Turkkilaiset cilbir-kananmunat

Çılbır on perinteinen turkkilainen aamiaisruoka, jossa on uppo- tai paistettuja munia sekä jugurttia. Ottomaaninen aikakaudella çılbır oli yleisnimi munaruoille, joten ei haittaa, vaikka reseptini ei ole ehkä se "oikeaoppinen" versio vaan mukaelma. Ottomaanien sulttaanien teidetään syöneen çılbıriä jo 1400-luvulla.Ottomaanien valtakunta oli yksi maailmanhistorian pitkäikäisimpiä imperiumeja. Laajimmillaan valtakuntaan kuului 1500-luvun lopulla nykyisen Turkin lisäksi alueita Pohjois-Afrikasta, Lähi-idästä ja Ukrainan eteläosista sekä Kaakkois-Eurooppa aina Wienin porteille saakka.

Jugurtti on turkkilaisten suosikki, he lusikoivat jugurttia kaksi miljoonaa tonnia vuosittain. Alun perin vuosituhatta sitten Keski-Aasiassa kehittynyt jugurtti oli tärkeä raaka-aine alueen kiertolaiskulttuureille erityisesti hyvän säilyvyytensä vuoksi.


Çılbır-munia syödessä voi hetkeksi tuntea itsensä siis miltei kuninkaalliseksi. Eikä çılbır-annoksen syöntiä kannata rajoittaa vain aamuun, tämä on myös helppo, herkullinen illallinen, joka valmistuu vartissa. Rakastan sekä turkkilaista jugurttia, että munia, joten tämä onkin annos makuuni.
















Turkkilaiset cilbir-kananmunat


1 pieni valkosipulinkynsi  hienonnettuna

2, 5 dl turkkilaista jugurttia

4 suurta munaa

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl chilihiutaleita

Suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Tarjoiluun leipää



Valmista ensin valkosipulijogurtti - noin 15 minuuttia ennen munien balmistusta, anna olla huoneenlämmmössä

Mausta jogurtti pienessä kulhossa valkosipulilla ja mausteilla. Lusikoi jugurtti kahdelle lautaselle.

Sekoita vettä kauhalla, jotta saat aikaan pyörteen. Riko tuore, huoneenlämpöinen kananmuna kahvikuppiin. Kaada varovasti veteen. Kypsennä yksi uppomuna kerrallaan hiljalleen kiehuvassa vedessä 3-4 minuuttia, jolloin keltuainen jää löysäksi. Nosta munat vedestä kauhalla ja laita ne lautasille levittämäsi valkosipulijugurtin  päälle.

Samalla kun keität munia, kaada oliiviöljy pieneen pannuun, kuumenna keskilämmölle ja sekoita chilihiutaleet öljyn joukkoon. Sekoita ja anna chilihiutaleiden imeytyä oliiviöljyyn muutaman minuutin ajan, sammuta lämpö.

Ripottele pippurihiutaleita, joihin oli lisätty oliiviöljyä, paistettujen munien päälle. Tarjoile heti leivän tai rapean leivän vieressä. Lisäsin annokseen vielä tuoretta timjamia, pestoa, paahdettuja tomaatteja ja varsisipulia lisämakua antamaan.


Oletko sinä syönyt munia ja jugurttia yhdessä?

3 kommenttia :

  1. En ole maistanut jogurttia ja munia yhdessä. Tuo annos näyttää kyllä todella hyvältä. Olen aina halunnut oppia tekemään uppomunia. Siinäpä minulle voisikin olla lomatekemistä välipäiviksi, opetella uppomunien tekoa :)

    VastaaPoista
  2. Ihana annos! Rakastan munaruokia ja itse asiassa syön melkein joka aamu kananmunan, mieluiten juuri sellaisen valuvan ja hapankorpun päällä (alla mätitahnaa, nam) ; )

    VastaaPoista
  3. Meille Ottomaaneista jäi ruokakulttuuri ja paljon sanoja, joita otettiin käyttöön omaksi. Esimerkiksi meillä on oma sana munakkaalle, mutta vanha kanssa kun tekee munakkaas sipulin ja/tai jauhelihan kanssa, ne kutsu sitä Ćilbur 🙂

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.