Pitkään hautunut häränhäntäpata | Delicious ox tail stew



 
 
Jäätävät talvikelit ovat tuoneet lautaselle paitsi mausteisia keittoja, myös häränhäntäpataa, tuhtia talviruokaa.
 
Pataruokien maun salaisuus on pitkä haudutusaika. Ruoan voi hyvin tehdä päivää aiemmin ja lämmittää seuraavana päivänä.
 
 
 
 Häränhäntäpata




1,5 kg häränhäntiä paloina

Suolaa ja pippuria

Oliiviöljyä

1 keskikokoinen sipuli, hienonnettuna

1 suuri porkkana, silputtuna
 
1 dl balsamiviinietikkaa
 

5 dl lihalientä

3 kokonaista valkosipulinkynttä
 
4 tomaattia puolitettuna
 
2 dl liotettuja valkopapuja
 
Ripaus timjamia
 
Rosmariinia
 

Kuivaa häränhännät paperipyyhkeillä. Ripottele joka puolelle suolaa  ja pippuria. Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä keskilämmöllä pannulla. Ruskista häränhännät erissä, nosta syrjään.

Lisää hienonnettu sipuli, porkkana ja valkosipuli pannulle. Kuullota muutaman minuutin ajan, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Kaada balsamietikka pannulle ja anna kiehahtaa kunnes noin puolet on haihtunut. Lisää häränhännät takaisin kattilaan. Lisää lihaliemi, tomaatit, pavut ja rosmariinia. Anna kiehahtaa. Siirrä kaikki ainekset uunivuokaan tai pataan  ja hauduta kolmesta neljään tuntia 150° C asteessa kunnes liha on mureaa ja irtoaa luusta haarukalla.

Kun liha on mureaa, nosta häränhännät lautaselle. Kuori rasva päältä lusikalla tai nosta jääkaappiin (anna jäähtyä huoneenlämpöön ensin), niin että rasva kovettuu, jolloin se on helpompi poistaa. Häränhäntäpata on herkullista uudelleen lämmitettynäkin.

Tarjoile häränhännät  uunivihannesten kera, koristele rosmariinilla.
 
 
Secret of this dish is the long roasting time. You can prepare the meat already the previous day and warm up in oven.

There is more bone in one joint than meat, depending on the size of the joints two to three per person is the right quantity.
 
 
 
Oxtail stew
 
 

3 lbs oxtails with separated joints
 
Salt and pepper

Olive oil

1 medium yellow onion, chopped
 
1 large carrot, chopped
 
 
2 cups stock (chicken or beef)*

½ cup of balsamic vinegar 

3 whole cloves garlic
 
4 tomatos
 
 
½ cup soaked white beans
 

 Pinch of rosemary
 
 Salt and pepper

Pat dry oxtails with paper towels. Sprinkle oxtails all over with salt and pepper. Heat 1 tablespoon of olive oil on medium to medium high heat in a pan. Working in batches, and not crowding the pan,  sear the oxtails in hot pan on all sides until golden brown. Use tongs to remove oxtails to a plate, setting aside.

Add the chopped onion, carrot and garlic to the pan. Cook for a few minutes until onions are translucent. Pour balsamic winegar in the pan and let simmer until half of it has evaporated. Add the oxtails back to the pan. Add the whole garlic cloves, stock and wine. Add beans and tomatos. Bring to simmer. Move all ingredients to a Dutch oven and roast for three to four hours on 350°F until meat is fork tender.

When meat is tender, remove oxtails from the cooking liquid. Either skim the fat off the top with a spoon, or chill the cooking liquid for several hours so that the fat solidifies, making it easier to remove. If you are making ahead, at this point you can just put the stew in the refrigerator (let come to room temp first), with the oxtails still in it, and let it chill overnight. The next day, scrape off the fat, reheat and then remove the meat from the dish.
 
Serve oxtails with roasted vegetables.  Garnish with rosemary.
 

 

8 kommenttia :

  1. Häränhäntää en ole ikinä, ainakaan tietääkseni syönyt. Pata näyttää kyllä mielettömän herkulliselta, olen muutenkin heikkona pataruokiin ja voisin syödä niitä päivät pääksytysten.

    Pirteää keskiviikkoa Lumo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin itsekin syödä häränhäntiä ensimmäisen kerran pari vuotta sitten, itse valmistettuna. Kaikkien ruhonosien hyödyntämien on vahvassa nousussa, joten tämä on ihan trendikästäkin ruokaa. Pataruoat ovat hyviä, helppoja valmistaa ja niiden voi heitellä joukkoon miltei mitä vaan!

      Pirteää viikkoa sinnekin, mahdammeko tavata tänään?

      Poista
  2. Häränhäntäpata... Kuulostaa jotenkin hyvin tuhdille, mutta samalla no, aika persoonalliselle ruoalle. Kaikki pataruoat ja keitot ovat mannaa tällaisena vuodenaikana ja tällaisella säällä. Pitäisi ehdottomasti testata. Siis tuota häränhäntääkin...

    Ihanaa talviviikkoa Lumo <3!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruoka on tuhtia, hännät ovat aika rasvaisia, mutta maku on taivaallinen. Helsingissä Hakaniemen hallissa Liha-Haka ainakin myy häntiä.

      Mukavia talvipäiviä!

      Poista
  3. Häränhäntä on sellaista ruokaa mitä mun mies tekee kavereidensa kanssa usein. Erilaiset kurpitsat ja cous cous sopivat hyvin lisäkkäiksi. Pata ruoat on keittojen lisäksi mun pakkasruokia :D
    Kivaa keskiviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos miehesi tekee ruokansa kotimaansa mauin, teillähän on ihania herkkuja! Kurpitsaa pitäisikin käyttää enemmän! Mukavia pakkaspäiviä Outi.

      Poista
  4. Tästä postauksesta tuli ihan lapsuusmuistot mieleen. Meillä oli häränhäntäpataa aina silloin. Muistan, että ensin emme veljeni kanssa halunneet syödä sitä kun meistä hännän käyttäminen ruuassa oli epäilyttävää :D Mutta lopulta maistui ja hyvää oli!

    VastaaPoista
  5. Hakaniemen hallista minäkin olen näitä häränhäntiä löytänyt ja avain onnistumiseen on tosiaan pitkä haudutusaika! Täydellistä talviajan ruokaa, tuhtia, mutta niin pitääkin olla : )

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.