Muutaman viikon takaisilla Gastro Helsinki -messuilla messuhallin yhdessä kulmassa oli salaperäinen iso laatikko, Gastro Box. Olin saanut kutsun muutaman muun bloggaajan kanssa tuohon laatikkoon kokeilemaan rikastettua illalliselämystä, virtuaalista makumatkaa.
Meille oli katettu pitkä pöytä, tarjolla oli upea keittiömestareiden Sami Rekolan ja Jaakko Sorsan kehittämä neljän ruokalajin ateria ja asiakaskokemuksen vieminen vähän tavallista ravintolaruokailua pidemmälle eri aistien avulla. Ravintolassa asiakaskokemushan on monien aistien, tunnelmien ja tuntemusten muodostama kokonaisuus, jossa ruoka on vain osa kokemusta. Jopa minä ruokafanaatikkona ajattelen parhaita ravintolakokemuksia olleen niiden, joista en välttämättä myöhemmin muista kovinkaan hyvin mitä söin, mutta kokemuksen kaikkien osasten loksahtaneen kohdalleen niin palvelun, tunnelman, sisustuksen, ruoan kuin seurankin suhteen.
Gastro Boxissa ruokailua rikastettiin seinille projisoiduilla vaihtuvilla maisemilla, jotka saivat tuntemaan kuin olisimme istuneet luonnon keskellä. Alkuun tarjotun savustetun lohen nautimme keväisen vihreässä maisemassa. Härkätartaria tatticremen kanssa tarjoiltiin viherässä metsässä ja poronpotkaa ja puikulasosetta ruskan keskellä. Syvän suklainen marjojen raikastama jälkiruoka syötiin marjametsätunnelmissa. Kokemus oli moniaistinen, tunnelmaa voimistettiin äänillä ja tuoksuilla. Linnut lauloivat ja purot solisivat. Olen ravintolassa syönyt pari kertaa tarjoilijan johdatellessa kertomuksella kunkin annoksen tunnelmiin. Nuo tarinat tuntuivat vähän lapsellisiltakin, mutta Boxissa aterian edetessä vaihtuvat maisemat, valon vaihtelu ja tietysti maut loivat kokonaisuuden joka vei mennessään. Keskustelun aiheetkin kulkivat kuin huomaamatta maisemien mukaan Lapista metsissä samoiluun.
Tekniikka antaa kokemusten rikastamiseen tulevaisuudessa yhä paremmat mahdollisuudet. Tulevaisuudessa asiakaskokemusta voidaan vahvistaa vaikka tuomalla hologrammien avulla ystäviä ja sukulaisia toiselta puolelta maailmaa "istumaan" seurueen keskelle.
Haaga-Helia amk:n Haagan kampukselle avataan Haaga Box tämän kevään aikana. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Tekesin yhteishankkeessa syntyy vuosina 2016–2018 useita rikastetun todellisuuden palveluympäristöjä, joissa asiakkaat kokevat muun muassa jouluisia ja eläinpuistoteemallisia elämyksiä. Saimme jo alustavan kutsun tulla myöhemmin tutustumaan uusiin elämyksiin, joita Boxissa kokeillaan.
I attended at an exciting dinner at Gastro fair in Helsinki. A group of bloggers were invited for a virtual gastronomic event augmented with changing views projected on the walls, sounds and scents matching the dishes we were served. We were served the best of Finland in food and augmented reality. A great, still a bit different experience. Soon experinces like these will be brought to every day service industry, modern technology will give possibilities to serve audience in many new ways
Upeat kuvat! Box oli mielenkiintoinen kokemus, sovellutuksia tälle tekniikalle olisi vaikka kuinka paljon.
VastaaPoistaErilaisia sovelluksia varmaan tullaan ihan lähivuosinakin näkemään, vaikka eivät ne perinteiset ravintolakokemukset mihinkään häviä.
PoistaOn varmasti ollut hieno kokemus ja tuo postauksen ensimmäinen kuva on tosi hieno!
VastaaPoistaErilaisilla vaihtuvilla maisemilla ja valaistuksilla saatiin tunnelmaa muutettua jännästi.
PoistaKuulostaa ja näyttää kuvien välityksellä mielenkiintoiselta elämykseltä! Upeita kuvia :)
VastaaPoistaTämä oli mielenkiintoinen elämys, mutta aika haastava kuvattava, kun valaistus muuttui.
PoistaSe on varmaankin augmented reality, eikä agmented. Näyttää vähän hölmöltä tuo otsikko.
VastaaPoistaOlet oikeassa ja kiitos kun huolehdit. Näppäilyvirhehän otsikkoon oli tullut. Miltä tällainen rikastettu todellisuus sinusta tuntuu, onko hyvä idea?
PoistaAivan ihania kuvia. Ollut varmasti upea ja erilainen kokemus. Hei Lumo...toi otsikko näyttää tosi kivalta :)
VastaaPoistaAnonyymi hermostui kun oli näppäilyvirhe, niitähän sattuu! Mukavaa iltaa Outi.
Poista