Joko mietit mitä tarjota pääsiäisenä? Ihan sen perinteisimmän pääsiäismenun sijaan voi välillä kokeilla pääsiäisen makuja uudella tavalla.
Tämän raikkaan, Lähi-Itään kumartavan menun voit valmistella pitkälti valmiiksi etukäteen. Limejäätelön voit tehdä jo päiviä aiemmin pakastimeen valmiiksi. Lampaanpaistin voit marinoida päivän-pari aiemmin ja paistaa samana päivänä. Jugurttikeiton, valkopapuhummuksen ja minttupeston voi valmistaa jääkaapissa säilytettäväksi edellisenä päivänä. Tomaattigranaattiomenasalaatin kastikkeen voi tehdä edellisenä päivänä ja sekoittaa sen muiden salaattiainesten joukkoon ennen tarjoilua.
Tämän raikkaan, Lähi-Itään kumartavan menun voit valmistella pitkälti valmiiksi etukäteen. Limejäätelön voit tehdä jo päiviä aiemmin pakastimeen valmiiksi. Lampaanpaistin voit marinoida päivän-pari aiemmin ja paistaa samana päivänä. Jugurttikeiton, valkopapuhummuksen ja minttupeston voi valmistaa jääkaapissa säilytettäväksi edellisenä päivänä. Tomaattigranaattiomenasalaatin kastikkeen voi tehdä edellisenä päivänä ja sekoittaa sen muiden salaattiainesten joukkoon ennen tarjoilua.
What to serve on Easter lunch? Most of this menu you can prepare a day or two before. Lime ice cream can be made days before. Lamb roast can be marinated a dy or two before and roast the same day. Cold yoghurt soup, white bean hummus and mint pesto can be preparead the day before. Salad dressing can also be made the day before, mix it with other salad ingredients before serving.
Persialainen jugurttikeitto
1 dl saksanpähkinöitä
5 dl turkkilaista jugurttia
3 dl jääkylmää vettä
1 dl rusinoita
½ kurkku kuutioituna
kourallinen minttua
kourallinen tilliä
suolaa
pippuria
(koristeluun minttua, kuivattua chiliä, sumakkia ja kuivattuja ruusunlehtiä)
Paahda saksanpähkinöitä 200 C uunissa 10 min, anna jäähtyä ja hienonna. Pyöräytä jugurtti, vesi, saksanpähkinät, rusinat, kurkku, minttu ja tilli blenderissä sileäksi, mausta suolalla ja pippurilla. Jäähdytä jääkaapissa puoli tuntia. Koristele mintunlehdillä, kuivatulla chilillä, sumakilla (etnisistä kaupoista) ja kuivatuilla ruusunlehdillä. Kesällä voit käyttää kuivattujen ruusun terälehtien sijaan kurtturuusun terälehtiä (lannoittamaton pensas, ei ihan tien varresta)
1 dl saksanpähkinöitä
5 dl turkkilaista jugurttia
3 dl jääkylmää vettä
1 dl rusinoita
½ kurkku kuutioituna
kourallinen minttua
kourallinen tilliä
suolaa
pippuria
(koristeluun minttua, kuivattua chiliä, sumakkia ja kuivattuja ruusunlehtiä)
Paahda saksanpähkinöitä 200 C uunissa 10 min, anna jäähtyä ja hienonna. Pyöräytä jugurtti, vesi, saksanpähkinät, rusinat, kurkku, minttu ja tilli blenderissä sileäksi, mausta suolalla ja pippurilla. Jäähdytä jääkaapissa puoli tuntia. Koristele mintunlehdillä, kuivatulla chilillä, sumakilla (etnisistä kaupoista) ja kuivatuilla ruusunlehdillä. Kesällä voit käyttää kuivattujen ruusun terälehtien sijaan kurtturuusun terälehtiä (lannoittamaton pensas, ei ihan tien varresta)
Persian cold yogurt soup
1/2 cup walnuts
1/4 cup dried rose petals, crushed (optional)
2 cups Greek yogurt
1/2 cup raisins
1/2 seedless cucumber, peeled and finely diced (1 cup)
1/4 cup finely chopped mint
1/4 cup finely chopped dill
1/4 cup finely chopped chives
Salt and freshly ground pepper
chili flakes
rose petals
chili flakes
rose petals
Preheat the oven to 200 C°. Spread the walnuts in a pie plate and toast for about 10 minutes. Let cool, then finely chop.
Meanwhile, in a small bowl, cover the rose petals with cold water and let stand until softened, about 20 minutes. Drain the petals and squeeze dry.
In a large bowl, whisk the yogurt with the ice water. Stir in the raisins, cucumber, mint, dill, chives, walnuts and rose petals and season with salt and pepper. Refrigerate until very cold, about 1 hour. Serve the soup in shallow bowls, sprinkled with sumac, mint leaves dried chili and rose leaves.
Marinadi n. 1,5 kg lampaanpaistille
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 sitruunan mehu
0,5 dl oliiviöljyä
1,5 tl juustokuminaa
0,5 tl kanelia
4 tl jauhettua korianteria
0,5 tl maustepippuria
0,5 nippua korianteria
1,5 tl suolaa
Sekoita kaikki ainekset, aja sauvasekoittimella soseeksi ja kaada lihan päälle. Marinoi vähintään kolme tuntia tai yön yli. Paista uunissa 100 asteessa kunnes mittari näyttää n. 70 astetta, ota pois uunista. Anna vetäytyä 15 min folion alla ennen kuin leikkaat paistin.
Marinade for abt. 1,5 kg lamb roast
1 small onion
2 garlic cloves
juice of one lemon
0,5 dl olive oil
1,5 tsp cinnamon
4 tsp gropunded coriander seeds
0,5 tl allspice
0,5 bunch fresh cilantro
1,5 tsp salt
Mix all ingredients, puree them and spread the paste over the meat. Marinade for three hours or overnight. Roast in 100 C degrees wiht meat meter util it reaches 70 C. Let rest 15 min under foil before carving the roast.
Tomaatti-granaattiomenasalaatti
200g punaisia kirsikkatomaatteja, leikattuna ½cm kuutioiksi
200g keltainen kirsikkatomaatteja, leikattuna ½cm kuutioiksi
200g luumutomaatteja, leikattuna ½cm kuutioiksi
4 keskikokoista tomaattia, leikattuna ½cm kuutioiksi (500g)
1 punainen paprika, leikattuna ½cm kuutioiksi (120 g)
1 pieni punasipuli, silputtuna (120 g)
2 valkosipulinkynttä murskattuna
½ tl jauhettua maustepippuria
2 tl valkoviinietikkaa
1½ rkl granaattiomenasiirappia (etnisistä kaupoista)
60ml oliiviöljyä, plus vähän ylimääräistä viimeistelyyn
1 granaattiomenan siemenet (170 g siemeniä)
1 rkl pieniä oreganon lehtiä, koristeeksi
Suolaa ja mustapippuria
Sekoita isossa kulhossa tomaatti, paprika ja sipuli.
Vispaa pienessä kulhossa valkosipuli, maustepippuri, etikka, granaattiomenasiirappi, oliiviöljy ja 1/3 tl suolaa. Kaada päälle tomaatit ja sekoita varovasti.
Asettele tomaatit ja mehut isoon laakeaan astiaan. Ripottele päälle granaattiomenan siemeniä ja oreganoa ja lopuksi pirskottele hieman öljyä päälle.
Tomato pomegranate salad
200g red cherry tomatoes, cut into ½cm dices
200g yellow cherry tomatoes, cut into ½cm dices
200g tiger (or plum) tomatoes, cut into ½cm dices
4 medium vine tomatoes, cut into ½cm dice (500g net)
1 red pepper, cut into ½ cm dice (120g net)
1 small red onion, finely diced (120g net)
2 cloves garlic, crushed
½ tsp ground allspice
2 tsp white wine vinegar
1½ tbsp pomegranate molasses (from ethnic stores)
60ml olive oil, plus a little extra to drizzle at the end
1 pomegranate, seeds removed (170g of seeds)
1 tbsp picked small oregano leaves, to garnish
Salt and black pepper
Minttupesto
1 ruukku minttua
puolikas kourallinen pistaasipähkinöitä paahdettuna
1 iso valkosipulinkynsi
1 dl parmesaania tai pecorinoa
1 dl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
Sekoita kaikki ainekset tahnaksi teho- tai sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
Mint pesto
1 good bunch of mint
half a handful of pistachios roasted
1 large garlic clove
1 cup Parmesan or pecorino
1 cup olive oil
salt
pepper
Mix all the ingredients into a paste in blender. Season with salt and pepper to taste
Valkopapuhummus
1 pkt isoja valkopapuja
2 rkl tahinia
½ sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi
1 tl juustokuminaa murskattuna
1 tl korianterinsiemeniä murskattuna
suolaa
pippuria
Valuta valkopavut ja soseuta ne tasaiseksi massaksi sauvasekottimella muiden aineiden kanssa.
Valuta päälle oliiviöljyä.
Mikäli haluat hummuksesta notkeampaa, säästä osa purkin nesteestä ja lisää makusi mukaan
Hummus of white giant beans
1 can large white beans
2 tablespoons tahini
juice of ½ lemon
1 garlic clove
1 teaspoon of cumin, crushed
1 teaspoon coriander seeds, crushed
salt
pepper
Drain the cwhite beans and puree them to a smooth paste with other ingredients.
Drizzle with olive oil.
If you want to hummus to be softer, save the liquid from the can and add to your taste when pureeing.
1 can large white beans
2 tablespoons tahini
juice of ½ lemon
1 garlic clove
1 teaspoon of cumin, crushed
1 teaspoon coriander seeds, crushed
salt
pepper
Drain the cwhite beans and puree them to a smooth paste with other ingredients.
Drizzle with olive oil.
If you want to hummus to be softer, save the liquid from the can and add to your taste when pureeing.
Limejäätelö
1 purkki sokeroitua kondensoitua maitoa
1 prk (125 gr) ranskankermaa
3 limen mehu
2 limen kuori
Kaada blenderiin kondensoitu maito ja ranskankerma. Purista sekaan limemehu
Pese limen kuoret ja raasta blenderiin. Surraa blenderissä hetki, tarkista maku
Kaada pakastimenkestävään rasiaan ja pakasta yön yli.
1 purkki sokeroitua kondensoitua maitoa
1 prk (125 gr) ranskankermaa
3 limen mehu
2 limen kuori
Kaada blenderiin kondensoitu maito ja ranskankerma. Purista sekaan limemehu
Pese limen kuoret ja raasta blenderiin. Surraa blenderissä hetki, tarkista maku
Kaada pakastimenkestävään rasiaan ja pakasta yön yli.
Lime ice cream (for four)
1 1/8 cup full fat sweetened condensed milk
1 1/2 cup full fat sour cream
Juice of 3 limes
Finely grated skin of 2 limes (green part only)
1 1/2 cup full fat sour cream
Juice of 3 limes
Finely grated skin of 2 limes (green part only)
Add all ingredients into a blender. Blend on high speed until lime is fully dissolved (about 30 seconds).
Pour into container (metal loaf pans works well). Thump bottom of container against the counter a few times to let the ice cream settle and smooth out. You can also use a spatula to help smooth it out. Freeze overnight.
Pour into container (metal loaf pans works well). Thump bottom of container against the counter a few times to let the ice cream settle and smooth out. You can also use a spatula to help smooth it out. Freeze overnight.
Lampaanpaista ja minttupesto kuulostavat ja näyttävät todella hyviltä. Ei pitäisi nälkäisenä alkaa lukemaan tätä sinun blogiasi :)
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua Lumo <3
Tämä lampaanpaistiresepti on ihana. Se on alun perin lampaanvarataille tarkoitettu, mutta sama marinadi käy mille tahansa lampaan osalle.
PoistaKiitos tästä. Juuri puhelin miehelle, että hauaisin lammasta pääsiäispöytään. Olen meillä se friikki, joka syö lammasta :) Tosin lapsuuden muistot lampaista on niin rakkaita, että syömistä ei pidä edes ajatella. Limejäätellä muuten kuulostaa upealta jälkiruualta.
VastaaPoistaItselläni on vähän sama juttu hevosenlihan kanssa, sitä en pahemmin syö. Toisaalta ainakaan kotimainen lammas ei yleensä ole tehotuotettua. Mieluummin syön sellaisten eläinten lihaa, jotka ovat saaneet elää mahdollisimman hyvän elämän.
PoistaAh mikä menu ja mitä elementtejä, rakastan mm. hummusta ja no kaikkea mitä kyseinen menu pitää sisällään. :) Limejälkkäri, juuri sopivan raikas lopetus pääsiäisaterialle. <3
VastaaPoistaKivaa sunnuntaita Tuuli <3
Limejälkkäri on ihana, rakastan kaikkea sitruksista!
PoistaHuikea menu sulla tässä. Kuvat lisää vielä houkuttelevuutta.
VastaaPoistaKiitos Nanna. Jotain tästä tulee tänäkin vuonna pääsiäispöytään, mutta lammas korvataan varmaan lohella, kun pöydän ääressä on useampia jotka eivät lihaa syö.
PoistaOi tuota kylmää keittoa sain maistaa viime vuonna - se on ihan killerihyvä resepti!
VastaaPoistaMukavaa uuttaa viikkoa ja pääsiäisen odotusta!
Pohdiskelin juuri tekisinkö sitä tänäkin pääsiäisenä, mutta taidankin päätyä kauniin keltaiseen maissigazpachoon.
PoistaMukavaa pääsiäisviikkoa!
Tuota jätskiä pitää kyllä kokeilla. :)
VastaaPoista