Perjantain hot dogeja ja shampanjaa-illallisella oli myös useita lisukkeita, joista lupasin reseptit.
Siippa leipoi sämpylät ja valmisti aiolin. Aiolissa on jokin taika, jota en ole saanut haltuun; vaikka teen ohjeen mukaan ja lisään öljyä vähitellen, en saa aiolista paksua. Siippa sen sijaan onnistui ensi yrittämällä.
Punasipulihilloke
3 punasipulia
3 rkl oliiviöljyä
1/2 dl fariinisokeria
3/4 dl
punaviinietikkaa
1/3 rkl tuoretta
timjamia (hienonnettuna)
1/2 kpl tuoretta
chiliä (hienonnettuna)
1/2 tl mustapippuria
Silppua sipulit ja
kuullota ne oliiviöljyssä. Lisää joukkoon loput ainekset ja anna hautua noin
puoli tuntia eli kunnes seos on muuttunut hillokemaiseksi.
Tomaattichutney
250g punasipulia,
ohuina viipaleina
500g hienonnettuja tomaatteja
1 punainen chili, siemenet poistettuna ja
viipaloituna
75ml punaviinietikkaa
140g fariinisokeria
Hienonna sipulit ja kuullota
niitä oliiviöljyssä. Lisää loput ainekset ja anna kiehua noin puoli tuntia, tai
kunnes seos on paksuuntunut.
Aioli
2 munankeltuaista
2½ dl oliiviöljyä
3 kunnonkokoista
valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
1 maustemitta
valkopippuria
Käytä huoneenlämpöistä
öljyä ja kananmunia. Kuori valkosipulinkynnet ja purista valkosipuli suoraan
kulhoon. Lisää keltuaiset. Kaada oliiviöljy sitten mukaan tippa kerrallaan,
samalla voimakkaasti sekoittaen. Älä kaada öljyä liian nopeasti. Loppua kohden
voit kaataa sen ohuena norona. Mausta suolalla ja pippurilla.
Sämpylät
2 dl vettä
pussi hiivaa
5 dl jauhoja (puolet
durum-jauhoja)
2 rl oliiviöljyä
suolaa
Sekoita hiiva
kädenlämpöiseen veteen, lisää jauhot, oliiviöljy ja suolavaivaa taikinaa kunnes
se on kimmoisaa. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan nousta n. tunti.
Muotoile taikinasta sämpylöitä (hodareita varten pitkulaisia). Anna nousta 30 min. Paista 2225 asteessa n. 15 min. Voit alussa suihkauttaa uuniin vettä, jotta saat rapeakuorisia sämpylöitä.
Muotoile taikinasta sämpylöitä (hodareita varten pitkulaisia). Anna nousta 30 min. Paista 2225 asteessa n. 15 min. Voit alussa suihkauttaa uuniin vettä, jotta saat rapeakuorisia sämpylöitä.
Perunasalaatti
5 keskikokoista keitettyä,
kuorittua perunaa
1 omena
1 suolakurkku
Kuutioi peruna isohkoiksi
kuutioiksi, ja suolakurkku sekä omena puolet pienemmiksi kuutioiksi.
Salsa Verde
2 valkosipulinkynttä
1 ruukku basilikaa
0,5 dl silputtua
persiljaa
1 dl oliiviöljyä
2 anjovisfileetä
2 rkl pieniä kapriksia
ripaus suolaa
ripaus rouhittua
mustapippuria
Kuori ja silppua
valkosipulinkynnet. Poista kynsien sisältä tarvittaessa vihreä verso. Siirrä
valkosipuli tehosilppuriin tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää revityt
basilikanlehdet ja persiljasilppu. Pyöräytä hienoksi.
Lisää oliiviöljy ja
anna koneen käydä, kunnes öljykastike on tasaista. Lisää suola, pippuri, silputut
anjovikset ja kaprikset.
Sekoita tasaiseksi.
Jos kastike on liian paksua, ohenna sitä öljyllä
Sekoita salsa verde ja
perunasalaattiainekset. Koristele kapriksilla ja basilikan lehdillä.
Husband baked bread rolls and made the aioli. I have never succeeded to make a perfect aioli although I do as instructed and add oil little by little, I do not get it thick. Husband succeeded on the first try.
Red onion jam
3 red onions
3 tablespoons olive oil
1/2 dl brown sugar
3/4 dl red wine vinegar
1/3 tablespoons fres thyme (finely
chopped)
1/2 fresh
chilli (finely chopped)
1/2 teaspoon freshly ground black
pepper
Tomato chutney
250g red
onions, finely sliced
500g mixed tomatoes, roughly chopped
1 red chilli, deseeded, sliced
75ml red
wine vinegar
140g brown sugar
Chop the
onions and fry them in olive oil. Add the remaining ingredients and simmer for
about half an hour, or until the mixture has thickened.
Aioli
2 egg yolks
2½ dl olive
oil
3 good sized
garlic cloves
½ teaspoon salt
Pinch of white
pepper
Use room
temperature oil and eggs. Peel the garlic cloves and squeeze the garlic
directly into the bowl. Add the egg yolks. Pour the olive oil drop by drop,
whisk constantly. Do not pour the oil too quickly. Season with salt and pepper.
Bread rolls
2 dl water
bag of dry yeast
5 dl flour
(half of durum flour)
2 tbsp olive
oil
salt
Mix the
yeast in warm water, add the flour, olive oil, salt and knead the dough until
it is elastic. Cover the bowl with plastic wrap and let the dough rise about an
hour.
Shape into
rolls , let dough rise again for 30 min. Bake at 2225 C for about 15 min. You
can in the beginning spray water in the oven to get the crusty bread rolls.
Potato salad
5
medium-sized boiled, peeled potatoes
1 apple
1 pickle
Dice the
potatoes into fairly big cubes, and pickles & the apple into smaller cubes.
This recipe requires an Easter European type salted pickle, which can be hard to find in many countries, but you can try with regular pickle or substitute with capers.
This recipe requires an Easter European type salted pickle, which can be hard to find in many countries, but you can try with regular pickle or substitute with capers.
Salsa Verde
2 garlic cloves
1 bunch of basil
0,5 dl
chopped parsley
1 cl olive oil
2 anchovy
fillets
2 tbsp small
capers
pinch of
salt
a pinch of
freshly ground black pepper
Peel and
chop the garlic cloves. Move torn basil leaves and chopped parsley with garlic
cloves in blender bowl. Spin until fine.
Add olive
oil, and let the machine run until the oil sauce is smooth. Add salt, pepper,
chopped anchovies and capers.
Blend until
smooth. If the sauce is too thick, thin it with oil.
Stir in
salsa verde and potato salad ingredients. Garnish with capers and basil leaves.
Heitimme blogissa sinulle haasteen, käy nappaamassa jos haluat :)
VastaaPoistaNappaan nämä kaikki talteen, suunnitteilla on nimittäin hamppari-illallinen ja nämä käyvät varmasti myös niiden kaveriksi! Kiitos herkullisista resepteistä. :P
VastaaPoista