Värit vaikuttavat ihmisen mielialaan ja käyttäytymiseen enemmän kuin ajattelemmekaan. Oletko koskaan miettinyt miten kattausvärit vaikuttavat ruokailukokemukseen?
Ruuan ja lautasliinojen värileikki on yksinkertainen tapa korostaa sekä makua, että ruokailukokemusta. SCA Tork on tehnyt tutkimuksen siitä, miten lautasliinat vaikuttavat siihen. He testasivat ruokailukokemusta neljällä eri värillä: korallilla, vedensinisellä, sinapinkeltaisella ja antrasiitin harmaalla. Eri värit herättävät erilaisia mielialoja ja tunteita, ne vaikuttavat jopa siihen miten maistamme.Tähän liittyen minua pyydettiin testaamaan miten Torkin eriväriset LinStyle-lautasliinat vaikuttavat samaan ruokaan. Lainaukset ovat Torkin esitteestä ruokien ja lautasliinojen yhdistelyistä asiakkaiden ravintolaelämyksen parantamiseksi
Commercial collaboration SCA Tork
Colors affect feelings and behaviour more than we think. SCA Tork has tested how with coral, wated blue, mustard yellow and anthracite grey napkins affect eating experience. I tested how different colors in napkins affected experience with the same dish.
Katoin kotiympäristöön hummus- ja kasvisannoksen vaihdellen lautasliinaa. Ruoka on värikästä, mutta kattauksen tein muuten neutraalin vaaleaksi. Vain lautasliinan väri vaihtui.
I made a dish of hummus and colorful vegetables, served it on neutral light plate and changed only napkin color.
Puuterinen koralli on naisellinen ja flirttaileva, vaaleanpunainen värinä antaa jo ennakko-odotuksen makeasta. Testatuista väreistä pehmeä koralli toi vähiten tehoa punaisiin ja oranssin sävyihin.
"Coral decreases acidity, it makes food taste sweeter. Reds and pinks work especially well with desserts."
Feminine powdery coral is a sweet color, bright reds an deep orange it didn't lift or contrast as much as other tested colors.
Olen itsekin huomannut, että ruokakuvissa sinisen sävyt toimivat erityisen hyvin punaisen ja oranssin sävyjen kanssa nostaen ja raikastaen niitä. Suolaa käytän muutenkin hillitysti, joten suolaisuuteen en huomannut vaikutusta.
"Water blue makes food to taste less salty. It boosts opposite colors yellow and orange beautifully. Works especially well with eggs and Indian food"
I have noted already previosly how good blue tones look with reds and oranges.
"Sinapinkeltainen sopii loistavasti kalojen ja merenelävien kanssa. Lämmin väri yhdistyy hyvin vihreään, kuten ruusukaaliin ja salaatteihin."
Lämmin keltainen muodosti hehkuvan kokonaisuuden värikkään annoksen kanssa, siniset pensasmustikatkin tuntuvat erottuvan keltaisen vieressä paremmin.
"Mustard yellow is excellent choise for fish and seadfood dishes. Warm color combines well with greens like brussel sprouts and lettuce."
Warm mustard yellow combined beautifully bright colors, blueberries seemed to lift up from geh dish when served next to yellow.
Moderni ja tyylikäs antrasiitin harmaa liikkuu samoilla alueilla kuin hienostunut musta, mutta se on sävynä pehmeämpi. Itse pidän testiväreistä eniten antrasiitin harmaasta, se on neutraali väri joka sopii miltei kaikenlaisten ja -väristen annosten kanssa. Väri on neutraali ja ruoka nousee selkeään pääosaan. Tämä olisi myös varma valinta businesslounaalle.
Ei siis ole ihan sama minkä värisen servietin siihen lautasen viereen kattaa. Onko sinulla suosikkivärejä kattaukseen tai oletko huomannut kuinka jotkut värit erityisesti korostavat tarjoamaasi ruokaa?
"Anthracite gives a luxurious contrast to light plates and food giving light dishes like Mediterranes kitchen a richer palate."
Anthracite grey is sophisicated, luxurious and modern. Anthracite was my favorite color of these four, as it's neutral and fits nicely with almost all kind of dishes giving them the leading role. Anthracite would also be a safe choice for business lunch.
Colors really give that extra touch to dining experience. Do you have favorite table setting colors?
Omassa kattauksissani on usein vedensinistä mukana. Enpä ole näiden värien tarkoitusta ennen ajatellutkaan.
VastaaPoistaRuokakuvissa tykkään käyttää usein vähän sinistä punaisen, oranssin ja keltaisen seurana antamaan niille kontrastia. Korallia en yleensä itse valitsisi, se oli vähän liian makea makuuni. Keltainen vähän yllätti, kun pidinkin sen värikkyydestä. Turvallisen neutraali harmaa on aina varma valinta ja sen näistä kattaisi kun sen kummempia miettimättä. Toisaalta jonkin toisen ruoan kanssa värit näyttäisivät taas erilaisilta.
PoistaMä ottaisin tuon turkoosin-vedenvihreän lautasliinan. Äkkiä katsoen se oli ainoa, joka houkutteli syömään. Pinkki oli se tylsin, keltainen ei innostanut ollenkaan ja tummaharmaa oli maltillinen.
VastaaPoistaMulla on usein Ikean lautasliinoista väreinä joko tummansininen, keltainen, punainen tai myrkynvihreä. Tummansinisiä tuntuisi kuluvan eniten. Ja talvella punaisia :)
Tästähän tuli mielenkiintoinen kommentointi ja keskustelu. Makuja ja mielipiteitä värien suhteen on monia, eikä ole niissä ole oikeaa tai väärää.
PoistaSe on jännä miten tuo erivärinen lautasliina myös vaikuttaa annoksen väreihin! Itsellä tulee varmaan aina valittua lautasliinat enemmän muun kattaus ja vuodenajan tai juhlan mukaan miettimättä enempää mitä tarjolla on. Hienosti taiteltu liina!
VastaaPoistaAika usein valitsen myös minäkin serviettejä vuodenajan ja muun kattauksen mukaan, useimmiten taivun kuitenkin helppoon valkoiseen.
PoistaPiti vähän vakoilla googlesta erilaisia taittelumalleja...
Hienosti taiteltu☺ itse innostuin kerran yhden ravintolaillallisen jälkeen taittelemaan kotona lautasliinoja vaikka mihin asentoihin. Aika rentouttavaa puuhaa...pitää taas kokeilla!
PoistaMitä tuo "kuvattu ruoka on"? Ei natsaa yhdenkään lautasliina vaihtoehdon kanssa.
VastaaPoistaMustikoita/porkkanaa/granaattiomenaa ja mitä ihmettä tuo "ällö pohja on"? Käytän päivittäin kangaslautasliinoja, jotka aseteltu antiikkisiin lautasliinarenkaisiin, koska rakastan kauniita kattauksia ja hyvää ruokaa.
Mutta pahoittelen, esille asetettu ruoka ja "sitaatit" värivaihtoehdoista ei nyt kyllä natsaa - päinvastoin. BIG NO koko ajatukselle ja kuville
Niin ne mielipiteet ja ajatukset vaihtelevat! Minusta tämä oli taas oikein hauska ja monessa mielessä avartava postaus. Kauneutta on niin monenlaista ja katsojan silmissähän se yleensä on. Kiitos Lumo tästä postauksesta!
PoistaAnonyymi, et tainnut lukea postauksen tekstiä? Pohjalla on herkullista hummusta ja sen päällä värikkäitä paahdettuja vihanneksia sekä marjoja. Sitaatit kuten tekstissä myös mainittiin, ovat Torkin esitteestä.
PoistaArkena käytän paperisia serviettejä, juhlaan katan hopealla ja pellavalla. Kaikelle on aikansa ja paikkansa ja makuja on monia. Annosta en tehnyt mikään sevietin väri mielessä vaan kokeilin valmiin annoksen kanssa miltä värit näyttävät sen rinnalla.
Kiitos Johanna. Tein sellaista arkiruokaa jota usein syömme arkena miettimättä etukäteen serviettien värejä. Näistä väreistä valitsisin tumman harmaan, mutta värien kanssa työskentelevänä oli kiva testata miltä muut sävyt näyttivät kattauksessa.
PoistaMinustakin tämä oli todella kiva postaus ja hummus on omaa herkkua, hih. <3 Juu perintöhopeat ja antiikkirinkulat löytyy täältäkin, mutta ei niitä arjessa ehdi käytellä. Ai niin ja meillä on ihan aitoja kultalusikoita, vaarini lapsuudesta. Päivittäin en silti ehtisi heittää kultalusikoita pöytään ja antiikkihärpäkkeitä. Sitä paitsi, arki on arkea ja juhla on juhlaa, hieman kuin ylipukeutuisi arkeen. Kauneus on katsojan silmissä. .
PoistaJoten kauniilta näyttää ja nuo värivaihtoehdot oli kivoja, koska oma valinta yllätti täysin.
Hyviä unia Lumo ja sulla on pistämätön tyyli ja maku. <3
Vau, kultalusikoita!
PoistaJoo, nämä ovat taas niitä mielipidekysymyksiä. Mikä toisesta näyttää kivalta, saattaa toisen silmin katsottuna olla jotain muuta.
Mielenkiintoinen aihe! Visuaaliset ärsykkeet ovat tarkeitä ruokahalun herättäjiä, ja näistä vaihtoehdoista vain harmaa antaa minusta ruoan nousta pääosaan. Muissa kuvissa nousee silmääni vain lautasliinojen värit, kun eivät satu meikäläistä miellyttämään. Oikeassa elämässä kattauksen kokonaisuus tietenkin ratkaisee; eivät taida nuo värikkäät ihan sinunkaan maailmaasi istua;)
VastaaPoistaOlen tosiaan yleensä neutraalin värien ystävä, mutta oli hauska kokeilla miten värit vaikuttavat.
PoistaTämä oli mulle ihan uusi ajattelutapa, katan lautasliinat astiaston ja vuodenajan mukaan, niinkuin varmaan moni muukin. Mutta tosi mielenkiintoista, pitääpä testata itsekin. Kuvistasi näkee selvästi miten ruoka-annos muuttuu eri vaihtoehtojen mukaan, ainakin ne värisävyt, maistaa kun ei tämän ruudun kautta vieläkään pysty :). Herkullinen annos kaikin puolin muutenkin, maistuisi varmasti, hummus on niin hyvää. Mukavaa loppuviikkoa <3
VastaaPoistaItsekin valitsen värit tilaisuuden sekä vuodenaikojen mukaan ja katan pääosin turvallisia neutraaleja värejä. Välillä on kuitenkin kiva rikkoa rajojaan ja kokeilla uutta ajattelutapaa.
PoistaRakastan värejä ympärivuoden ja kattausvärit menevät yleensä ruokien ja fiiliksen mukaan ja toki juhlien. Jännää näistä suosikkini oli mustaharmaa kuitenkin. :)
VastaaPoistaAurinkoa torstaille <3
Sittenhän meillä oli sama suosikkiväri!
PoistaTämä oli ihana postaus! Kyllä ne värit kieltämättä ruoassa ja kattauksessa saa kaiken tuntumaan herkullisemmalta, mutta en osannut ajatella sitä näin, miten kerroit tuosta väreistä. Aivan ihanaa :)
VastaaPoistaKiitos💜 Väreillä voi kivasti korostaa eri elementtejä ja niillä on vaikutusta mielialaankin
PoistaMinä vähän salaisesti kadehdin teitä, jotka osaatte kattaa kauniisti - onneksi näistä teidän postauksista saa sitten vinkkejä tällainen "lautanen ja lusikka pöydälle ja se on sitten siinä" -kattailijakin, sillä välillä on kiva opetella uusia asioita ettei aina vaan täräytä niitä astioitaan pöytään samalla tavalla. Tuo väriajattelu on mielenkiintoista!
VastaaPoistaNoista väreistä kolahti yllätyksekseni tuo keltainen - siis minulle, jolla ei keltaista löydy kuin kukissa pääsiäisenä;)
Arken ei kattausta välttämättä ajattele sen kummemmin, mutta viikonloppuisin ja juhlaan katan ajatuksella
VastaaPoista