Kasvisruoka jatkaa voittokulkuaan ja se on varmasti vuoden vahvimpia ruokatrendejä. Veganismi on noussut marginaalista valtavirtaan ja sekasyöjätkin lisäävät kasvisten käyttöä. Ravintoloissakaan kasvisruoka ei ole enää mikään mauton välttämätön paha listalla, vaan niihin on panostettu samoin kuin muihinkin annoksiin. Kasvis-/vegaaniannoksissa olisi hyvä olla kuitenkin myös jokin perinteisesti kasviksista sellaisenaan valmistettu -mutta innovatiivinen- annos. Joissain ravintoloissa kaikki kasvisannokset saattavat sisältää teollisia proteiinituotteita.
Sekasyöjät lisäävät kasvisten syöntiä ja usein eläinproteiinejakin sisältävät annokset ovat kasvisvoittoisia.
Perinteiset ruokailutottumukset muuttuvat arjen muuttuessa yhä hektisemmäksi ja yksinasumisen yleistyessä. Kuluttajat kaipaavat helppokäyttöisiä ja kiirettä helpottavia ratkaisuja, kuten nopeaa ravintolaruokailua.
Toisaalta arki tai juhla eivät rytmin muuttuessa ole enää viikonpäiviin sidottuja. Ulkona syödään tai arkea juhlistetaan kotona viikollakin.
Vastuullisuustrendi jatkuu; ruoan valmistuksessa yleistyy edelleen tähteiden hyödyntäminen ja hävikin minimointi, niin koti- kuin ravintolakeittiöissäkin. Pari vuotta sitten tekemäni porkkananaattipesto siis edelleen ajankohtainen.
Täsmähyvinvoinnissa räätälöidään yksilöllinen ruokavalio. Ruoasta haetaan hyvinvointia ja terveyttä. Keskiössä on jokin usein vaihtuva trendikäs terveystuote tai ruokavalio. Erilaiset superfoodit ovat olleet pinnalla jo useita vuosia, nyt ruokaan -vaikkapa aamiaissmoothieen- lisätään kollageenijauhetta. Muutkin erilaiset ruokiin lisättävät "superjauhot", esim. kaurajauhot ovat nousussa.
Monissa ennusteissa mainittiin edelleen havaijilainen ruoka ja etenkin poke, josta itse postasin ensimmäisen reseptini jo pari vuotta sitten.
Tämän vuoden ennusteissa on noussut myös Lähi-Itä mausteineen ja etenkin Israelin ruoat, kuten tämä helppo lammas-munakoisopyreeannos tai esim. shaksuka
Kukat lautasella lisääntyvät, ne mainittiin todella monessa kansainvälisessä ruokatrendkatsauksessa. Maku on suurimmassa osassa kukista varsin mieto, mutta annoksesta tulee kaunis! Kesällä luonnosta ja (lannoittamattomasta) kukkapenkistä poimittavien kukkien lisäksi kauppojen he/vi-osastoilta löytyy talvellakin syötäviä kukkia yhä enemmän.
Osa kukista kuitenkin tuo myös makua annokseen. Mm. laventeli, hibiskus ja ruusu antavat makua annoksiin. Ruususta voi tehdä mm. ruusuhilloa, kuivatuilla ruusun terälehdillä voi maustaa persialaisen jugurttikeiton.
Syötävien kukkien, marjojen ja villiyrttien poimiminen lähiluonnosta sekä yrttien ja kasvisten kasvattaminen parvekkeella tai omassa puutarhassa ovatkin trendikästä hyperpaikallista ruokatuotantoa.
Minkä ruokatrendin sinä uskot nousevan suosioon tänä vuonna?
Lähde: Tasting table, Fine dining, Kespro, Forbes, BBC, Whole Foods
Mieletön tämä kukkatrendi, miksei ole aiemmin keksitty tulee nyt mieleen. Monesti valitsen kyllä mielelläni kasvispitoisen tai kala-annoksen, totta tuokin.
VastaaPoistaMukavaa torstaita Lumo <3
Kukat kaunistavat annoksen kuin annoksen, luonnonkukkia joutuu vain odottamaan vielä kuukausia.
PoistaLumouduin kuvistasi jälleen totaalisesti, että piti palata takaisin ja lukea teksti erikseen.
VastaaPoistaOlen huomannut ravintoloiden satsaavan nykyään hyviin kasvisruokavaihtoehtoihin. Olen pikku hiljaa jättänyt lihaa vähemmälle. Olen vankkumaton superfoodien fani ja upeaa, että koko ajan tulee jotain uutta.
Kukat kuulostavat todella kivalta!
Kasvisannokset ovat vähintään samalla viivalla muiden annosten kanssa. Iso Roballe aukesi hipsterihenkinen täysin kasvisravintola, joka näyttää olevan suosittu. Ihan valtavirtaa kasvisannokset ovat siis.
PoistaKukat ruoka-annosten koristena ovat ihania! Kauniita ruokakuviasi katsoessa tulee nälkä...
VastaaPoistaKasvivaihtoehtoja tuntuu kyllä nykyään löytyvän melkein joka ravintolasta ja kuppilasta.
Kala on hyvää mutta kokonaan en lihasta silti luopuisi. Hyvää lihaa mutta harvemmin on minun punainen lankani.
Vaikka lihan määrä onkin tainnut vähentyä lautasellani, ihan vegaaniksi minusta ei heti olisi. Vähemmän mutta parempaa, totta tosiaan
PoistaKauniita kuvia.
VastaaPoistaMinulla meni erosuruissa myös intohimo kokkailuun. Se on onneksi palailemassa, ja selailinkin piiiitkästä aikaa sinun reseptejäsi. Moni jäi muhimaan ajatuksiin, tulen kokeilemaan niistä monia ihan varmasti.
Toivottavasti resepteistä tulee taas intoa ja iloakin.
PoistaHyviä pointteja ja ennustuksia, joihinkin niistä olinkin törmännyt aiemmin tai muuten miettinyt. Tuo kukkajuttu on aika makea, ehdottomasti aion alkaa itse kasvattamaan sellaisia kukkia, joita voi 'syödäkin'. Uskon itse rentoon fleksaamiseen, eli ei edes yritetä olla vaikkapa kuukautta vegaanisella, vaan syödään vaikkapa joka viikko jotakin vegaanista ruokaa. Innovatiivisia kasvisruokia itsekin kovasti odotan ja mielelläni tilaankin ravintoloissa, niistä saa aina vinkkejä omaankin keittiöön!
VastaaPoistaVesikrassi on ihanan makuinen ja helppo kasvattaa, siitä voi syödä niin lehdet kuin kukat. Keräilen myös mm. apilan, syreenin, puolukan, omenan ja ketunleivän kukkia sekä kurtturuusun terälehtiä sekä orvokkeja annoksiin.
PoistaOlen huomannut tuon kasvisruokien lisääntymisen ruokalistoilla ihan töissäkin jo. Hyvä kasvisruoka ei todellakaan tarvitse mitään lisukkeita.
VastaaPoistaKukat annoksissa näyttävät niin kauniilta.
Kasvisruoat voivat tosiaan olla hyvin täyttäviäkin sellaisenaan, ei vain kevyttä "pupunruokaa"
PoistaKyllä minäkin syön mielelläni myös silmilläni. Aivan mielettömän ihana postaus ja kauniit kuvat taas❤️
VastaaPoistaEstetiikka on puoli ruokaa. Ihan tavallinenkin ruoka tuntuu heti paremmalta kun sen asettelee kauniisti.
PoistaOOh mitä kuvia löytyy postauksestasi, mutta joo uskon, että kukat ja kaikenlaiset uudet yrtit tulevat nostamaan lisää päätään tänäkin vuonna. Harmi vaan, että pitää vielä kesään odotella, jos ei halua pelkkiä orvokkeja käyttää ruoka-annoksissa. Kesällä taas kukat itse kasvatettuna. Mukavaa Loppiaista Tuuli <3.
VastaaPoistaErilaisia pikkulehtisiä baby-yrttejäkin näyttää tulleen markkinoille. Lähi-Lidlin valikoimiinkin on tulut pienilehtinen basilika, jota olen ostanut jo pari kertaa.
PoistaOlipas ihanan herkullinen postaus - ja huomaan, että meillä ei ainakaan tänään kovin trendikkäästi syödä: isännän kokkausvuoro ja se laittaa sen ainoan, mitä osaa: nakit;) No - onneksi on sitten useamman laatuisia salaatteja!
VastaaPoistaHyvää sunnuntai-iltapäivää, Lumo <3
Hei, nakit ja salaatti ovat hyvä kombo! Ja kyllä meilläkin on usein sellaisia annokaia, joista ei saa blogin nyhdettyä ainesta.
Poista