Appelsiiniposset joulun jälkkäriksi / Orange posset for Christmas dessert


 
Jouluna tarjoan mielelläni monia sellaisia ruokia, jotka voi valmistella (ainakin aika pitkälle) etukäteen. Parveke toimii hyvänä lisäjääkaappina, johon annokset voi nostella peiteltyinä odottamaan tarjoiluastioissaan. Koska painopiste tuntuu olevan alkuruoissa ja jälkiruokaan mennessä kaikki tuntuvat olevan jo aika täynnä, jälkkäri saa olla raikas ja annokset pienehköt.

Appelsiiniposset tuli jostain mieleeni. En ollut aiemmin sitä tehnyt, toisin kuin kaikki itseään kunnioittavat ruokabloggarit, mutta muistelin sen olevan helppo tehdä. Ensimmäisen kokeiluerän tein sunnuntaibrunssille ja tänään tarjoan granaattiomenaista versiota. Maku on molemmissa versioissa raikas, mutta ei jälkkäri ole ihan kevyt, onhan siinä kermaa ja sokeria.

Viimeistelin annokset Kööpenhaminasta ostamillani muutamalla syötävällä kultahippusella.
 
 
Appelsiiniposset (neljälle)


2 dl kuohukermaa

½ dl sokeria

1/3 dl appelsiinin mehua

1/4 dl sitruunan mehua
1 (luomu)appelsiinin kuori raastettuna

Pinnalle:

kultahippusia

Mittaa kerma ja sokeri pieneen kattilaan. Keittele noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon siivilöidyt appelsiini- ja sitruunamehut. Raasta huolellisesti pestyn appelsiinin kuori ja lisää seokseen. Ota syrjään hiukan raastettua kuorta koristeeksi.


Kaada seos tarjoiluastioihin. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
 

 
For Christmas dinner I will prepare ahead as many dishes as possible, so I can enjoy the dinner and company also myself without extended time in the kitchen.
 
Since the Christmas dinner focus seems to be in appetizers and by dessert everyone has overeaten, dessert must be fresh and the portions smallish.


Orange posset came to my mind. I had not previously made it, unlike any self-respecting food blogger, but I recalled it to be easy to prepare. The first trial batch I made for Sunday brunch and yesterday I served a pomegranate version. The taste is fresh, but not quite light, after all, dessert is based on cream and sugar.

I finished portions with edible gold flakes bought in Copenhagen.


Orange posset (for four)


2 dl whipping cream
½ dl sugar
1/3 dl orange juice
1/4 dl lemon juice
1 (organic) grated orange peel

for garnish

gold flakes

Measure the cream and sugar in a small saucepan. Cook abt. 5 minutes, stirring constantly. Remove pan from heat and stir in the sifted orange and lemon juices. Grate washed orange peel and add to the mixture. Put aside a little bit of grated peel garnish.

Pour the mixture into serving bowls. Cover with plastic wrap and let set in the refrigerator for at least four hours.

8

6 kommenttia :

  1. Oih ja voih mitä herkkua. <3 Ihanaa että olet instassa ja saa miltei livenä ihastella kauniita kuviasi. <3

    Tunnelmallista viikonloppua. :=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Innostuinkin instasta enemmän kuin olin etukäteen ajatellut!

      Poista
  2. Oi, vitsi, varmasti herkullista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin nopeasti noussut suosikkijälkkärien joukkoon, olen tehnyt jo kolme kertaa viikon aikana eri vieraille!

      Poista
  3. Wau, täytyy kokeilla. Lemonposset on yksi mun lemppareista, miksei siis tämäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kokeilla vielä sitruunaversionakin, rakastan sitruunaa!

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.