Osa sukua on nyt jouluruokittu kahdessa erässä. Kutsuimme mielellämme heitä
syömään, mutta torstaina alkoi pikku painetta pukata, kun huomasin aika monen
asian olevan kesken, piti kattaa, tehdä ruokia, vielä vähän valmistella
joululahjoja ja miettiä niiden jakamista ennen joulua… ja sitten olisi vielä
anoppilaan meno ja lomamatkalle pakkaaminen ja viimeisten matka-asioiden
huolehtiminen...
Älkää käsittäkö kuitenkaan väärin; kivoja juttujahan tässä on ollut ja tulossakin, aika vain on välillä rajallinen. Pukki kiltti, voisitko tänä vuonna tuoda sen 36 h vuorokauden? No, sitä en ehkä saa, onneksi Keittiötonttu autteli paljon keittiössä, siivoamalla ja käymällä ostoksilla.
Älkää käsittäkö kuitenkaan väärin; kivoja juttujahan tässä on ollut ja tulossakin, aika vain on välillä rajallinen. Pukki kiltti, voisitko tänä vuonna tuoda sen 36 h vuorokauden? No, sitä en ehkä saa, onneksi Keittiötonttu autteli paljon keittiössä, siivoamalla ja käymällä ostoksilla.
Perjantaiksi tein jostain ruotsalaisesta lehdestä nappaamallani
ohjeella Cumberland-hyytelöä kotitekoisen kananmaksapateen kera, omenamehupohjaisessa liemessä kuivattujen aprikoosien kanssa haudutettua
possunlapaa kotitekoisten joulumakkaroiden sekä granaattiomenasalaatin kera ja
granaattiomenapossettia (korvaa appelsiinpossetin mehu granaattiomenansiemenistä puserretulla mehulla).
Punaviininä oli blogin kautta testiin saatua Laudum Nature Barrica
Monastrell - Petit Verdot* -luomuviiniä. Viini on Alkon edullisin luomuviini (7,98€).
Laatu on tässä viinissä varsin kohdillaan hintaan nähden, täyteläinen ja
kevyesti mausteinen viini taipui hyvin niin ankanmaksapateen kuin possun ja
raakamakkaran kaveriksi.
Cumberland-hyytelö ja maalaispateeta
1 liivatearkki
200 g mustaherukkahyytelöä
1 appelsiinin hienoksi
raastettu kuori ja mehu
1 tl inkivääriä
hienoksi raastettuna
muutama tippa Tabascoa
1 tl sinappijauhetta
0,5 dl portviiniä
200 g maalaispasteijaa
tai kananmaksapasteijaa
Laita liivatelehdet
kylmään veteen pehmenemään viideksi minuutiksi.
Sulata
mustaviinimarjahyytelö ja liivatelehdet kattilassa.
Lisää appelsiini,
inkivääri, tabasco, sinappijauhe sekä portviini ja kuumenna seosta edelleen
Kaada hyytelö pienten
annoskulhojen- tai lautasten pohjalle. Anna seistä kylmässä
Nosta nokare pateeta
hyytelön päälle, koristele yrteillä.
We have now fed two sets of relatives. I love to arrange (Christmas) dinners, but now I feel 36 hour days would be perfect. A bit too much to do in too little time in these days. Fortunately Husband has helped me a lot.
For Friday I made Cumberland gele and served it with homemade chicken liver pate. As main course we had homemade sausages and pork shoulder braised win apple juice with pomegranate salad and potatoes, parsnips and apples. For dessert we had pomegranate posset, basically the same as orange posset recipe here, but made with freshly squeezed pomegranate juice.
With dinner we drank Laudum Nature Barrica Monastrell - Petit Verdot*. It’s organic wine and matched well the pate as well as pork and sausages.
Cumberland gele with pate
1 gelatin sheet
finely grated zest and juice of 1 orange
1 tsp fresh ginger, finely grated
few drops Tabasco
1 tsp mustard powder
0.5 dl Port wine
200 g pâté
herbs for garnish
Add the gelatine leaves in cold water.
Melt black currant gele and gelatine leaves in a saucepan.
Add the orange, ginger, hot pepper sauce, mustard powder and port wine
and heat it further
Pour the gel on bottom of small plates
or bowls. Let stand in cold
When serving, top with pate and herbs.
Lauantaina syötiin vielä pidemmän kaavan mukaan; lohipateeta, mätiä smetanan ja salottisipulin kera, graavia lohta sekä siikaa, savustettuja muikkuja, kananmaksapateeta ja suolakurkkua. Leipänä Siipan leipomia näkkäreitä ja ystävän tekemää ihanaa saaristolaisleipää. Pääruoaksi oli samaa ruokaa kuin edellisen illan kattauksessakin. Alkuruoka saa jouluna yleensä jo tainnoksiin ja satsaan niihin, pääruokaa jaksaa usein vain vähän näykkiä. Viime vuonna jopa oikeasti tainnuin pääruoan ja jälkkärin välissä. Kellahdin sänkyyn hetkeksi ja äiti meni sohvalle lepäämään sillä aikaa kun Siippa tiskaili. Nyt sentään pysyttelin hereillä.
Suolakurkku on ollut joulupöydässä lapsuudesta asti, niin kauan kuin
muistan. Se periytyy pöytäämme jo inkeriläisen ukkini kautta. Maustekurkkua
inhoan, mutta venäläistä kunnon suolakurkkua rakastan!
Lauantaina pöydässä oli myös blogin kautta testattavaksi saatua Cousiño-Macul
Antiguas Reservas Cabernet Sauvignonia* (12,48 €). Maahantuojan mukaan sen
seurassa viihtyvät reilut pihvit, riista ja poro. Se on myös mainio kumppani
kypsille ja voimakkaille juustoille. Mausteinen makkara ja omenamehupohjaisessa
liemessä pitkään uunissa haudutettu possu sopivat kuitenkin mielestäni erinomaisesti
viinin kaveriksi. Viini hyötyy kunnon dekantoinnista, joten avaa pullo ajoissa!
On Saturday we had a long dinner. We started
with salmon pate, roe, salted salmon and white fish, homemade pate, picked
cucumbers. Breads were Husband's flatbread and a superb dark bread baked by our dear friend. For main course we had the same pork shoulder and sausages as on
Friday and for dessert orange posset.
Wine on Satruday was Cousiño-Macul Antiguas Reservas Cabernet Sauvignon*, which according to importer is a perfect companion for beef, reindeer and game, but it matched spicy sausages and pork braised in apple juice as well. Just remeber to decant well.
Wine on Satruday was Cousiño-Macul Antiguas Reservas Cabernet Sauvignon*, which according to importer is a perfect companion for beef, reindeer and game, but it matched spicy sausages and pork braised in apple juice as well. Just remeber to decant well.
*Viinit saatu testiin blogin kautta
*Wines recived for test trough blog
Ai vitsit! En ole älynnyt, että näkkärin voisi leipoa muotin avulla!! Kiitos vinkistä. Oivallus on täältä puuttunut tähän tyystin.... Herkullisen näköinen kattaus, nam!
VastaaPoistaEnsimmäisiä kertoja näkkärit tehtiin ilman muotteja, mutta nyt Siippa on tehnyt ne piparimuotteja käyttäen.
PoistaOIH....miten herkullisen näköinen joulukattaus :) Siipan näkkileipiä en ole vieläkään ehtinyt kokeilla.... Koita jaksaa vielä pari päivää niin sitten helpottaa.
VastaaPoistaKehittymään päässyt pienoinen joulustressi on onneksi jo helpottanut, kun sukupäivälliset on kunnialla hoidettu, matkalaukku pakattu ja kassi maalle menoa varten valmiina. Töissä vielä muutama viimeinen juttu ja sitten olen valmis jouluun.
PoistaOi Lumo näitä kuvia, tunnelmia, herkkuja, vanhoja lautasia, ihanan yksinkertaista koristetta. Rakastan vanhoja karttoja ja karttapalloa, ah kyllä bongasin nämä ihanuudet. Ostin kirjamessuilta vuosi sitten ikivanhan kartan, vielä ei ole löytänyt paikkaa mikä harmittaa. :)
VastaaPoistaNäissä kuvissa kaikki on täydellisen kaunista, jälleen, kyllä taas sielu ja silmä sai nautintoa kun tänne tulin.
Ihanaa sunnuntaita. <3
Kattaus on puoli ruokaa. Tai itse asiassa ruoka voi olla hyvin yksinkertaista, kun kattaus on mietitty.
PoistaOijoijoiiii....mitä ruokia, herkkua on siinä monenlaista...
VastaaPoistaTuo lohipatee kuulostaa aivan taivaalliselta, olisiko ohjetta mahdollista
saada? Oikein hyvää joulua!
Terv. Outi :)
Kananamaksapateen tein itse, mutta lohipatee oli Kylmäsen Santa Claus-pateeta. Ehkä vähän kuivaa, täytyy seuraavan kerran tehdä itse.
VastaaPoista