1 teaspoon vanilla sugar
1 ½ dl whipping cream
2 dl sour cream
Peel the yellow part of lemon skin (or greem of lime). There is a handy tool for this that I always use. Squeeze the juice. Set aside.
Separate yolks and whites in two bowls. Whisk egg whites until stiff. Whisk egg yolks and sugar until frothy. Stir in lemon juice and peel with yolk froth.
Whip the cream. Mix the sour cream with whipped cream. Stir in yolk and sugars. Finally, mix in carefully the whipped egg whites. Serve in bowls and let stand covered at least 5 hours in the refrigerator.
(Bowls from Istanbul).
Limemousse näyttää juuri jälkkäriltä minun makuuni. Kopioin tuosta ohjeen talteen seuraavia vieraita varten. Se sopii kauniisiin pikkuastoihin ja nuo sinun ovat kerrassaan valloittavan näköiset!
VastaaPoistaVesi herahti kielelle moisen herkun nähdessäni...
VastaaPoistaxx
Kuulostaa ja nayttaa aivan ihanalta!
VastaaPoistaAsun maassa, jossa on todella vaikeata loytaa ranskan kermaa (creme fraiche uskoisin?). Luuletko, etta sen voisi korvata jolla toisella tuotteella, esim. rasvaisella kreikkalaisella jugurtilla tms.?
T. Camilla
Uskoisin, että hapatetut maitotuotteet (jugurtti, sour cream) yms. käyvät creme fraichen sijaan.
Poista