Tunnissa valmistuvat rukiiset aamiaissämpylät

Joskus viikonloppuaamuina huomaa, ettei kotona ole leipää ja juuri silloin tekisi mieli leipää. Meillä on lähin kauppa aivan lähellä, mutta saatan silti pyöräyttää helposti valmistuvat sämpylät aamulla.  Lämmin, vastapaistettu kuohkea sämpylä kruunaa rauhallisen viikonloppuaamun.

Kaapissa on miltei aina jauhoja ja hiivaa. Viimeksi ajattelin käyttää vain vehnäjauhoja, mutta niitä olikin vain vähän pussin pohjalla. Korvasin loput ruisjauhoilla. Mausta tuli muheva ja sämpylöistäkin hieman terveellisempiä kuin pelkkää vehnäjauhoa käyttämällä.




Sämpylöihin voi käyttää myös piimää tai jugurttia smetanan sijaan, lisää silloin taikinaan ruokalusikallinen huoneenlämpöistä voita.






Sämpylät maistuivat kiivi-avokado-banaanismoothien, laten ja upean värisen vastapuristetun veriappelsiinimehun kanssa.


Tunnin rukiiset aamiaissämpylät

3 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
½ rl kuivahiivaa
1 rl sokeria
½ tl suolaa
200 g smetana
1 rl huoneenlämpöistä voita

voiteluun
1 rl sulatettua voita

Sekoita 1½ dl vehnäjauhoista ja 1 dl ruisjauhoista, kuivahiiva, sokeri ja suola (yleiskoneen) kulhossa. Kuumenna smetana, jugurtti tai piimä kuumaksi (n .50-55° C). Lisää kuumana kulhoon. Sekoita. Lisää taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot ja vaivaa viisi minuuttia.

Anna nousta kelmulla peitetyssä kulhossa lämpimässä paikassa n. 20 minuuttia kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina 12 palaan ja pyörittele sämpylöiksi. Pane sämpylät leivin­paperilla vuorattuun uunivuokaan niin, että niiden väliin jää vain pieni rako. Sämpylät saavat nousta paistamisen aikana kiinni toisiinsa. Anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Kun sämpylät kohoavat, esilämmitä uuni 200 ° C asteeseen. Voitele sämpylät kevyesti voilla. Paista 15 minuuttia.

Voit käyttää myös piimää tai jugurttia smetanan sijaan, lisää silloin taikinaan ruokalusikallinen huoneenlämpöistä voita.

12 kommenttia :

  1. Oi mielenkiintoinen lisä tuo smetana. Nämä todellakin lähtee kokeiluun. Sämpylöitä osaan leipoa minäkin, tosin niistä tulee aina rumia ja halkeilleita.

    Kivaa viikonloppua. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän tuli hyvä sitko helposti ja sämpylöistä sai nättejä palleroita. Smetana antoi mehevyyttä.

      Poista
  2. Tuttu tilanne. Aamulla tekisi mieli lämpimäisiä, mutta leivontarumba arvelluttaa. Tätä kokeilen heti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet leipäeseptit saattavat vaatia useita kohotuksia ja valmistus vie tunteja. Nämä ehtivät valmistua vielä saman päivänä aamiaisellekin.

      Poista
  3. Nyt kolahti - ja sen tekee ruisjauhot! Pakko kokeilla - kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruis antoi kivasti makua -ja onhan se terveellisempääkin kuin vehnä.

      Poista
  4. Viikonloppuaamujen luksusta, tuorepuristettu appelsiinimehu ja uunilämmin leipä! Minäkin korvasin osan vehnäjauhoista ruisjauhoilla, kun viimeksi tein sämpylötä, toimi hyvin.

    VastaaPoista
  5. En olen pitkään aikaan leiponut sämpylöitä. Kiitos tästä! menee kokeiluun :)

    VastaaPoista
  6. Eikä, yli 4 kuukauteen en ole syönyt enkä juurikaan kaivannut leipää, mutta nää sun sämpylät nähtyäni, niin vesi herahti kielelle. Ihanan helppo ohje, pitäsiköhän repäistä ja leipasta :).

    VastaaPoista
  7. Hyväntuntuinen resepti. Hämmentävä on maininta, että ruis olisi vehnää terveellisempi - tuskinpa niin on, vaikka niin aina kuulen väitettävän. Kyse lienee ennemminkin siitä, millaisia jauhoja käytetään. Ja miten.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.