Pari viikkoa sitten saattoi kuitenkin jonkinlainen jumalainen voima toimia kätteni kautta. Ihan en viidellä leivällä leivällä ja kahdella kalalla ruokkinut. Mutta sieniretkeni sadosta, yhdestä ainoasta -mutta sitäkin komeammasta- tatista ja yli 80 h nousseesta luottoreseptillä tehdystä taikinasta syntyi taivaallinen pizza viidelle. Vedestä en yrityksistä huolimatta onnistunut tekemään viiniä, sen kanssa piti turvautua Alkoon.
Kipin kapin siis tattimetsään, tähän reseptiin sopii vaikka useampikin tatti.
Hitaasti nostatettu pizzataikina
(kylmänostatus 48-96 h)
500 g “00”-vehnäjauhoja
3,5 dl kylmää vettä
3 g kuivahiivaa
10 g hienoa merisuolaa
10 g oliiviöljyä (reilu ruokalusikallinen)
(kylmänostatus 48-96 h)
500 g “00”-vehnäjauhoja
3,5 dl kylmää vettä
3 g kuivahiivaa
10 g hienoa merisuolaa
10 g oliiviöljyä (reilu ruokalusikallinen)
Ota tilkka vettä erikseen (n. 10%) ja sekoita siihen hieno merisuola.
Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja lisää vesi (90%). Jos käytät tuorehiivaa, liuota se aluksi veteen ja vasta sen jälkeen jauhoihin. Vaivaa ensin käsin tai koneella, hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.
Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin.
Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.
Vaivaa lopuksi taikinaa maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää eikä tartu käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein. Hyvä yleiskone on tässä kyllä kullanarvoinen, en varmaan jaksaisi/viitsisi vaivata tarpeeksi käsin ja siinä lopputulos kärsisi.
Kun taikina on valmis, sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja laita vihanneslokeroon noin vuorokaudeksi. Ota taikina jääkaapista ja muotoile palloksi. Käsittele taikinaa varoen niin, ettet riko ilmakuplia. Laita pallot vielä toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin (tai halutessasi vielä pidemmäksi ajaksi, jopa 2-3 päiväksi). Ota kohonnut taikina pois jääkaapista ja anna lämmetä omassa rasiassaan pari tuntia huoneenlämmössä, ennen kuin aloitat taikinan käsittelyn.
Muista että kylmässä taikina nousee hitaammin ja joskus myös vähemmän.
Levitä ohueksi levitellyn pizzataikinan päälle ohuehko kerros smetanaa (suosikkini on Deliciest 20% smetana) ja mozzarellaraastetta. Leikkaa tatti (tatit) paperinohueksi ja levitä pizzan päälle. Vielä ripaus merisuolaa, rouhaus mustapippuria ja loraus oliiviöljyä.
Nosta uunipelti 250 C uuniin alalämmölle kuumenemaan, kun pelti on kuuma (n. 5 min) nosta pizza leivinpaperilla pellille, pienennä uunin lämpötilan 220 C asteeseen ja anna pizzan paistua n. 12-15 minuuttia. Uuneissakin on eroja, kotona paistan pizzan yleensä alalämmöllä, anoppilan uunissa alalämmöllä pizza palaisi pohjasta, joten siellä paistan aina keskilämmöllä.
Onpa upea tatti ja mitä herkkua siitä oletkaan loihtinut. Nyt vaan sitten harjoittelemaan sitä veden muuttamista viiniksi :)
VastaaPoistaVeden muuttaminen viiniksi onkin vähän vaikeampi rasti, taidan tulevaisuudessakin turvatutua ammattimaisiin viinintekijöihin.
PoistaOn kyllä herkullisen näköinen pizza. Ja hieno tatti:) Tatteja löytyy marketista missä käyn,mutta ne ovat kasvatettuja, ja ei kai makukaan taida olla ihan sama kuin tuollaisessa luonnosta poimitussa.
VastaaPoistaTatti näkyi jäkälän seasta kauas, mutta yhtään kaveria sillä ei ollut vaikka huolellisesti nuohosin tuon kallion, jossa joinain vuodina on olltu tatti poikineen.
PoistaOi taivas mikä pizzaresepti 🙌🏻
VastaaPoistaTämä perus-pizza bianco-reseptini, jossa yleensä on perunaa tai kesäkurpitsaa ohuesti siivutettuna. Mutta tatti sopii kyllä täydellisesti tähän reseptiin!
PoistaHauska postaus! Tattipizzaa. Tätä täytyykin ehdottaa miehelle, josko hänkin innostuisi tekemään. Tuo pohjataikina kuullostaa myös hyvältä.
VastaaPoistaTämä on ihan seuperpizzataikina, noita 00-jauhojakin saa nykyisin ihan perusmarketeista. Hidas kohottaminen tekee hienon rakeneteen ja sitkon pizzataikinaan. Ja taikina pakastuu hyvin, yleensä teen ison satsin ja pakastan loput annoksina.
Poista