Ruispatongit

Leivoin uudeksi vuodeksi patonkeja, joita kuvasin kilpaa pimenevän iltapäivän kanssa. Pimeä ja pilvinen iltapäivä taisi kuitenkin voittaa kuvaajan. Melko pimeässä voi jalustalta kuvata ilman lisävaloja, mutta kaipaan jo valoisia iltoja. Kuvaamiseenkin tulee taas uutta intoa ja iloa kunhan päivät alkavat pidentyä.

Ruisleipää en ole muutamaa kokeilua enempää tehnyt. Varsin kelvollisia ruispatongeista tuli maultaan. Ulkonäkö tosin oli melko rustiikkinen. 


Leivonta, ruisleipäresepti


Leivonta, leipäresepti

Ruispatongit 6 kpl

Juuri

3–4 hapankorppua
1 l haaleaa vettä
1 l ruisjauhoja

Taikina

50 g hiivaa
1 dl haaleaa vettä

1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl kuminansiemeniä
1 rkl suolaa
noin 1 l ruisjauhoja

1/2 l vehnäjauhoja

Valmista juuri. Murenna hapankorput kulhoon. Mittaa päälle haalea vesi ja sekoita siihen ruisjauhot. Anna juuren seistä liinalla peitettynä vähintään vuorokausi. Sekoita juurta välillä voimakkaasti. Tarkista, että juuri kuplii ja tuoksuu happamalta ennen kuin aloitat hapanleivän leipomisen.

Lisää juureen veteen sekoitettu hiiva ja suola sekä morttelissa hienonnetut fenkolin- ja kuminansiemenet. Alusta joukkoon ruisjauhot ja tee taikinasta melko tiivistä. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Voit käytää vain ruisjauhoja, mutta käyttämällä myös vehnäjauhoja saat taikinaan paremman sitkon ja leipoutuvuuden.

Voit ottaa taikinasta noin 1 dl palan seuraavan leipomiskerran juureksi ja pakasta sen. Kun teet seuraavan kerran ruisleipää, liuota taikinapala puoliksi sulaneena haaleaan veteen ja lisää ruisjauhot. Menettele muuten tämän ohjeen mukaan.

Kohota taikinaa 2–6 tuntia. Kohotusaika riippuu juuren nostatuskyvystä ja nostatuslämpötilasta.

Leivo taikinasta 6 patonkia tai kolme limppua. Anna kohota liinan alla, kunnes leipien pinta alkaa halkeilla. Paista limppuja uunin alatasolla 200 asteessa 45–60 minuuttia. Koputa leivän pohjaan. Kypsä leipä kuulostaa ontolta.

Jäähdytä leivät liinalla peitettynä.

9 kommenttia :

  1. Kiitos tuosta juuren ohjeesta, olen miettinyt, miten sellaisen saisi helposti tehtyä.
    Ihanaa uutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on yksi helpoimmista juuriohjeista joita olen nähnyt, osa on ollut aika mutkikkaita.

      Poista
  2. Kivan helpohko resepti ja varmasti myös maistuva, pitää varmaan kokeilla mies kun tykkää tosi paljon ruisleivästä (mäkin söisin, mut vatsa ei kestä kuin palan silloin tällöin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppous vetoaa minuun aina. Kokonaisaika -tässä yli vuorokausi- ei haittaa, kunhan työvaiheet ovat yksinkertaisia.

      Poista
  3. Ihania kuvia joka tapauksessa <3 Minäkin toivoisin lisää valoa, kuvaamine on hieman haasteellista tällä hetkellä, ja toki muutenkin.

    Kiitos taas ohjeesta, otan talteen ja vaihdan tuon vehnäjauhon vaan johonkin muuhun, kun se ei enää oikein sovi minulle.

    Oikein upeaa alkanutta vuotta Tuuli <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reseptin voi tehdä myös pelkällä ruusjauholla, sitkosta ei välttämättä tule ihan samanlaista.

      Kaipailen jo kevään valoa, mutta päivänvalo alkaa onneksi lisääntyä pian vauhdilla.

      Poista
  4. Tänä syksynä on testattu eri juuritaikinoita ja onhan niissä haasteensa. Hapankorpuista tehtyä en ole koskaan tehnytkään, nyt tekee kyllä mieli kokeilla. Kumina ja fenkoli varmasti tuovat kivan pikantin lisän makuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkkäreissä käytän kuminaa ja fenkolia, ajattelin niiden sopivan hyvin nyös ruisleipään. Mukavasti maustavatkin myös ruispatonkia.

      Poista
  5. Haeskelin ruispatongin ohjetta ja täältä löytyi. Ohjeessaa limppuja paistetaan 45-60 min, onko patonkien paistoaika sama, vai lyhyempi?

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.