Horsmaa kasvaa pellonpientareilla, rannoilla, joutomailla. ja kallioiden kupeessa. Pienet, parikymmensenttiset horsmat ovat mehevimpiä. Horsma muuttuu parsan tapaan puisevammaksi kasvaessaan isommaksi.
Nuoret hosmanversot ovat meheviä ja maukkaita, maultaan ne muistuttavat parsaa ja niitä voikin käyttää parsan tapaan. Versot ja varret ovat syötäviä. Myöhemmin horsman kukkiessa käytän kukkia salaattien, aamiaisten ja jälkiruokien koristeena. Niistä voi tehdä myös hilloa ja juomaa, joita en vielä ole kokeillut, mutta ehkäpä tänä kesänä.
Kuten aiemminkin olen todennut, villivihanneksia voi huoletta poimia kaupungissakin, kun ei aivan keskustassa, autoteiden varresta tai koirien ulkoilupolkujen varrelta poimi.
Horsmakeitto
500 g nuoria horsmanverosn varsia
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1rkl voita
1dl kuohukermaa
1/2rkl sitruunanmehua
ripaus mustapippuria
ripaus hienonnettuja korianterinsiemeniä
Huuhtele horsman versot, nypi lehdet. Leikkaa horsmanversojen puumainen kantaosa pois (noin 2 cm).
Kuori ja hienonna sipulit. Paloittele horsman varret
pienemmiksi paloiksi. Kuullota sipuleita voissa
kattilassa. Lisää horsmanversot, vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä noin 10 minuuttia.
Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella ja siivilöi (kuoret voivat olla hieman sitkeitä, siivilöity keitto on samettisen sileää) . Sekoita joukkoon kerma ja
sitruunanmehu. Mausta korianterinsiemenillä ja pippurilla.
Annostele keitto kulhoihin. Koristele (villiyrtti)pestolla.
Oletko käyttänyt villiyrttejä ruoanlaitossa? Pian on blogiin tulossa toinenkin herkullinen villiruokaresepti.
Kiitos upeasta keittovinkistä ja tälläistä keittoa ei ollakaan maisteltu. Mieshän on salaatti-ja keittohöperö.
VastaaPoistaSydämellistä viikon jatkoa Tuuli. <3
Tein tätä eilen maalla ja kaikki hullaantuivat, kuulemma parasta keittoa koskaan!
PoistaEn ole ikinä kokeillut, mutta juuri tänään katsoin kuinka terhakoita on jo alut. Sinun kuvasi kyllä houkuttaa koklaamaan käyttöä. Pitäisi vaan olla puhdas keräyspaikka. Minä kuljin koirien ulkoilutusreiteillä...
VastaaPoistaKallionkolot ja pellot, kyllä niitä puhtaita paikooja löytyy ihan taajamistakin.
PoistaEn ole koskaan maistanutkaan horsman versoja! Ihanan näköinen keitto. Olen niin noviisi näissä villiyrttijutuissa, että olen käyttänyt vaan nokkosta lettusissa :)
VastaaPoistaIhanaa iltaa sinulle Tuuli <3
Tunnen itsekin vain muutaman villiyrtin, mutta ne riittävätkin minulle.
PoistaKiitos reseptistä! En ole vielä käynyt vakkaripaikallani keräämässä horsmia. Samalla reissulla kerään myös nokkosia. Kevät on hortoilijan unelma-aikaa <3
VastaaPoistaHyvää helatorstaita sinulle!
Tänä vuonna hortoilu jäi väjän myöhemmälle kuin yleensä, mutta hyvin ehtii vielä. Maalla oli jopa vähän vaikeaa löytää riittävästi horsmaa, siellä 70 km päässä kun kevät on pari viikkoa jäljessä.
PoistaVitsit, kun kuulostaa villiltä! En ole moisesta kuullut, mutta hyvä, että löytyy vinkkejä, jotta saadaan horsmatkin hyötykäyttöön. Olen niitä vain laittanut maljakkoon, mutta en syönyt :) kauniita kuvia ja keitto kyllä näyttää herkulliselta!
VastaaPoistaKannattaa kokeilla, appivanhemmat hullaantuivat eilen tähän keittoon ihan täysin vaikka taisivat olla hieman skeptisiä etukäteen.
PoistaKatselin eilen koiralenkillä, että horsman versoja on puskenut esille todella paljon.
VastaaPoistaEhkä pitäisi joskus kokeilla miltä maistuvat ja hortoilla. Nyt odotan jo innolla, että
saisin niitä maljakkoon :) Rentunruusut on ihania!
Meilläpäinkin horsmaa on runsaasti, mutta maalla sain yllättäen etsiä kunnolla , että sain riittävän määrän. Siellä kevät on selvästi jäljessä.
PoistaOlen keittoruokien puolestapuhuja ja tässäkään en tee poikkeusta.
VastaaPoistaTässä ruoassa on makua ja varmasti vitamiineja löytyy. Luonnon omaa antamaa, eikä mitään laboratoriossa kehitettyä...
Taustatietojeni mukaan tätä annettiin aikoinaan sotavangeille, josta jotkut mielensäpahoittajat syyttivät kidutuksesta, koska joutuivat syömään horsmakeittoa.
Ei muuta kuin suuhun vain ;)