"Eikö teillä ole poikapomoa?" / "I need a boy manager!"



Kuvassa ei enää ihan tyttöikäinen bloggaaja näyttää kieltä tasa-arvon vastustajille.

Tänään on YK:n julistama tyttöjen päivä.
 
Monessa maassa ei ole tyttöjen päivä koskaan. Pojatkin kärsivät monessa maankolkassa, muta tyttöjen asema on usein vieläkin heikompi. Me suomalaisnaiset olemme siitä kuuluisasta 80 sentin eurosta huolimatta kuitenkin monessa asiassa tasa-arvoisia miesten kanssa ja pidämme kyllä ihan oikeutetustikin tasa-arvoamme luonnollisena asiana. Ne asiat, joissa tasa-arvo ei toteudu (puolin tai toisin), pistävätkin usein silmään.
 
Tasa-arvon puutteesta ympäri maailman sain taas pienen muistutuksen, kun töihin on tullut intialaisesta call centeristä jotain sijoitustarjouspuheluita parina päivänä.

Ensin kysyttiin työnantajaa nimeltä. Kun hän ei ole ollut paikalla (ja olen tiennyt, ettei hän halua näitä puheluita kuitenkaan), kysyttiin onko toimistossa ketään muuta. Vastasin että minä olen toimistossa ja kysynyt mitä asia koskee. Soittaja halusi puhua jonkun päällikön kanssa. Kun totesin olevani päällikkö, soittaja kysyi eikö löytyisi jotain "boy manageria"! Kysyin vielä miksi ihmeessä hän tarvitsee pojan puhelimeen, kun hänellä on jo manager langan päässä. Soittaja ilmoitti haluavansa keskustella bisnesasioita ja siihen kelpasi vain kuulemma poika tai mies. Siihen totesin, että meillä täällä Suomessa naisetkin voivat olla johtajia, ei aina tarvita poikajohtajaa ja lopetin puhelun siihen.

Siitä onkin aikaa, että kykyjäni jossain asiassa avoimesti kyseenalaistettiin pelkän sukupuolen takia. Räikeimmin se on tainnut tapahtua ammoisessa työhaastattelussa, jossa haastattelija kyseli kuinka pärjäisin autolla keskustassa ja etenkin parkkeeraamisessa, kun olen nainen...


No, nämä ovat pikku juttuja jotka lähinnä naurattavat, eivätkä lannista. Niitä, joiden elämässä tasa-arvo on paljon kauempana, voi tukea joko lipaskeräyksissä (Helsingissä ainakin Espalla oli eilen kerääjiä) tai täällä.


Today is the UN international day of the girl.

In many countries girls are never treated equally with boys. Boys do also suffer in many places, but often girls have it even harder.

I got a small reminder of the lack of equality when I answered a call from some Inian call center. Caller asked my employer by name. I told he was not available. Caller asked if there was anyone in the office. I told I was in the office. He wanted to talk with some manager. "I am a manager, what does this call concern?". "I need a boy manager". I asked why he needed a "boy manager" when he already had a manager on the line. "I need to talk about investment business proposal and I need a boy manager". I told that in Finland women can be managers as well as men and ended the call there.

This incident was actually more funny than annoying, but there are many women and girls who are still far away from equality. You can support young girls to get a bit closer to equal treatment by giving a donation to UN Girl day account or donation collectors in your own country.

 
 

8 kommenttia :

  1. Anteeksi miltei jopa nauratti noin räikeä kysymys, parkkeeramisesta keskustassa ja muutoinkin kyseenalaistavaan sävyyn autoilutaidoista.

    Hieman kyseenalaistan moisen tyypin joka ilmoille päästelee moisia sammakoita. Ihan ei kaikki mutterit paikallaan.

    Kaikenlaista hiihtäjää maailmassa pyörii ja siksi onkin tärkeä nostaa näitä tärkeitä asioita tapetille.

    Suomessa sentään voin nauraa pintapuoliselle naisen kyvykkyyden aliarvioimiselle.

    Valitettavan monessa maassa tälläinen naisen päin näköä nauru miestä kohtaan olisi synti.

    Hieno postaus.

    Aurinkoa sinne.

    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäksi haastattelija kertoi, ettei aiemmin ole palkannut naisia, mutta johdolta oli tullut käsky haastatella myös naisia tällä kertaa. Jotenkin arvelin, ettei minua palkattaisi kuitenkaan. Kun totesin parkkeeraamiskysymykseen, että uskon sen onnistuvan yhtä hyvin kuin keneltä tahansa mieheltäkin, kysyi haastattelija olenko feministi. "Vain tarvittaessa".

      En saanut paikkaa, mutta en olisi sitä myöskään ottanut, jos työtä olisi minulle tarjottu.

      Poista
  2. Tärkeää asiaa ja vieläkin tätä päivää, vaikka saattaa täällä meillä unohtua. Minulla on entisessä työssäni sihteerinä mies ja siinä sitä sattui tämän tästä "hauskoja" kömmähdyksiä rooliemme tulkinnoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua ja työnantajaani luullaan usein aviopariksi kierrellessämme messuilla. Kielii varmaan mutkattomista väleistämme ja tasa-arvoisuudestamme. Jos on tarvetta korjata, hän aina esittelee minut kolleganaan, ei koskaan työntekijänään.

      Poista
  3. Hyvä postaus ja tärkeää asiaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ainakin joku heräsi tekemään lahjoituksen. Aika pienelläkin rahasummalla saa tytön koulutuksen ainakin alkuun ja se on kyllä kaiken kehityksen alku ja juuri.

      Poista
  4. Minä olen monesti pyytänyt saada asioida miesten tai poikien kanssa siitä syystä, että kokemukseni naisista ja tytöistä asiakaspalvelijoina on todella huonoja. He ovat olleet äärimmäisen törkeitä. Kateuttako? Miehiltä olen saanut hyvää palvelua. Tästä syystä asioin mieluiten miesten/ poikien kanssa jatkossakin. Eli kyse ei ole mistään naisten aliarvioimisesta tai vastaavasta. Sitä saatte mitä tilaatte.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen näkökulma. Välillä kannattaa kuitenkin laajentaa katsomustaan, eikä tuomita kumpaakaan sukupuolta suoralta kädeltä. Kuten itse totesit, usein "sitä saa mitä tilaa..." Oletko itse käyttäytynyt palvelutilanteessa miellyttävästi vai onko käytökseesi vastattu samalla mitalla?

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.